Elprisen time for time – se, hvornår du kan få billig strøm

Se her, hvornår på dagen strømmen er billigst. Tallene opdateres automatisk time for time.

Her på siden kan du følge strømprisen time for time og planlægge, hvornår du for eksempel skal vaske tøj eller oplade din elbil. Vær opmærksom på, at priserne for Øst- og Vestdanmark ofte kan være ens, mens der nogle dage kan være en forskel.

Vær opmærksom på, at der per 1. januar er indført nye nettariffer, mange steder er afgiften høj imellem klokken 17 og 21. Find dit netselskab her.

På grafen kan du se "spotprisen" time for time for Jylland og Fyn og Sjælland + Øer.

Mange danskere har variabel strømpris og kan derfor med fordel bruge strømmen, når den er billig og grøn.

Der er masser af penge at spare på elregningen, hvis man bruger strøm på de rigtige tidspunkter.

Sol og vind påvirker strømpris

Ofte er det om natten, at strømmen er billigst og mest grøn, men blæser det meget, kan prisen være lav i hele døgnet.

I sommerhalvåret spiller solen også en stor rolle for prisen. Skinner solen fra en skyfri himmel, vil elprisen ofte være lav midt på dagen.

Den strømpris, der vises herover, er uden afgifter og nettarif, så vær opmærksom på, at din endelige elpris vil være højere. Elafgiften og nettarrif ligger typisk på cirka halvanden krone – dog er nettariffen dyrere fra oktober til marts mellem klokken 17.00 og 20.00.

Spørgsmål og svar om elpriser

Hvilke faktorer styrer elprisen?
Se mere

Det er primært vejret, der styrer, hvad elprisen er, og hvor meget CO₂ der udledes per kilowatttime. Blæser det meget, producerer vindmøller i Danmark meget strøm, nogle gang mere end vi kan forbruge.

Vi får også flere og flere solceller, og de begynder at spille en større rolle i dagtimerne, når solen skinner.

Danmark er forbundet med resten af Europa, så produktionen og efterspørgslen af strøm i vores nabolande spiller også en afgørende rolle for, hvad prisen er i Danmark, da vi eksporterer og importerer strøm.

Derfor kan solskin i Tyskland og regnvejr i Norge føre til billig strøm i Danmark.

Der produceres stadig strøm på kul- og gaskraftværker i Europa, og derfor spiller prisen på kul, gas og biomasse også ind på den pris, som du betaler for strømmen i din stikkontakt.

Kan indkøbsprisen for strøm være under nul kroner?
Se mere

Ja, det kan den godt, og det sker flere gange hen over året, hvis det blæser kraftigt, eller hvis solen skinner over store dele af Norderuopa kombineret med lidt vind.

Den samlede pris du som forbruger betaler vil dog ikke være negativ, da der kommer afgifter ovenpå.

Hvad er en kilowatttime?
Se mere

En kilowatttime (forkortet kWt) er den måleenhed, som man oftest bruger for strøm. En kilowatttime svarer til, at du har et apparat med 1000 watt tændt i en time. Kilo betyder 1000, og watt er den effekt, som dit apparat har.

En hårtørrer kan for eksempel have en effekt på 1000 watt, og lader du den være tændt i en time, har du brugt en kilowatttime.

En typisk vask bruger cirka en kilowatttime på en A-mærket vaskemaskine.

Hvis du vil læse mere om, hvordan du kan spare energi, så kig på sparenergi.dk

Hvor meget betaler jeg i afgifter på strøm?
Se mere

På grafen vises prisen i kroner uden transport og afgifter. Elafgiften afhænger af, hvor du bor i landet, men ligger typisk på halvanden krone – dog lidt dyrere fra oktober til marts mellem klokken 17.00-20.00.

Der er flere og flere, der i dag har reduceret afgifter på grund af varmepumpe eller elbil. Har du en sådan aftale, vil du spare cirka en krone og lande på en timepris på cirka en halv krone.

Hvornår er strømmen billigst?
Se mere

For dig som strømforbruger vil du typisk kunne regne med, at strømmen er billigst mellem klokken 11.00 og 14.00 om dagen og mellem klokken 01.00 og 04.00 om natten. I weekenden og særligt søndag er strømmen typisk også billig. Kigger man på sæsoner, vil strømmen ofte være billigst om natten om vinteren og om dagen om sommeren. At noget er billigt, er selvfølgelig et relativt begreb. Strømprisen kan nemlig være højere eller lavere i perioder, fordi den styres af eksterne faktorer som vind og vejr og herudover udbud og efterspørgsel.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik