Video deles igen og igen - familie overfuset på åben gade i Kastrup på grund af deres etnicitet

Mor optog episoden, der nu er delt flere tusinde gange. Ifølge advokat er mandens opførsel dog ikke strafbar.

I starten af videoen hører man blot stemmen, mens asfalten bliver filmet.

- I er gæster her, råber en mand.

Kodes Hamdi, der var sammen med sin mand og to små sønner på havnen i Kastrup, havde skyndt sig at tænde kameraet på sin telefon, da manden begyndte at råbe. Hun blev ved med at filme - også da optrinnet udviklede sig til en overfusning.

- Hvad laver I her? Skrub dog af, lyder det fra manden.

Hans stemme bliver tydeligere, og i videoen kan man se, at han nærmer sig fra et hus på havnen. Kodes Hamdis mand går med hænderne i lommerne mod ham. De står tæt, og manden peger ham ind i ansigtet og råber:

- I er gæster i det her land, mand! Hvorfor pisser I ikke af til jeres eget land, mand?

- Det her er mit land, siger Kodes Hamdi fra siden.

- Det her er eddermame ikke dit land. Det her er ikke jeres land. Prøv at kigge på jeres hudfarve, mand!

Og sådan fortsætter det i to minutter og 19 sekunder.

Drengene legede ved vandet

Videoen, som Kodes Hamdi lagde op på Facebook sammen med to andre videoer og en beskrivelse af episoden søndag formiddag, er her mandag aften delt knap 5000 gange, mens 3700 har kommenteret den. Mange bakker hende op, og hun fortæller til TV 2, at hun har modtaget tusindvis af positive beskeder.

Inden hun tændte kameraet, havde hendes sønner leget ved vandet, og det var umiddelbart det, manden i første omgang blev irriteret over, fortæller hun. Da det så udviklede sig, ville hun dokumentere det.

Kodes Hamdi.
Kodes Hamdi.
Foto: TV 2

- Jeg er stadig rystet. Det er ikke, første gang noget lignende sker. Når jeg fortæller mine venner, føler de med mig, men de kan ikke sætte sig ind i, hvor slemt det kan være. Især når man står sammen med sine børn. At se mine børn blive så påvirket af det, gør, at der går en løvemor i mig, siger Kodes Hamdi, der til daglig er matematiklærer.

- Jeg har trukket mig rigtig mange gange. Mine forældre har lært mig at sige ’pyt’ og vende den anden kind til. Men jeg havde brug for at sige til ham, at jeg forstår godt, hvad du siger, og jeg kan svare igen.

Vil have justitsministeren til at kigge på sagen

Hun har anmeldt sagen, og Københavns Politi bekræfter over for TV 2, at de har modtaget en sådan.

Men advokat Tyge Trier, der ellers ofte repræsenterer etniske minoriteter og har set en stigning i episoder, som den videoen viser, vurderer, at der ikke er tale om en strafbar handling, fordi den ikke udvikler sig voldeligt.

- Den strafskærpelse, som hedder hadforbrydelser, kan ikke bruges her. Han siger noget rigtig groft og rigtig ubehageligt, men han holder sig inden for lovens grænser, siger Tyge Trier.

Men Venstres Jan E. Jørgensen tvivler. Han er en af mange politikere, som har reageret på videoerne, og han vil på baggrund af episoden nu spørge justitsministeren, om det kan passe, at der ikke er tale om et strafbart forhold.

- Det må være strafbart at på den måde verbalt angribe en familie, som ikke har gjort noget so helst, siger han.

Mere fokus på hadforbrydelser

Antallet af registrerede hadforbrydelsessager hos politiet er steget med 27 procent fra 2018 til 2019. Til det siger Jan E. Jørgensen:

- Det er bekymrende. Vi må have en drøftelse med justitsministeren om, hvad vi kan gøre ved det her problem. Selvfølgelig er det slemt at blive udsat for vold eller et verbalt overfald, men det er ekstra slemt, når det alene er motiveret af, at man har en anden hudfarve eller en anden tro.

Hos Det Radikale Venstre støtter man op om et borgerforslag, som vil have en handleplan mod hadforbrydelser, og ifølge retsordfører Kristian Hegaard er politiforliget med flere ressourcer til efteruddannelser af betjentene et første skridt.

- Men alle kan se, vi er langt fra i mål. Der er alt for meget polarisering. Derfor skal politiet have ressourcer og prioritering til at kunne bekæmpe hadforbrydelser hårdere, end det sker i dag, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik