Grænsekontrol ved Øresundsbroen - sådan gik den første dag

Politiet fik under kontrol flere hits i Rigspolitiets system til automatisk nummerpladegenkendelse.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

2472 køretøjer har på den første dag med grænsekontrol ved den dansk-svenske grænse været igennem Københavns Politi kontrol ved Øresundsbroen.

Det oplyser Københavns Politi til TV 2.

Alle køretøjer blev tirsdag i tidsrummet 10 til 14 vinket ind til siden ved den første afkørsel efter Øresundstunnellen. Her blev de bedt om at vise identifikation - kun én enkelt er i forbindelse med kontrollen blevet sigtet, fordi denne ikke havde noget kørekort.

Politiet fik imidlertid også ved kontrollerne en del hits i Rigspolitiets system til automatisk nummerpladegenkendelse, og det kan nu bruges til efterretninger i forhold til kriminelles færden over broen, oplyser Københavns Politi.

Ved kontrollen var der opstillet et hvidt telt, hvor køretøjer kunne blive kørt til side for yderligere undersøgelser. Mens den fremmødte presse fik lov til at være til stede under kontrollen, blev kun én bil kørt til side i det opstillede telt.

Rutinerede politifolk laver lynhurtigt screening

Med kontrollerne håber politiet at få et mere nøjagtigt billede af, hvem fra det kriminelle miljø, der passerer broen.

- Vi håber på at finde de ulovlige effekter, der måtte være her og få fat i personer, som vi ikke ønsker skal ind i Danmark, eller som vi vil have en viden om, at de kommer ind i Danmark, oplyser Jesper Jespersen, der er afdelingsleder i Københavns Politi.

Han fremhæver, at en vurdering af personer, køretøjer og synlige effekter i køretøjerne tilsammen bidrager til, om en bilist bliver trukket til side for en mere tilbundsgående undersøgelse.

- De politifolk, vi har stående, er politifolk, der er vant til at kontrollere ved grænse- og udlændingekontrollen, men også personer – de er rutinerede i den slags kontroller, så de laver lynhurtigt en screening, siger Jesper Jespersen.

Det ene spor bliver lukket i Øresundsbroen

Selve grænsekontrollen kommer til at består af ugentlige stikprøvekontroller ved den svenske grænse, og alle bilister vil ikke, som det var tilfældet i dag, fremover blive kontrolleret.

For bilisternes vedkommende vil kontrollen foregå ved, at biler fra Sverige mod Danmark vinkes ind på vigeplads efter tunnelen. Ved Øresundsbroen vil det ene spor i vestgående retning blive lukket, og hastigheden vil blive sat ned til 50 kilometer i timen.

Dagens kontrol viste, at politiets tilstedeværelse forårsagede en forsinkelse på i alt fem minutter - 2,5 minutter i tunnellen på grund af den nedsatte hastighed og yderligere 2,5 minutter på grund af omdirigering til kontrollen.

Hvis grænsekontrollen medfører kø i tunnelen, vil den blive midlertidigt afbrudt, da der er sikkerhedsmæssige årsager ikke må være bilkø i tunnelen.

Grænsekontrollen blev tirsdag iværksat, efter regeringen 10. oktober præsenterede en sikkerhedspakke. Det skete som følge af en række eksplosioner i Danmark, herunder mod Skattestyrelsen på Østerbro i København 6. august.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Line Dupont

148.000 følger med: Line bygger alt i alle rum

Flåt smitte TBE-virus sygdom infektion

Jens smittet med frygtet TBE-virus efter flåtbid: Mit hoved var ved at eksplodere

Vis mere