Strid om omdiskuteret campingplads får foreløbigt punktum

Beboerne på Corona Camping kan blive boende for nu. Ejerne er glade for pusterummet, men tror ikke, at det hele er slut nu.

Der er nu faldet en afgørelse i en længerevarende og opsigtsvækkende strid om campingpladsen Corona Camping i Borup.

På den ene side har Køge Kommune i årevis ønsket at komme den ulovlige helårsbeboelse til livs.

På den anden side har ejerne og beboerne stået med et ønske om at blive boende. Både fordi mange ikke havde et andet sted at flytte hen, men også fordi en del af dem faktisk bare gerne ville bo i en campingvogn.

Det nye i sagen betyder, at pladsens helårsbeboere foreløbig kan blive boende. Det viser sig nemlig, at Køge Kommune ikke har fulgt den rigtige lovgivning. Det har Planklagenævnet nu afgjort.

Campingpladsens ejere, Susanne og Michael Palskov Farnø, er glade og lettede. Men de er samtidig også forberedte på, at kommunen ikke har sluppet dem endeligt.

- De kommer bare tilbage på en anden måde. Det ved vi godt, siger Susanne Palskov Farnø, da TV 2 fanger dem begge på telefon fredag morgen, efter de aftenen inden annoncerede på Facebook, at der var godt nyt i sagen om Corona Campings overlevelse.

Michael og Susanne Palskov Farnø er tydeligt glade på det billede, de lagde op på Facebook torsdag aften, efter de havde overbragt nyheden til deres beboere.
Michael og Susanne Palskov Farnø er tydeligt glade på det billede, de lagde op på Facebook torsdag aften, efter de havde overbragt nyheden til deres beboere.
Foto: Privatfoto

De håber begge, at Køge Kommune vender tilbage med en anden tilgang til uenigheden om helårsbeboelsen på campingpladsen.

- Vi håber på mere samarbejde. Vi føler, vi længe har rakt en hånd ud for at prøve at finde en god løsning, men vi har ikke oplevet tidligere, at der har været nogen interesse fra kommunens side. Det håber vi på nu, siger Michael Palskov Farnø.

Usikker fremtid i årevis

De sidste knap 20 år har campingejeren - og senere også hans kone Susanne - følt stor glæde ved at give de mange helårscampister et sted at skabe sig et hjem.

For nogles vedkommende har det været et aktivt tilvalg at bo i en campingvogn hele året rundt, men for andre har det været sidste udvej for et tag over hovedet.

Glæden har dog de seneste år haft skarp konkurrence af nogle andre følelser. Nemlig fortvivlelse og magtesløshed.

Helårsbeboelse på Corona Camping er i strid med campingreglementets regler for ophold uden for sæson.

Og i årevis har campingpladsen været truet. Truet med bøder. Truet med politi. Truet med lukning af Køge Kommune.

Campingreglementets regler for ophold uden for sæson

§ 10. Campingvogne, telte med videre må kun være opstillet på en campingplads i perioden 1. november til 28. februar, hvis kommunalbestyrelsen har givet tilladelse til vintercampering, det vil sige: kortvarige ophold af 15-20 dages varighed, weekender med videre, eller vinteropbevaring af campingvogne med videre.

Et overraskende opkald

Det begyndte med naboklager, som kommunen følte sig forpligtet til at reagere på.

- Når først der er klager, starter maskineriet, og så er vi nødt til at agere efter lovgivningen, sagde Niels Rolskov (EL), der er formand for Klima- og Planudvalget i Køge Kommune, til TV 2 tilbage i juni 2019.

Kort tid efter skete der noget uventet.

Det hele startede med en overraskende opringning til Susanne og Michael Palskov Farnø.

En mand havde læst om Corona Camping i medierne i forbindelse med TV 2-programmet ‘Trailerpark Danmark’ og ville gerne donere nogle penge.

Donationen brugte campingejerne til at hyre den kendte advokat Knud Foldschack.

Forsvarsadvokat Knud Foldschack.
Forsvarsadvokat Knud Foldschack.
Foto: Sofie Mathiassen/BM/Ritzau Scanpix

Han har tidligere blandt andet repræsenteret Christiania, Ballonparken og et utal af andre have- og boligforeninger.

Og sammen med Susanne og Michael gik han til Køge Kommune i håb om at få lovliggjort boligforholdene. Det lykkedes ikke i første omgang, men skaffede i stedet beboerne en udsættelse af påbuddet om fraflytning.

Men nu er der altså godt nyt i sagen for campingejerne og de mange beboere.

Turde ikke fortælle beboerne noget

Planklagenævnet har ophævet kommunens påbudsafgørelse fra 31. december 2019 om, at beboerne skal flytte.

Afgørelsen faldt allerede tilbage før jul. Her fik Susanne og Michael Palskov Farnø besked i et brev i e-boks 22. december.

Men de havde svært ved at afgøre, om det var godt eller skidt nyt, der stod i brevet.

- Det var skrevet på kancellisprog, så vi kunne simpelthen ikke tyde det. Noget virkede positivt, og andet virkede negativt, så vi var meget i tvivl, fortæller Michael Palskov Farnø.

Michael og Susanne Palskov Farnø har modtaget mange breve fra kommunen.
Michael og Susanne Palskov Farnø har modtaget mange breve fra kommunen.
Foto: TV 2

Derfor turde de heller ikke sige noget til beboerne - især fordi flere af dem er sårbare, og mange har været påvirket af kampen med kommunen.

- Det havde ellers været en fantastisk julegave at give beboerne, siger Susanne Palskov Farnø.

De sendte i stedet brevet videre til Knud Foldschack, der hjalp dem med at tyde indholdet.

Og det viste sig faktisk at være godt nyt.

Tør ikke tro på, det er slut

Derfor samlede de beboerne - digitalt og i cafeen - torsdag aften for at overbringe dem den gode nyhed.

- De blev glade, klappede og omfavnede hinanden, fortæller Michael Palskov Farnø.

Både han og Susanne syntes, det var rart at se beboerne glade og lettede for en gangs skyld.

Men ligesom campingpladsejerne havde de også svært ved at beholde armene i vejret.

For efter mange års op- og nedture har de svært ved at tro på, at Køge Kommune ikke vender tilbage med nye påbud.

Susanne og Michael ved ikke, hvor de henter styrken fra. Måske fra deres viden om om de mange skæbner, der bor i deres forhave.
Susanne og Michael ved ikke, hvor de henter styrken fra. Måske fra deres viden om om de mange skæbner, der bor i deres forhave.
Foto: TV 2

Men indtil da har de valgt at glæde sig over det lille solstrejf på vejen.

Derudover glæder de sig også over den store opbakning, de gennem årene har fået.

- Det har været en kæmpe hjælp og ikke mindst lettelse, at Knud Foldschack og hans folk har overtaget en del af kampen, siger Michael Palskov Farnø og fortsætter:

- Og med TV 2s ‘Trailerpark Danmark’ er vi også nået ud i stuerne og har fået vist folk, hvad vi har kæmpet for.

I forgrunden ses Michael og Susanne Palskov Farnøs hus.
I forgrunden ses Michael og Susanne Palskov Farnøs hus.
Foto: TV 2

Kommunen skal starte forfra nu

Spørgsmålet er nu, hvor længe Corona Camping kan få en pause. Ifølge advokat Knud Foldschack kan kommunen i princippet starte op igen i morgen.

Men det kræver, at de skal starte helt forfra.

- De skal foretage partshøringer med videre, inden de træffer en afgørelse på ny. Og Planklagenævnet har blandt andet også bedt kommunen om at overveje, om de ikke også bør partshøre alle de berørte beboere, inden de træffer en ny afgørelse, og altså ikke kun Michael og Susanne Palskov Farnø, fortæller Knud Foldschack og tilføjer:

- Det oplagte i den her sag vil selvfølgelig være, at kommunen nu indgår i en dialog med Corona Camping om at finde en god løsning på den her sag, så man undgår, at en masse mennesker bliver sat på gaden.

Kommunen er ærgerlige

TV 2 har talt med Stig Isaksen, der er direktør i Køge Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, og han fortæller, at man hos kommunen er ærgerlige over, at den rigtige lov ikke er blevet fulgt.

- Det er aldrig rart, når vi får at vide, at vi ikke har fulgt den rigtige lov. Det er der ikke nogen undskyldning for, siger han og tilføjer:

- Forklaringen er, at vi ikke har erfaring i at forvalte sommerhuslovgivningen i kommunen.

Hvordan kan det være, at I ikke i løbet af de seneste år har opdaget, at grundlaget for jeres påbud ikke har været i orden?

- Når man har truffet en afgørelse, så går processen i gang, og i den proces har vi ikke følt, at vi har haft grund til at se nærmere på det, svarer Stig Isaksen.

Hvad så nu? Vil I starte forfra og arbejde på at få pladsen ryddet for ulovlig beboelse?

- Det kommer vi til at drøfte med vores nye Klima- og Planudvalg. Der er valgt nye politikere ind, og sammen med dem skal vi drøfte, hvad vi så gør nu.

Vil I så også partshøre alle de berørte beboere, som Planklagenævnet har bedt jer overveje?

- Det, jeg kan sige, er, at vi hører alle dem, der skal høres ift. lovgivningen. Om vi skal gøre mere end det, kommer vi til at drøfte i udvalget, siger Stig Isaksen.

Han fortæller, at næste møde i Klima- og Planudvalget er 3. februar, og her vil Corona Camping være på dagsordenen.

Du kan se eller gense alle tre sæsoner af 'Trailerpark Danmark' på TV 2 PLAY.

Spørg Os - Afstemning

_