Dødelig parasit rammer hunde – hold øje med disse tegn

Hoste og træthed kan være tegn på, at din hund har hjertelungeorm. Smittefaren er størst i Nordsjælland og København.

Hundeejere har god grund til at holde øje med deres hunds adfærd.

Flere af danskernes firbenede venner viser netop nu symptomer på at være smittet med den dødelige snegleparasit hjertelungeorm. Det skriver Berlingske.

Derfor skal man som hundeejer være ekstra opmærksom, hvis hunden for eksempel er begyndt at hoste, virker træt eller viser tegn på dårlig kondition, advarer flere dyrlæger.

En af dem er Jakob Willesen, der er er lektor og dyrlæge på Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet.

Her har man i år behandlet 30 smittede hunde, hvoraf mindst fem er døde, oplyser han.

Her er de symptomer på hjertelungeorm, du skal kigge efter hos din hund:

1: Vejrtrækningsproblemer: Hoster din hund, eller har den åndenød og bliver hurtigt træt, bør du reagere.

2: Blødningsforstyrrelser: Hold øje med, om din hund bløder overdrevent fra selv mindre sår, har røde pletter på slimhinderne eller bliver bleg omkring øjnene og gummerne. Blegheden kan skyldes blodmangel, og alle førnævnte symptomer er tegn på, at din hund kan lide af hjertelungeorm.

3: Manglende trivsel: Hvis din hund mister sin appetit eller taber sig, er der grund til at søge hjælp og få undersøgt, om den lider af hjertelungeorm. Det samme gælder, hvis hunden kaster op eller har diarre. 

4: Ændret adfærd: Er din hund nedstemt, eller ændrer den på anden vis adfærd, kan det skyldes hjertelungeorm.

 

Reager ved blødning

Viser en hund tegn på sygdommen, anbefales det at søge dyrlæge. Her kan en afføringsprøve afsløre, om hunden er smittet. 

Jakob Willesen gør opmærksom på, at man skal være særligt hurtig, hvis en syg hund begynder at bløde.

- Det er ved blødning, at hundene oftest dør, hvis det kommer så vidt. Parasitten kan nemlig forstyrre kroppens evne til at størkne blodet normalt, siger Jakob Willesen til Berlingske.

Hundene bliver typisk smittet ved at slikke på snegle, som er bærere af parasitten. Derfor er hunde i Nordsjælland og København særligt udsatte, da der her lever mange hunde, ræve og snegle, som er med til at holde parasitten i live.

Eksperter beretter dog ifølge Berlingske om en generel stigning i antallet smittede hunde over hele Danmark og på verdensplan. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik