Det er to toppolitikeres fremtid, der er på spil, når deres to partier senere i dag holder krisemøder.
- Det er helt afgørende for Frank Jensen, at han, mens hans politiske liv hænger i en ret tynd tråd, får holdt en forsvarstale, der overbeviser de folk, der har indkaldt ham til møde om, at han har lært af de her sager, og at han har forstået budskabet.
Sådan siger TV 2's politiske redaktør, Troels Mylenberg, inden Frank Jensen, overborgmester i København og næstformand i Socialdemokratiet, skal stå til regnskab over for sit politiske bagland.
Frank Jensen har indkaldt til møde søndag klokken 18.30 på rådhuset i København. Det sker, efter Jyllands-Posten har beskrevet nye anklager om krænkende adfærd.
Til stede ved mødet vil være hans partifæller i Borgerrepræsentationen, det lokale forretningsudvalg samt partiets kredsformænd.
Krisemøde i radikal folketingsgruppe
- Det er afgørende for Sofie Carsten Nielsen at få lukket den her, men også at der ikke kommer yderligere frem, for hendes troværdighed har allerede i den grad lidt skade i den sidste halvanden uge. Hun har ikke plads til, at der kommer nye ting frem, at man igen kan få indtrykket af, at hun i hvert fald ikke har ruttet med sandheden, når hun har fortalt, hvad hun har vidst.
Sådan siger TV 2's politiske analytiker Hans Redder inden et krisemøde i den radikale folketingsgruppe.
Politisk leder Sofie Carsten Nielsen har indkaldt de radikales folketingsgruppe til krisemøde søndag. Tidspunkt og sted er endnu ukendt.
Mødet skal holdes i kølvandet på diskussioner om, hvem der vidste hvad i sager om den tidligere leder Morten Østergaard, som har erkendt at have givet uønsket seksuel opmærksomhed til kvinder i partiet.
I lidt over en uge har folketingsmedlemmer fra De Radikale skrevet opslag på Facebook, som har båret brænde til bålet i en regulær krise for partiet.
Mette F. skal vise handlekraft
Selv om det i aften lykkes Frank Jensen at overbevise sit politiske bagland i København om, at han stadig er deres tillid værdig, er det ikke nødvendigvis nok til at bevare topposterne i Socialdemokratiet som næstformand og overborgmester i København.
- Han skal først og fremmest overbevise sine egne, men derudover er det også vigtigt, at de partier, der støtter ham på Københavns Rådhus, SF, Enhedslisten og De Radikale, også stadig synes, han en er værdig til posten som overborgmester. Derudover skal han overbevise sin egen partitop, som vi endnu ikke har hørt noget fra, blandt dem statsminister Mette Frederiksen, siger Troels Mylenberg.
Han mener, Mette Frederiksen er nødt til at vise handlekraft i forhold til Frank Jensen.
- I forhold til statsministerens ledelse af sit eget parti handler det om at hun skal bevare en vis troværdighed, i forhold til det hun har sagt om sexistisk kultur og seksuel chikane, så man kan dårligt forestille sig andet, end det bør få konsekvenser, hvis statsministeren stadig mener det, hun sagde for 12 dage siden, siger Troels Mylenberg.
Kompliceret krise
Mens Frank Jensens politiske liv altså her og nu kan hænge i en meget tynd tråd, synes den radikale leders politiske liv ikke umiddelbart at være så akut truet.
- Der er ikke lagt op til, at det ender med, at Sofie Carsten Nielsen må trække sig i dag, siger Hans Redder.
Men krisen blandt de 16 medlemmer i den radikale folketingsgruppe er dybt alvorlig.
- Det bliver potentielt et meget dramatisk gruppemøde, de skal holde i dag. Der er en fuldstændig uholdbar situation i den radikale folketingsgruppe i øjeblikket. Så længe den her krise er i gang, og de her interne skænderier fylder, er der ikke plads til at tale politik. Derfor har de behov for at finde en eller anden løsning nu, siger Hans Redder.
Men det, der gør krisen hos de radikale kompliceret, er, at den handler om flere ting.
- Der er en politisk uenighed, så er der personlige stridigheder, og så er der den meget hårde diskussion om, hvordan Sofie Carsten Nielsen har håndteret, og hvad hun har vidst om Morten Østergaard. På den måde er det et meget kompliceret gruppemøde, de radikale skal have, siger Hans Redder.