Far skulle hente sine børn – pludselig blev han lagt ned af fire betjente og fik peberspray

43-årig chefredaktør fortæller, at han ikke kunne trække vejret under anholdelsen, som blev filmet af en forbipasserende.


Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at Adam Dyrvig Tatt var sigtet for vold mod tjenestemand. Dette er ikke korrekt. Adam Dyrvig Tatt oplyser til TV 2, at han er blevet sigtet for fire lovovertrædelser, som politiet har læst højt for ham. De er: At betjene sin mobiltelefon på cykel, at nægte at oplyse navn og fødselsdato, at ytre fornærmende tale overfor tjenestemand og modsætte sig anholdelse.

Det fremgik tidligere af denne artikel, at Adam Dyrvig Tatt under optrinnet med politiet ”afviste” bøden mod ham. Han siger til TV 2, at dette ikke er korrekt, men at han i stedet forsøgte at spørge ind til, hvad baggrund for bøden var.

- I skal stoppe. Jeg er i gang med at hente mine børn. Hvad fanden sker der?

Sådan råbte den 43-årige journalist Adam Dyrvig Tatt, da han onsdag eftermiddag lå på asfalten med ansigtet trykket ned mod fortovet og med fire betjente over sig

quote Jeg kan ikke trække vejret. Stop. Av. Av.Av. Av. Stop nu, jeg kan ikke trække vejret,

Adam Dyrvig Tatt under sin anholdelse på Christianshavn

Få øjeblikke tidligere var han kommet cyklende af Prinsessegade på Christianshavn – et område, hvor Københavns Politi i slutningen af august indførte en visitationszone efter et dødeligt skyderi på Christiania.

Her skulle han efter eget udsagn hente sine to børn i en nærliggende sfo. Under armen havde han to makreller, som familien skulle have til aftensmad.

Ifølge Adam Dyrvig Tatt selv talte han i telefon med høretelefoner i ørene og havde telefonen i hånden, da en motorcykelbetjent drejede ind foran ham og stoppede ham.

Betjenten ville give ham en bøde for at holde sin mobiltelefon, mens han kørte på cykel, forklarer Adam Dyrvig Tatt til TV 2.

Betjenten bad om id, hvilket den 43-årige ikke havde på sig, da han havde glemt sin pung på arbejdspladsen.

Han spørger herefter ind til, hvad baggrunden for bøden er, da han ikke mente, at han havde brudt loven, da han havde brugt høretelefoner og blot havde telefonen i hånden, fortæller han.

Peberspray i ansigtet

Efter yderligere diskussion blev Adam Dyrvig Tatt anholdt. Da han efterfølgende ville tage et skridt væk for at ringe til sin kone og bede hende hente børnene, gik det stærkt.

- Betjenten stod lige bag min skulder, tog min arm og smed den om på ryggen og sagde: "Du skal ikke begynde at stikke af. For hvert skridt eskalerer situationen", siger Adam Dyrvig Tatt.

Han husker, at en anden betjent kom løbende, og de to betjente fik lagt ham ned.

- Det går så hurtigt, at jeg nærmest ikke når at opfatte, hvad der sker, siger han.

Mens han lå ned og var fikseret, blev han desuden sprøjtet i ansigtet med peberspray.

Adam Dyrvig Tatt har endnu ikke modtaget sine sigtelser på skrift, men han har fået læst sigtelser for følgende fire lovovertrædelser højt, siger han til TV 2.

• At betjene sin mobiltelefon, mens han kørte på cykel

• At nægte at oplyse navn og fødselsdato

• At have ytret fornærmende tale over for betjenten

• At have modsat sig anholdelse

Københavns Politi har sendt en udtalelse til TV 2, hvor man bekræfter, at sagen er sendt videre til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der "skal have mulighed for at behandle sagen på så objektivt et grundlag som muligt".

Derudover vil politiet ikke kommentere på den konkrete hændelse.

Det giver en visitationszone politiet ret til

* Politilovens § 6 giver politiet ret til at foretage såkaldte stikprøvevisitationer på bestemte steder. Normalt må politiet kun visitere på baggrund af en mistanke.

* Loven giver politiet ret til at "foretage stikprøvevise besigtigelser af personers legeme, samt undersøgelse af tøj og andre genstande, herunder køretøjer. Det sker med henblik på at kontrollere om personen besidder eller bærer våben".

* Politidirektøren skal sagligt begrunde, hvorfor et bestemt sted udpeges som visitationszone.

* Visitationszoner er altid midlertidige og skal altså have en slutdato.

Kilde: Politiloven

Filmet af forbipasserende

Anholdelsen blev filmet af en forbipasserende, der opholdt sig på den modsatte side af Prinsessegade. Videoen blev første gang delt af Politiken fredag aften.

Her kan man se Adam Dyrvig Tatt liggende på maven på fortovet, holdt nede af i alt fire betjente, som presser hans ansigt og krop mod jorden – blandt andet med knæ i ryggen og en betjent, der holder hans fødder.

- Jeg har ikke gjort noget, bliver den 43-årige ved med at insistere.

Du kan se hele videoen herunder. TV 2 advarer om voldsomt indhold.

- Slap af, kan man høre en af betjentene sige, hvorefter Adam Dyrvig Tatt siger, at "jeg slapper af".

- Stop, jeg kan ikke trække vejret. Stop. Av. Av.Av. Av. Stop nu, jeg kan ikke trække vejret, kan man også høre ham råbe i videoen.

Københavns Politi oplyser til Ritzau, at man har sigtet Adam Dyrvig Tatt for fire lovovertrædelser:

At bruge telefon, mens han kørte på cykel. At nægte at oplyse navn og fødselsdato. At have udøvet vold mod og truet tjenestemand. Og at have modsat sig anholdelse.

Adam Tatt udtaler til Ekstra Bladet, at han kaldte en betjent for "en fucking nar".

Adam Dyrvig Tatt har efter anholdelsen fået tilknyttet forsvarsadvokat Mads Kruse til sin sag.

- Jeg har indtil videre kun en beskrivelse af hændelsesforløbet fra min klient og har set videoen. Ud fra det vurderer jeg, at politiet på baggrund af en færdselsovertrædelse er skredet til en unødvendig magtanvendelse, siger han til TV 2.

Han tilføjer, at han på vegne af sin klient har klaget til DUP for at få beløbet fuldt belyst.

- Jeg vurderer, at det er en åbenlys overreaktion. Om jeg har ret, må DUP folde ud. Ud fra det jeg har set og hørt i videoen, er der et eller andet helt galt, siger Mads Kruse.

"Fucking nar"

TV 2 har spurgt Adam Dyrvig Tatt, om hans egen rolle i anholdelsen, og om han selv er med til at eskalere situationen, der som skrevet har ført til hele fire sigtelser.

- Jeg har spurgt mig selv mange gange, hvad min andel i det var, siger Adam Dyrvig Tatt.

- Jeg kunne helt sikkert have gjort noget anderledes. Men jeg føler ikke, at jeg har modsat mig på nogen måder. Jeg har ikke dokumentation for, at jeg ikke brugte min telefon. Men hvis jeg har gjort det, er det stadig ikke i orden, at jeg skal have sådan en behandling, fastslår han over for TV 2.

Over for Ekstra Bladet har Adam Dyrvig Tatt dog erkendt, at han i situationen kalder en betjent for "en fucking nar", hvilket også fremgår af den fulde videooptagelse af anholdelsen.

Københavns Politi har i udtalelsen til TV 2 afvist, at den igangværende indsats på Christiania har medført "ekstra beføjelser i forhold til magtanvendelse".

- De giver alene mulighed for at foretage stikprøvebaserede visitationer af personer og køretøjer, lyder det fra Københavns Politi.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Giant Billiard, Kuku og Stamsteder-1930 Still

Sean fra Nørrebro er europamester i street food med iransk ramen-ret

Tunnel_under_havnen_Kred._HOFOR

Sjælden adgang: Hemmelig tunnel i København åbnes snart for offentligheden

Vis mere