Uffe Elbæk og tre andre folketingsmedlemmer forlader Alternativet

Partistifteren kan ikke længere genkende det parti, han startede, skriver han i et brev til Alternativets medlemmer.

Uffe Elbæk forlader Alternativet.

Det bekræfter han overfor TV 2 efter at have sendt et brev til partiets medlemmer, hvori han skriver, at også Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique bliver løsgængere. Dermed har fire ud af Alternativet fem folketingsmedlemmer forladt partiet.

quote Så når jeg nu hopper ud af Alternativet-bussen og op på min egen grønne cykel, er det fordi jeg ikke længere kan genkende det Alternativ, som jeg var med til at starte

Uffe Elbæk

Det sker oven på et par tumultariske uger for partiet, hvor den nyvalgte politiske leder Josephine Fock er blevet mødt af anklager om ruskeri og overfusninger. Først anonymt i et portræt i avisen Information og senere offentligt.

Anklagerne førte til, at partiets hovedbestyrelse i weekenden afholdt et længere ekstraordinært møde. Her valgte et snævert flertal fortsat at støtte Josephine Fock som politisk leder. Men det har nu vist sig langt fra at være nok.

- Josephine Focks valgsejr var legitim og overbevisende. Men det er de kritiske spørgsmål, der er rejst efterfølgende også. (..) Resultatet var – set derfra hvor jeg sidder - at mindste fællesnævner vandt over højeste. At troen på, at flere ved mere, endte med, at flere ved mindre. skriver Uffe Elbæk i brevet, som TV 2 er i besiddelse af.

- Så når jeg nu hopper ud af Alternativet-bussen og op på min egen grønne cykel, er det fordi jeg ikke længere kan genkende det Alternativ, som jeg var med til at starte.

Storkredse stillede krav

I et brev til Uffe Elbæk krævede lokalafdelingen Københavns Storkreds, hvor han er valgt, lørdag, at han "aktivt og synligt" skulle meddele sin opbakning til hovedbestyrelsens beslutning om at vise tillid til partiets nyvalgte leder.

Søndag fulgte bestyrelsen i Alternativets Storkreds Sjælland trop og opfordrede folketingsmedlem Rasmus Nordqvist til at bakke op. Han måtte 1. februar se sig slået af Fock i kampen om at blive partiets politiske leder og valgte efterfølgende at trække sig som politisk ordfører. Allerede dengang lød det fra Nordqvist, at han ikke kunne arbejde så tæt sammen med Josephine Fock, som det ville kræves af en politisk ordfører.

Og nu har Uffe Elbæk altså valgt at trække stikket helt til partiet.

Fock: Partiet består

Alternativet består dog som parti, siger Josephine Fock mandag. Hun er ikke selv en del af folketingsgruppen.

- Jeg er ked af, at Uffe vælger at forlade partiet, som jeg har stiftet sammen med ham.

- Det er ikke nogen skyld, vi har et fælles ansvar. Jeg vælger at fokusere på, at Alternativet har en stærk platform, en fantastisk politik og en solid politisk organisation.

- Nu skal jeg sørge for, at vi arbejder videre. Jeg er ikke i tvivl om, at partiet kan overleve dette her, siger politisk leder for Alternativet Josephine Fock.

Hovedbestyrelsesmedlem trak sig

En af de syv medlemmer, der ikke kunne udtrykke tillid efter hovedbestyrelsesmødet lørdag, var Marianne Karlberg. Hun meldte tidligere mandag ud, at hun ikke længere ønsker at være en del af partiet.

- Jeg har ikke tillid til vores politiske leder Josephine Fock, hverken som person eller inspirator for vores parti, skrev hun i en mail rettet til hovedbestyrelsen.

Kort efter valgte også Alternativets pressechef, Rune Langhoff, at sige op og forlade partiet.

Josephine Fock blev valgt som politisk leder 1. februar. Hun overtog posten fra Uffe Elbæk, som altså nu er løsgænger. I en skriftlig udtalelse understreger hun, at Alternativet består.

Torsten Gejl er det nu det eneste medlem af Alternativet, der er repræsenteret i Folketinget.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik