Spidse metalpigge stikker op af strand, men må ikke fjernes – styrelse kalder dem et ”fortidsminde”

Over et område på omkring 100 meter er spidse metalpigge begyndt at stikke op af stranden.

På den populære nordsjællandske strand ved Lynæs Fort nær Hundested er der i de seneste måneder begyndt at stikke spidse metalpigge op.

De rustne pigge, der stikker op mod 20 centimeter op, har længe har været dækket af sand, men er blevet gravet fri af vind og vejr.

Metalpiggene stikker omkring 20 centimeter op fra sandet.
Metalpiggene stikker omkring 20 centimeter op fra sandet.
Foto: Anja Rosengreen

Og at de er farlige, det kan der ikke være tvivl om, hvis man spørger Anja Rosengreen, der er byrådsmedlem for SF i Halsnæs Kommune, men udtaler sig som privatperson i denne sag.

-Lægger man vægt i sit tråd, så er der ingen tvivl om, at de vil kunne gå gennem en gummisål, og jeg skulle meget nødigt hverken træde eller falde over en af dem, siger Anja Rosengreen til TV 2.

Meldte det til kommunen

Første gang, Anja Rosengreen lagde mærke til metalpiggene, var i februar, da hun var ude på en tur med sin hund.

De fordeler sig over et område på omkring 100 meter af stranden, og foruden piggene er også en metalstang kommet til syne i sandet.

Foruden metalpigge stikker også et metalrør, der modsat piggene ikke er rustent
Foruden metalpigge stikker også et metalrør, der modsat piggene ikke er rustent
Foto: Anja Rosengreen

- Det kan være til stor fare for borgere på stranden, så jeg meldte det selvfølgelig til vores tekniske afdeling i kommunen, men det har åbenbart vist sig sværere, end man skulle tro, at løse problemet, siger Anja Rosengreen.

Kulturarv

Kommunen markerede området med plastikbånd og rakte ud til Slots- og Kulturstyrelsen, der har ansvaret for området omkring Lynæs Fort, for at få en tilladelse til at fjerne piggene – men svaret herfra var ikke det, man ønskede.

Vurderingen fra styrelsen lød ifølge SN.dk nemlig, at de spidse metalpigge var en del af det samlede forsvarsanlæg Lynæs Fort, der samlet er et beskyttet fortidsminde.

- Det er jo absurd. Piggene ligger så langt fra fortet, at man aldrig ville tænke, at de hørte til der. Det kunne lige så godt være en gammel majetærsker, der ligger begravet. Og modsat fortet fortæller de farlige pigge absolut ingen historie, siger Anja Rosengreen.

Tilmed noterer hun sig, at metalstangen, der også stikker op af sandet, ikke er rusten, og derfor næppe har samme alder som piggene.

Skilte og mursten

For nuværende har besøgende forsøgt at dække de farlige pigge til med strand- og mursten, så ingen kommer til skade, men det er ikke sådan, at Slots- og Kulturstyrelsen ikke har tænkt sig at gøre noget.

Borgere har forsøgt at beskytte strandens gæster mod de farlige genstande.
Borgere har forsøgt at beskytte strandens gæster mod de farlige genstande.
Foto: Anja Rosengreen

I stedet for at fjerne de spidse pigge vil de nemlig opsætte to skilte, der kan advare stranden gæster om de lurende farer.

Den lokale lodsejer har givet tilsagn til opsætningen, så nu mangler der blot den endelige godkendelse fra Kystdirektoratet.

Det er dog ikke en løsning, der giver Anja Rosengreen ro i sindet.

- Foruden det faktum, at to advarselsskilte vil skæmme naturen, så sikrer det på ingen måde, at strandgæster ikke vil komme til skade. Børn kan ikke nødvendigvis læse, hvad der står, siger hun.
Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik