Sydsverige vil have adgang til hovedstadsområdet: Samarbejdet er truet
Borgmester i Lund kritiserer den lukkede danske grænse
I et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S) kritiserer borgmesteren i den svenske by Lund den lukkede danske grænse.
De danske grænser har været lukket siden 14. marts. I den periode har folk fra Sverige ikke haft mulighed for at rejse til Danmark, mens danskere imidlertid har kunnet rejse den anden vej.
I torsdags diskuterede de danske partiledere en genåbning af grænserne, og om det er muligt at åbne for den tyske grænse uden at åbne for den svenske.
Men en sådan løsning vil skade hele Øresundsregionen, mener Lunds borgmester, Philip Sandberg. Han skriver blandt andet, at samarbejdet er "alvorligt truet".
- Ikke kun kortsigtet, men frem for alt langsigtet, da lysten til at tage et arbejde på den anden side af grænsen falder kraftigt, står der i brevet.
En svær pille at sluge
Ifølge TV 2-journalist Jesper Zølck, der er bosat i Sverige, er det en svær pille at sluge for svenskerne, at signalet fra dansk side er, at man vil overveje at åbne op til Tyskland og Norge, men ikke til Sverige.
- De synes simpelthen, det er lidt uforskammet, siger han.
esper Zølck fortæller, at svenskerne har en følelse af at være lukket ude, og de står uforstående over for den danske beslutning - ikke mindst fordi smittespredningen i Skåne er mindre, end den er i Københavnsområdet.
Den svenske minister for handel og nordiske anliggender, Anna Hallberg, har kaldt det en ”ulykkelig situation”, hvis grænsen ind mod Sverige er lukket, men Danmark åbner op andre steder.
Minister er kritisk
Hallberg siger, at hun er meget kritisk overfor de danske planer, og det har hun meddelt den danske regering.
- Jeg har argumenteret overfor den danske regering, at vi burde se Øresundsregionen som en fælles region snarere end at sammenligne Stockholm med København, siger Anna Hallberg til avisen Sydsvenskan.
Også den svenske udenrigsminister Ann Linde (S) har fredag været i dialog med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
- Vi går ud fra, at man finder en god løsning, og at svenskerne ikke vil blive diskrimineret.
- Men de har endnu ingen forslag fra den danske side, siger Ann Linde til nyhedsbureauet TT.
V og K er imod åbning
Under corona-debatten torsdag talte blandt andre Venstres formand, Jakob Elleman-Jensen, for at åbne grænserne for nordmænd og tyskere, men også imod en åbning af grænsen til Sverige.
- Hvis ikke det er sundhedsfagligt forsvarligt at åbne grænsen til Sverige, så kan svenskerne blive der, og så kan tyskerne komme op.
Formand for de konservative, Søren Pape Poulsen, havde et lignende budskab.
- Lande, der minder om os, som har styr på smitten, og hvor smittetrykket er lavt, som for eksempel Norge og Tyskland, skal vi åbne for.
Dødstallet per 100.000 indbyggere er i Sverige 36,3, mens det i Danmark er 9,3. Norge har 4,3 døde per 100.000 indbyggere, mens tallet i Tyskland er 9,5.
Inden 1. juni vil regeringen melde ud, om man vil tillade yderligere indrejse til Danmark fra udlandet.