Folkeskole indførte senere mødetid som en prøveordning – sådan er det gået

De senere mødetider har resulteret i, at eleverne trives bedre og kan holde koncentrationen, når de er i skole.

På Islev Skole i Rødovre er eleverne i udskolingen veludhvilede, og klar til undervisning, når de møder ind om morgenen.

Sådan har det været de seneste fire år, hvor elever på skolens tre øverste trin, er mødt klokken ni i stedet for klokken 8.15 som resten af skolens børn.

Det fortæller lærer på Islev Skole Kim Gundersen. Han er tovholder på projektet, der begyndte som en prøveordning. De senere mødetider skal sikre elevernes evne til at deltage aktivt i undervisningen.

- Vi kan se, at eleverne sover mere og trives bedre, efter vi har lavet den her ordning, fortæller han.

Derfor er ordningen nu blevet en permanent løsning.

Opfordrer til senere mødetider

TV 2 har tirsdag beskrevet debatten om, hvorvidt unge i skolerne skal have mulighed for at møde senere eller ej.

Her forklarer Emil Sloth Andersen, der er i Ungdomsudvalget for Alternativet i Københavns Borgerrepræsentation, at han mener, vi har skabt et samfund, hvor unge ikke kan få den restitution, som sundhedsfaglige siger, de har brug for.

Derfor ville det være en god ide, at elever møder senere, synes han.

- Det skaber ringere indlæring og ringere trivsel. Der er ikke noget at rafle om. Senere mødetider vil være det bedste, siger han til TV 2.

Emil Sloth Andersen er forfatter til bogen 'Fucking træt', hvor han opfordrer til, at danske unge skal have mulighed for at møde senere i skole.

En rolig klasse

For lærer Kim Gundersen har ordningen resulteret i en mere rolig klasse, hvor eleverne er villige til at lære fra morgenstunden.

Kim Gundersen er meget glad for ordningen på Islev Skole, der har givet udskolingen senere mødetider.
Kim Gundersen er meget glad for ordningen på Islev Skole, der har givet udskolingen senere mødetider.
Foto: Frederikke Bertram / TV 2 News

Han mener, at det virker, fordi der bliver taget højde for teenagernes skiftende døgnrytme.

- Biologien siger, at netop teenagere fra 13 år har sværere ved at falde tidligt i søvn, forklarer han.

quote Jeg synes, det er superfedt, at jeg kan sove en time mere. Jeg sidder ikke på samme måde og hænger om morgenen i klassen

Sara Boumann Wolsing Jensen, elev i 7. klasse

Han peger på, at de unge har brug for 8-10 timers søvn, hvis de skal have det bedste udgangspunkt for at trives i skolen.

Men det bliver næsten umuligt at nå for de unge, hvis de skal møde tidligt, lyder det fra skolelæreren.

Tilfredse elever

For Sara Boumann Wolsing Jensen, der går i 7. klasse på Islev Skole, er det blevet lettere at følge med, når hun møder ind til time på Islev Skole.

- Jeg synes, det er superfedt, at jeg kan sove en time mere. Jeg sidder ikke på samme måde og hænger om morgenen i klassen, fortæller hun.

For Sara Boumann Wolsing Jensen er det blevet lettere at følge med, når hun møder ind til time på Islev Skole om morgenen.
For Sara Boumann Wolsing Jensen er det blevet lettere at følge med, når hun møder ind til time på Islev Skole om morgenen.
Foto: Frederikke Bertram / TV 2 News

Hun er meget tilfreds med det skema, som skolen har lavet til hendes klasse.

Det er Marius Schneider, der også er elev på skolen, enig i.

- Klokken otte om morgenen er jeg ikke så frisk, så jeg kom tit for sent. Når man møder klokken ni, kan man være klar og få en produktiv morgen, siger han.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_


Skubber døgnet

Til gengæld for de sene mødetider, har eleverne på Islev Skole to dage om ugen, hvor de går en time senere hjem.

Ifølge lektor og søvnforsker på Københavns Universitet, Birgitte Rahbek Kornum, er det en god ide at skubbe elevernes skoletid.

- Når man er teenager, og hjernen udvikler sig i fuld fart, så er man mere B-menneske, end man er resten af livet. I den periode er det sværere rent biologisk at falde tidligere i søvn.

Derfor mener hun, at man kan hjælpe de unge til at få sovet nok, ved at skubbe døgnet en smule.

Bjørnetjeneste

Til spørgsmålet om, hvorvidt man gør de unge en bjørnetjeneste, og ikke forbereder dem på de tidlige arbejdstider i voksenlivet, mener Birgitte Rahbek Kornum, at kroppen selv justerer sig.

- Med alderen vil man blive mere og mere A-menneske og få lettere ved at stå op, så man er helt naturligt hjulpet af sin biologi, når man bliver ældre og skal ud på arbejdsmarkedet, siger hun.

I den modsatte grøft er forperson for danske skoleledere, Claus Hjortsdal. Han er ikke sikker på, at senere mødetider løser de unges søvnproblemer.

Han mener, at de unges brug af sociale medier forstyrrer deres søvn, og at man derfor bør kigge på deres søvnvaner generelt.

- Hvis eleverne møder en time senere, men samtidig går i seng på et senere tidspunkt, så ændrer det ikke på noget, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik