Evakuerede beboere deles op – nogle skal bo i ferieboliger, andre i en tidligere ghetto

Helsingør Kommune har fredag eftermiddag godkendt at lade evakuerede beboere blive genhuset i et tidligere ghettoområde.

Der arbejdes i øjeblikket på højtryk i boligselskabet Boliggården for at få genhuset de beboere, som i sidste uge måtte evakueres fra et boligområde i Snekkersten, fordi deres huse var i fare for at styrte sammen.

Boliggården har torsdag aften meddelt flere beboere, at de fra fredag skal flytte ud i Helsingør Ferieby, hvor 32 huse står tomme.

Men da der er tale om i alt 122 beboere, som blev evakueret fredag aften i sidste uge, er det langtfra alle, der får mulighed for at bo midlertidigt i feriehusene, der ligger i et mindre skovområde i det nordlige Helsingør med udsigt til Øresund.

Lige nu arbejder Boliggården på at genhuse de resterende beboere i Nøjsomhed – et boligområde i det sydvestlige Helsingør, som tidligere har været på den såkaldte ghettoliste.

Uvisheden nager

Det har ikke været en nem uge for beboerne i boligområdet Stævnen, som har måttet finde midlertidig indkvartering på hoteller i Helsingør eller hos venner og familie.

Situationen blev ikke gjort nemmere af, at Boliggården i første omgang meldte ud, at beboerne selv skulle sørge for genhusning via deres indboforsikring. Det viste sig at være lodret forkert, da det alene er boligselskabets ansvar.

Michael Jørgensen, hans kone og to døtre flytter fredag ud i et af feriehusene i 14 dage, men det lille hus lever ikke helt op til forventningerne, da TV 2 taler med ham fredag formiddag.

- Det er ikke særligt fedt, det er det faktisk ikke. Jeg havde hørt, at det var okay at være herude, men lige nu ville jeg helst være blevet på hotellet, siger han til TV 2.

Feriehusene i Helsingør Ferieby.
Feriehusene i Helsingør Ferieby.
Foto: TV 2

En ting er de midlertidige rammer i feriehuset, men for Michael Jørgensen er det uvisheden, der nager ham mest.

- Hvor pokker ender vi henne? Kan vi overhovedet komme tilbage? Ender vi med at blive placeret et sted, som vi aldrig havde valgt selv? Lige pludselig er vi ikke selv herre over, hvor vi har lyst til at bo, siger han.

Samme melding kommer fra en anden midlertidig tilflytter til Helsingør Ferieby, Lykke Kibenich, som TV 2 har talt med.

- Man står og føler sig husvild. Jeg var lykkelig for det sted, jeg boede. Nu ved man ingenting, siger en tydeligt berørt Lykke Kibenich.

Mangelfuld kommunikation

Både Michael Jørgensen og Lykke Kibenich forstår Boliggårdens beslutning om at evakuere boligerne, men håndteringen derfra har været mangelfuld, mener de.

- Jeg synes virkelig ikke, at de har været gode til at kommunikere, hvad der foregår. Rigtig meget har vi fået at vide igennem pressen, men den information ville man jo hellere have haft igennem Boliggården. Hvorfor skal vi høre igennem nyhederne, hvor vi muligvis skal bo, spørger Michael Jørgensen.

Michael Jørgensen fik først at vide torsdag aften klokken 18.30, at hans familie skulle flytte ud i feriehuset fredag morgen.

- Det er alt for kort varsel, siger han.

Referater fra Boliggårdens hovedbestyrelse fra august og december sidste år viser, at boligselskabet havde vished om, at konstruktionen i toplanshusene i Stævnen var "sårbar" og ikke blev vurderet "langtidsholdbar".

- Jeg synes, at der er mange ting, de ikke rigtig har fortalt os. Der er mange ting, der har været skjult, som vi godt kunne have fået at vide noget før, siger Lykke Kibenich.

- At der har været fuldstændig tavshed, og at vi så pludselig skal evakueres fredag aften – det er ikke til at begribe, hvorfor man griber det sådan an, siger Michael Jørgensen.

De beboere, som ikke har fået plads i feriehusene, ved fortsat ikke, hvor de skal være. Boliggården forventer at kunne tilbyde de resterende beboere en ny løsning i starten af næste uge, fremgår det af en meddelelse fra boligselskabet, som TV 2 har set.

En af de løsninger kan meget vel være en lejlighed i etageejendommen Nøjsomhed.

Omstridt boligområde

Helsingør Kommune havde fredag eftermiddag indkaldt til et hastemøde i byrådet.

Her skulle byrådet diskutere, om det kunne tillade, at Boliggården genhuser nogle af de evakuerede beboere i cirka 45 nyrenoverede boliger i Nøjsomhed.

Det kræver kommunens tilladelse, fordi der er blevet opstillet krav til, hvem der må flytte ind i boligområdet. De nye boliger er blandt andet forbeholdt par og enlige over 50 år, der er i arbejde eller uddannelse.

Byrådet besluttede efter en halv time at tillade at slække på beboerkravene, så Boliggården lovligt kan genhuse de evakuerede beboere i Nøjsomhed.

Kravene blev lavet som del af en såkaldt helhedsplan for boligområdet, der skulle fjerne Nøjsomhed, hvor en stor del af beboerne stammer fra ikke-vestlige lande, fra regeringens liste over parallelsamfund – den såkaldte ghettoliste.

Boligområdet blev fjernet fra listen i december 2021.

Nøjsomhed har tidligere været centrum for en kontroversiel sag, hvor 96 beboere i 2020 blev beordret til at flytte som led i at få boligområdet fjernet fra ghettolisten.

Det endte med, at Boliggården lagde sag an mod flere beboere, der nægtede at flytte. Beboerne anklagede omvendt Boliggården for diskrimination. Sagen faldt ud til Boliggårdens fordel i både by- og landsretten.

TV 2 har spurgt Boliggården om planerne for genhusning i Nøjsomhed, Boliggårdens kommunikationsstrategi over for beboerne, og hvorfor boligselskabet ikke advarede beboerne tidligere om konstruktionsfejlene, men Boliggården har endnu ikke vendt tilbage på henvendelserne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik