Gode køreråd: Sådan kommer du sikkert frem i sneen

Sænk farten, når du kører i snevejr, lyder et af rådene. Få flere nederst i artiklen.

Et hvidt lag af sne har lagt sig som en dyne over det danske land.

Særligt i den sydlige del af Danmark er ramt. Her ligger mellem 5 og 10 centimeter.

Selv om en stor mængde sne kan få de mindste ud for at bygge snemænd og lave sneengler, giver det helt andre problematikker i trafikken.

Allerede torsdag morgen mistede en person livet, da en bilist på grund af de isglatte veje mistede herredømmet over sin bil og kørte galt.

Ifølge Mette Nedergaard, vagthavende hos Vejdirektoratet, kan den store mængde sne i den sydlige del af landet være til stor fare for trafikanterne.

- Der er stor risiko for, at der sker uheld på vejene, hvis ikke man er ekstra opmærksom, siger hun til TV 2 og tilføjer:

- Husk at køre i god tid og tag farten af, så vi ikke får de her uheld.

Sådan kører du sikkert i snevejret

1. Inden du kører
 • Tjek vejrudsigten: Hvis der er melding om sne- eller isglatte veje, så kør hjemmefra i ekstra god tid. Hos Vejdirektoratet kan du se, om vejen er glat på din rute.
 • Forbered dig: Bilens ruder, spejle og lygter skal være rene, så du har frit udsyn, og så andre kan se dig, og du kan se dem. Husk baglygterne og husk at tænde lyset bag på bilen. På mange nye biler tænder det ikke automatisk.
 • Is og sne på bilen: Fjern sne og is fra bilens kølerhjelm og tag. Det kan falde af under kørsel og genere eller ramme andre trafikanter. 

2. Mens du kører
 • Tilpas din kørestil: Vejret bestemmer hastigheden. Sænk derfor farten, når vejene er glatte. Du skal nemlig bruge ekstra meter på at standse.
 • Afstand: Din afstand til andre biler skal være længere end normalt på grund af vejret. Hold derfor ekstra afstand til andre trafikanter for at undgå ulykker.
 • Pas på accelerationen: Lav ikke pludselige bevægelser og undgå at accelerere for kraftigt. Acceleration bør være gradvis og ikke pludselig.
 • Brug høje gear op ad bakke: For at mindske risikoen for udskridning ved kørsel op ad bakke skal du bruge et højere gear, end du ville bruge ved kørsel i tørt vejr. Omvendt skal du bruge lave gear ned ad bakke.
 • Når hjulene blokerer: Hvis hjulene blokerer under opbremsning, og bilen skrider ud, skal du slippe bremsepedalen for at genvinde vejgrebet. Brems derefter igen gradvist samtidig med, at du bruger motorbremsen - det vil sige, at du går ned i gear - og styrer bilen ligeud.

3. Ting, du bør have i bilen
 • Medbring det rigtige udstyr: Hvis uheldet er ude, og du sidder fast i sneen, er det en god idé at have varme tæpper med, en skovl, varme handsker, støvler, en lommelygte, ekstra brændstof og en telefon.
 • Husk mobilen: En opladet mobiltelefon og nummeret til vejhjælp er to vigtige ting, hvis du skulle komme ud for en ulykke.
 • Bliv set: Hvis du bliver nødt til at forlade dit køretøj, så hav gerne refleksveste til alle i bilen. På den måde sikrer I, at I bliver set i vejkanten.

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik