Ny kamp om byggeri på grønt areal i hovedstadsområdet
Et politisk flertal i Vallensbæk Kommune vil bygge seniorboliger med udsigt til en sø. Men det vil ødelægge hele det rekreative område, lyder kritikken fra naboer.
Endnu engang raser debatten om behovet for nye boliger i hovedstadsområdet over for ønsket om at bevare de grønne åndehuller. Denne gang i Vallensbæk Kommune.
- Alle de træer og alt det grønne, vi ser på, det forsvinder. Det er der jo ikke længere i det øjeblik, man begynder at bygge, siger Hasse Persson og kigger ud over den lille sø i den nordlige del af kommunen, hvor han i årevis har spadseret og nydt naturen i sit nabolag.
- Hvorfor ødelægge et smukt og rekreativt område, der er så dejligt, som det her? spørger han.
Det konservative flertal i kommunalbestyrelsen har besluttet at sætte en del af den såkaldte Vandgrunden til salg, så der kan opføres senior-egnede ejerboliger. For dem er der behov for, hvis man vil sikre et alsidigt udbud af boliger i kommunen og følge med efterspørgslen, er den politiske vurdering.
Det er endnu ikke fastlagt, præcis hvor mange seniorboliger der bliver tale om, men det ventes i første omgang at blive i omegnen af 20, og kommunen vil tillade etagebyggeri i op til 8,5 meters højde. Så selvom søen bevares ved siden af bygningerne, så vil det gå alvorligt ud over naturværdien i området, mener Hasse Persson.
Er det ikke bare et spørgsmål om, at ingen vil have de seniorboliger, der er brug for, i deres egen baghave?
- Det argument har vi hørt til bevidstløshed. Vi har intet imod seniorboliger. Jeg tror, to tredjedele af os der bor her ved siden af, selv er seniorer, men vi synes det er helt meningsløst, at man bruger denne her grund, der er det eneste rekreative område i denne her del af kommunen. Det er meget benyttet. Især af børnehaverne her i området, der kommer og kigger på haletudser og fugle.
- Mit indtryk er, at dem, der gerne vil have bygget her, er nogle, der bor i den sydlige del af Vallensbæk og stort set ikke kommer her, lyder kritikken fra Hasse Persson, der får opbakning af et par andre forbipasserende ved søen.
- Vi har et rigt dyreliv her. Der er hejrer, der er forskellige typer ænder. Det kunne jeg da godt være bekymret for, at det forsvinder, siger Georg Roldan, mens han med sit kamera fanger et par fugle i vandoverfladen.
- Det er udmærket for seniorerne med byggeriet, men det er kedeligt for os andre. Vi synes, det er synd for kvarteret, at der kommer huse der, forklarer Sonja Margrethe Rashid.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry
Salget skal bruges til større løft af naturen
Ved en afstemning om salget af grunden stemte Dansk Folkeparti imod at bygge ved søen, mens Socialdemokratiet gerne ville sælge grunden, men udelukkende hvis det blev til almennyttige seniorboliger. Så de endte også med at stemme imod.
Men med en placering af boligerne ud mod vejen, mener borgmester Henrik Rasmussen (K) ikke, at projektet går ud over naturværdien i området.
- Når man ser det herfra, synes jeg faktisk ikke, det er UNESCO’s verdensarv, vi er ude at ødelægge, siger han, mens han fra vejen peger ind mod det område med højt græs, hvor nogle af seniorboligerne skal skyde op, når en køber engang har meldt sig.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry
Faktisk mener borgmesteren, at projektet vil sikre endnu bedre naturoplevelser i området, fordi man sammen med hovedstadsområdets forsyningsselskab, HOFOR, vil bruge mellem 25 og 50 millioner af gevinsten ved salget på et løft af den bækrande, der løber gennem kommunens nordlige del, så der både bliver bænke og legeredskaber, ligesom det skal sikre en bedre afledning af regnvand.
- Vi vil udvikle Vandgrunden hele vejen ned gennem Vallensbæk Nord, hvor vi får udledt regnvand, så vi får nogle synlige søer. Vi laver nogle rigtig spændende lege- og læringsområder, hvor man kan være sammen både i undervisningsformål og som familie. Så vi vil have meget mere grønt, men det er ikke gratis at udvikle, siger han.
Men når man nu har et rekreativt område her, hvorfor så ikke bare lade det stå og finde et andet sted til de seniorboliger?
- Hvis man skal flytte nogle fra en lækker bolig til et nyt sted, skal man også sikre, det er et attraktivt område.
- Man kan altid pege over på naboen og sige, det skal flyttes over til dem. Her bruger vi vores egen jord, så vi kan bruge pengene til aktivt at klimainvestere i resten af området her.
Hasse Persson har ikke tænkt sig at give op. Foreløbig har han uddelt 2000 brochurer for at stoppe byggeriet på Vandgrunden. Han håber fortsat, at kommunen i stedet vil bruge, hvad det koster at finde en anden byggegrund.
- Når der er alternativer, og det er jo det, der er, hvorfor så ødelægge sådan et område som det her? Der er en biodiversitet, som vi ikke har andre steder her i den nordlige del af kommunen.
- Jeg har slet ikke hørt nogen bede om, at der bliver gjort noget ved bækranden. Det er et meget smukt område allerede, og som kunder ved HOFOR, kommer borgerne alligevel selv til at betale for det i sidste ende, siger han.
Borgmester Henrik Rasmussen håber at få grunden solgt på den anden side af sommerferien.