Genbrugspladser advarer: Voldsom stigning i store lattergasflasker med festlig emballage

Du kan få forfrysninger i munden, ødelægge vævet i dine lunger og ende med hjertestop ved misbrug af lattergas, advarer Giftlinjen.

Lattergas kan bruges til at forvandle fløde til flødeskum. Det kan også bruges medicinsk som bedøvelse ved eksempelvis fødsler.

Men der er næppe lavet hverken flødeskum eller medicinsk bedøvelse med de mange, store gasflasker på størrelse med en underarm, der pludselig er begyndt at hobe sig op på sjællandske genbrugspladser.

Det vurderer Laila Jalking, der er driftschef for Alfa Specialaffald, der håndterer farligt affald fra flere fælleskommunale affaldsselskaber på Sjælland og Lolland-Falster.

- Lattergas er ikke noget, vi normalt modtager i det her omfang. Nu får vi mere end nogensinde før - og det håndterer vi selvfølgelig, ligesom vi håndterer al anden affald. Men det trigger mig, at vi pludselig ser, at producenterne af flaskerne har ændret deres farver og layout, så flaskerne nu er pink, skrigblå og gule. Samtidig er der kommet smag på som kokos og jordbær, fortæller hun.

Laila Jalking mistænker, at flaskerne dekoreret med stjerner, drinks og hurtige biler i stedet bliver brugt som rusmiddel. Noget hun også tidligere har fortalt til mediet WasteTech, som hører under Ingeniøren.

Nu har Alfa Specialaffald set sig nødsaget til at oprette særskilte fraktioner på 42 genbrugspladser for at håndtere det stigende antal gasflasker.

Nye tal fra Giftlinjen viser samtidig, at der sidste år var et rekordstort antal henvendelser om lattergas. 98 henvendte sig til Bispebjerg Hospitals landsdækkende telefonrådgivning, hvor borgere og sundhedspersonale kan kan få råd om forgiftning.

Fra små patroner til store flasker

I første omgang oplevede Alfa Specialaffald, at genbrugspladser i Nordsjælland blev fyldt med de store gasflasker.

- Da jeg kom op og besøgte en af dem, tænkte jeg: Hold da op! Der var virkelig kommet mange. Vi måtte tilpasse genbrugspladsen, så medarbejderne kunne håndtere det i dagligdagen med det her farlige affald, fortæller Laila Jalking.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Gasflasker fotograferet i forbindelse med en gennemgang af farligt affald på en genbrugdsplads.
Gasflasker fotograferet i forbindelse med en gennemgang af farligt affald på en genbrugdsplads.
Foto: Laila Jalking / TV 2

Siden har tendensen spredt sig til alle de genbrugspladser, som Alfa Specialaffald servicerer.

Der kommer flere store gasflasker til lattergas, og udtrykket på gasflaskerne ændrer sig. Førhen var flaskerne mere kedelige at se på, og de er jo også lavet til at kunne producere flødeskum på cafeer og restauranter, fortæller Laila Jalking. For som der står på dem: "Ikke til medicinsk brug".

Men nu er ser de mere festlige ud.

- Det er eskaleret det seneste halvandet år med udtrykket på de her flasker, siger hun.

På flaskerne står der også "Inhaler ikke". Men henvendelser til Giftlinjen afslører, at det ikke er alle, der overholder dette råd.

- Vi oplever, at de fleste i dag tager lattergas fra de store gasflasker. Tidligere for år tilbage var det typisk fra de små patroner, fortæller Dorte Fris Palmqvist, der er overlæge på Giftlinjen.

Hun henviser til små, grå patroner på størrelse med en finger. Gasflaskerne er til sammenligning på størrelse med en underarm.

Nervesystemet, hjertet og så døden

Hos Giftlinjen fik man sidste år et rekordstort antal henvendelser om lattergas. Og selvom tallet ikke kan bruges til at fastslå, om der er en reel stigning i forbruget, så er der helt klar brug for initiativer på området, mener Dorte Fris Palmqvist.

Politikerne på Christiansborg har flere gange sat ind med ny lovgivning. Derfor kan man for eksempel maksimalt købe to af de små, grå patroner med lattergas per dag.

Men det er fortsat alt for nemt at købe de store gasflasker i kiosker og på nettet, mener overlægen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

En af de flasker til lattergas, som Alfa Specialaffald har indsamlet fra en genbrugsplads.
En af de flasker til lattergas, som Alfa Specialaffald har indsamlet fra en genbrugsplads.
Foto: Laila Jalking / TV 2

Ud over det lovgivningsmæssige er der behov for mere information til børn og unge samt til deres forældre, så flere forstår, hvor risikofyldt det er at inhalere lattergas.

- Når du inhalerer lattergas, så fortrænger den ilten i dine lunger, så du risikerer at få akut iltmangel. Dit nervesystem og dit hjerte er de mest iltfølsomme organer, men hele din krop lider. Og i værste fald, så kan du få hjertestop og dø, fortæller Dorte Fris Palmqvist.

Hun pointerer, at der er større risiko for iltmangel, når man bruger de store gasflasker i forhold til de mindre gaspatroner.

- Nogle kan slet ikke stå på benene

Desuden ser Giftlinjen to nye tendenser med udbredelsen af de store flasker:

Forfrysninger i munden og trykskader i lungerne.

- Når gas fra trykflasken kommer ud i atmosfæren, sker der en kuldeudvikling. Så hvis du sætter munden direkte ned til flasken, så kan du få forfrysningsskader i mund og svælg. Vi oplever, at nogle ringer ind og fortæller, at de har sår i munden, at de savler, og at deres stemme er blevet anderledes, fortæller overlægen.

Hvad angår trykskaderne, så er det også en risiko ved at sætte munden direkte ned på flasken. Det store overtryk i flasken kan forplante sig ind igennem luftvejene og skabe trykskader, så strukturerne i lungerne ødelægges. Noget, der også kan føre til hjertestop, lyder det.

Ud over disse akutte skader, så kan et misbrug af lattergas også føre til skader, der viser sig mere langsomt. For med et stort og vedvarende forbrug af lattergas, så inaktiveres B12-vitamin i kroppen, og det fører til nerveskader.

- Når borgere så ringer ind til os, så kan de have en snurrende fornemmelse i hænder og fødder eller føleforstyrrelser i en arm eller et ben. De kan også have koordinationsbesvær, og nogle kan slet ikke stå på benene. De kan have hukommelsesbesvær og tale langsomt, fortæller Dorte Fris Palmqvist.

Nogle kan genoptræne deres færdigheder. Andre er skadede resten af livet.

- Så det er en stor risiko at løbe, når man tager lattergas, fastslår Dorte Fris Palmqvist.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik