Efter 56 år har Nordeuropas eneste familieejede storcenter lavet en stor forandring

Normalt er det kapitalfonde, pensionsselskaber og store koncerner, der ejer butikscentre. Men ikke i Rødovre. Her ligger nemlig landets eneste familieejede center.

Artiklen er oprindeligt udgivet i marts 2022, men vi synes stadig, at den er læseværdig, derfor har vi genudgivet den. God fornøjelse.

Farverige butikker, store oversigtskort, et virvar af mennesker og varme dankort.

I 56 år har Rødovre Centrum været i familien Knudsens og Andreasens eje.

- Rødovre Centrum har betydet utrolig meget for vores familie gennem alle årene. Jeg var kun fire år gammel, da det åbnede, så jeg kan ikke huske så meget fra starten af, men i dag fylder det utrolig meget i min bevidsthed.

Sådan siger Jesper Andreasen, der er bestyrelsesformand, ejer og forhenværende direktør i Rødovre Centrum.

VTS Thumb
Serie

Viljen til Succes

De sørger for at holde hovedstadsområdet i gang. De producerer, servicerer og genererer ideer - til gavn for både bundlinje og beskæftigelse. Men det er hårdt arbejde at skabe en succesfuld virksomhed. Det kræver mod, visioner, værdier og ikke mindst vedholdenhed. Det kræver viljen til succes. 

 Se serien her

En ny direktør har netop overtaget for Jesper Andreasen, der ellers har siddet på posten i 30 år. 

- Jacob Birkbøll er vores nye administrerende direktør. Jeg var så heldig at finde ham for et par år siden. Han startede som økonomidirektør, og for fire måneder siden overtog han jobbet efter mig. Det er fantastisk, at det kan lade sig gøre at finde en mand, der kan passe ind i sådan en familievirksomhed som vores, siger Jesper Andreasen.

- Det var svært at udpege en efterfølger indenfor familien. Fordi der manglede en med den rette uddannelse og interesse. Jeg tror på, at det er meget godt, at vi har fundet en udefra, siger han.

quote Jeg har mange gange tænkt over, hvorfor jeg lige pludselig endte her, men skæbnen er en sjov størrelse.

Jacob Birkbøll, adm. direktør

Centerets bestyrelse består udelukkende af familiemedlemmer. Det er første gang siden 1976, at centeret har en direktør, der ikke er en del af ejerfamilien. 

En stor ændring - men ikke for kunderne

Med Jacob Birkbøll ved roret har den tidligere direktør Jesper Andreasen indtaget rollen som bestyrelsesformand.

- Jeg begyndte at læsse flere og flere opgaver over på Jacob, og da han klarede opgaverne fornuftigt, så blev jeg glad, fordi det betyder, at jeg har fundet den rigtige mand til jobbet, siger Jesper Andreasen, mens den nye direktør sidder ved siden af og modtager roserne.

Jacob Birkbøll (højre) overtog stillingen som adm. direktør for Rødovre Centrum efter Jesper Andreasen (venstre). Her går de i centerets delikatessegang.
Jacob Birkbøll (højre) overtog stillingen som adm. direktør for Rødovre Centrum efter Jesper Andreasen (venstre). Her går de i centerets delikatessegang.

Jacob Birkbøll har tidligere arbejdet som økonomichef for Dragsholm Slot, Brødrene Prices restauranter og Byens Hotel, men nu har han altså skiftet spor.

- Jeg har mange gange tænkt over, hvorfor jeg lige pludselig endte her, men skæbnen er en sjov størrelse, siger han og fortsætter:

- Jeg skal være ærlig at sige, at Rødovre Centrum var ikke et center, som jeg kom i hver uge. Derfor var jeg også i tvivl om, jeg ville kunne gå til opgaven, men det synes jeg i al beskedenhed er gået ganske fint.

quote Det er tydeligt at mærke, at det er kundernes center. Det er ikke mit center.

Jesper Andreasen, ejer

Direktørskiftet kommer dog ikke til at betyde store ændringer for kunderne. Jesper Andreasen og Jacob Birkbøll er nemlig ret enige om, hvordan centeret skal drives.

- Det betyder meget for os, at det ikke bare handler om at shoppe i butikkerne, men at man i centeret også kan gå til lægen, gå i biografen, dyrke fitness eller bowle. Desuden skal det være et hyggeligt sted at være med god atmosfære, og her skal være stille og roligt. Ikke noget larm og musik i højtalerne, og så skal der være en masse gratis parkeringspladser, fortæller Jesper Andreasen. 

Jacob Birkbøll supplerer:

- Der skal være mange grunde til at komme her. Længe før min tid har der været tænkt over, at der skal være god synergi i centerets indhold. Det er godt for kunderne, lejerne og for os.

I dag er Rødovre Centrum landets største center med 160 butikker.

En gartner blev inspireret i USA

Jacob Birkbøll har ikke bare overtaget en families kæreste eje. Det er også et historisk sted.

Aage Knudsen brugte flere år på at få kommunen med på idéen om et butikscenter i Rødovre.
Aage Knudsen brugte flere år på at få kommunen med på idéen om et butikscenter i Rødovre.
Foto: Rødovre Centrum

Da centeret åbnede i 1966 var det nemlig Nordeuropas første af sin slags.

- Det var min morfar, der byggede centeret, og han havde en gartnerbaggrund. Han kom til Rødovre by allerede i 1927 og drev gartneri i rigtig mange år, indtil det begyndte at blive byzone, i stedet for landzone, her i området. Det betød, at ejendomsskatterne steg på hans jorde, så der skulle ske noget andet end bare at drive gartneri. Det var nemlig ikke nok til at dække udgifterne, siger Jesper Andreasen. Han fortsætter:

- Tilfældigvis tog han en tur til USA og her så han et shopping mall, og så begyndte han at tænke over, om der kunne ligge et butikscenter i Rødovre.

Klik videre for at se flere billeder fra centerets fortid

Snart fik morfaren Aage Knudsen forvandlet drivhuse med tulipaner og blomkål til en byggeplads.

- Centeret åbnede den 1. april 1966 med 60 butikker, tre store supermarkeder og et stormagasin. Helt fra starten af var der også en fødeklinik, så omkring 12.000 børn er født her i centeret. En af dem var Helle Thorning-Schmidt, fortæller Jesper Andreasen.

Førhen lå der også en fødeklinik i Rødovre Centrum.
Førhen lå der også en fødeklinik i Rødovre Centrum.
Foto: Rødovre Centrum
Rødovre Centrum tilbyder boliger til centerets medarbejdere for en lav husleje.
Rødovre Centrum tilbyder boliger til centerets medarbejdere for en lav husleje.

Centeret havde ved sin åbning også landets største bowlinghal, landets største taghave og 101 boliger til centerets ansatte, og boligerne findes stadigvæk.

Jesper Andreasens mor fik lov til at drive hele molevitten videre, og i 1991 blev Jesper direktør.

Jesper Andreasen blev direktør for Rødovre Centrum i 1991.
Jesper Andreasen blev direktør for Rødovre Centrum i 1991.
Foto: Rødovre Centrum

Siden 1966 er centeret blevet udvidet omkring seks gange, og flere fine gæster har kigget forbi.

- I anledningen af Rødovre Kommunes 100 års jubilæum var Dronning Margrethe på besøg i byen. Hun sagde til borgmesteren, at hun gerne ville gå en tur på byens strøg. Så mente borgmesteren, at de skulle en tur over i Rødovre Centrum, fordi det er jo byens strøg. Dronning Ingrid har besøgt centeret to gange. Det er kun noget, jeg sporadisk kan huske, fordi den ene af gangene var jeg ikke mere end fem år gammel, siger Jesper Andreasen.

Dronning Margrethe på besøg i Rødovre Centrum i 2001.
Dronning Margrethe på besøg i Rødovre Centrum i 2001.
Foto: Rødovre Centrum

I 2019 - altså inden pandemien havde centeret omkring ni millioner gæster, og de lagde 2,3 milliarder kroner i centeret.

Generelt er loyaliteten til centeret meget stor.

- Det er tydeligt at mærke, at det er kundernes center. Det er ikke mit center. Det får jeg også af vide. Nu må du ikke lave for meget om. Nu må du ikke bygge det ud. Og jeg er fuldstændig med på, at det er deres center. Vi har bare fået det til låns, og så skal vi forvalte det. Men det er i hvert fald meget sjovt den tilgang, som kunderne har til det, og den har jeg meget respekt for. Det er helt sikkert, siger Jesper Andreasen.

Historisk salg gik i vasken

Familien overvejede at sælge Rødovre Centrum i 2018, men de planer blev sløjfet.

- Hele Rødovre Centrum er simpelthen for stor en pakke for rigtig mange købere, så det endte med, at vi måtte opgive salget. Det pudsige var, at da vi meldte ud, at vi ville beholde centeret på familiens hænder, så blev alle glade. Så jeg tror, at der går rigtig mange år, inden vi forsøger os med noget som helst i den retning igen. Vi skal nok passe på centeret, forsikrer Jesper Andreasen.

Det er altså noget af et ansvar, der hviler på den nye og udefrakommende direktørs skuldre.

- Jeg er ikke en del af familien, men jeg føler mig alligevel lidt som en del af familien. Jeg kan godt mærke, at det er hjerteblod for Jesper, og det er hans morfars værk. Mange fra familien har boet i centerets lejligheder og er kommet her hver dag. Det er noget, som jeg har stor respekt for, og som jeg værner om. Jeg er meget bevidst om, hvordan man udvikler videre på nogle andres livsværk. Her handler det ikke om en bred aktionærkreds' interesser. Her er det en families interesser, siger Jacob Birkbøll.

quote Alle centerets gader er bygget op som en labyrint.

Jesper Andreasen, ejer

En måde, hvorpå man værner om centerets traditioner og historie, er centerets indretning. Der er mange blomster og planter som en lille hyldest til gartnertraditionen.

- Alle centerets gader er bygget op som en labyrint. Man går rundt i 90 grader-vinkler hele tiden. Det er ikke for at forvirre folk, så de ikke kan finde ud igen. Det er for at gøre det spændende. Når man kommer rundt om hjørnet, er der måske en stor plads med højt til loftet eller en smal gang, fortæller Jesper Andreasen. Den nye direktør supplerer:

- Vi tænker også enormt meget i oplevelser. En del af vores opskrift er, at centeret skal være et oplevelsesunivers.

Lige nu har Rødovre Centrum en udstilling med Atlantis.
Lige nu har Rødovre Centrum en udstilling med Atlantis.

En ting er, at der ofte er udstillinger i centeret, men som kunde kan man blive vidne til mange andre ting.

Der er for eksempel blevet uddelt gratis kram til alle, der havde brug for et venligt klem. Og så har der været et ret spektakulært frieri, hvor 50 personer overraskede den kommende brud med sang og dans - en såkaldt flashmob.

Flere film er også blevet optaget i Rødovre Centrum, for eksempel Centervagt og adventsjulekalenderen Labans Jul.

En fordel ved et familieejet center er, at der er plads til sjove og anderledes oplevelser, men der er også en anden fordel:

- Vi kan tage beslutninger meget hurtigt. Hvis Jacob spørger, om vi kan bruge 100.000 kroner på et eller andet, så kræver det blot, at jeg lige taler med mine to brødre om det, og så er den klaret, fortæller den tidligere direktør Jesper Andreasen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik