Helt tæt på: Sådan udspillede dramaet i Albertslund sig

Et sandt kommunalvalgsdrama har udspillet sig det seneste døgn i Albertslund Kommune, men aktørerne er ikke helt enige, om hvem der har snydt hvem.

- Jeg har aldrig nogensinde følt mig så... Ydmyget er måske det forkerte ord, men jeg fik det simpelthen så dårligt. Den tillid, vi havde til hinanden... Og det brud, hun så begik...

Ordene flyder ikke ligefrem ud af munden på Venstres spidskandidat i Albertslund, Claus Rasmussen, efter nattens dramatiske hændelser i vestegnskommunen:

- Det er et stort tab for SF, der har trådt sig selv over foden. De havde alle muligheder, siger han til TV 2 Lorry.

Claus Rasmussen (V) stod sammen med De Konservative, Enhedslisten og Dansk Folkeparti klar til at gøre Vivi Nør Jacobsen (SF) til borgmester i Albertslund.

Men ifølge partierne droppede SF'eren aftalen for at indgå en ny konstitueringsaftale, hvor Vivi Nør Jacobsen fik borgmesterposten med støtte fra Socialdemokratiet og De Radikale.

For en stund - i lige nøjagtig 2 timer og 17 minutter - gav dén manøvre Vivi Nør Jacobsen borgmesterkæden.

Men da de fire partier troppede op hjemme hos Steen Christiansen (S) klokken 21.30 onsdag aften, blev alt som bekendt vendt på hovedet.

Hvordan Vivi Nør Jacobsens udlægning af det hele lyder, det vender vi tilbage til.

Men lad os begynde med at spole tiden tilbage til tidligt onsdag aften, hvor de fire partier - De Konservative, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Venstre - mødtes med Vivi Nør Jacobsen (SF).

Et løfte: Vivi skulle være borgmester

Her var den nemlig langt fra planen, at de fire partier senere på aftenen ville pege på Steen Christiansen som borgmester (S).

Det forklarer Claus Rasmussen (V) og Lars Gravgaard, der er spidskandidat for De Konservative i Albertslund, enstemmigt til TV 2 Lorry.

- Vi mødtes tidligt onsdag aften, hvor vi havde en god snak og diskuterede, hvad vores pris for at pege på Vivi Nør Jacobsen skulle være, men alle gav løfte om, at hun skulle være den nye borgmester, siger Lars Gravgaard (K).


Efter mødet skulle De Konservative holde en kort orientering, og imens skulle Vivi Nør Jacobsen, i følge Lars Gravgaard, have tilkendegivet, at hun tog et smut hjem for at fodre sin kat.

Da mødet hos De Konservative var slut, mødtes partiet med Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti for at spise aftensmad.

quote Det første, jeg sagde til Steen, da vi kom ind, var: 'Jeg kan lige så godt sige det, som det er. Hvis vi er her, for at spille din tid, så sig det, og så går vi.' Men han syntes, vi skulle blive

Lars Gravgaard (K)

Da trådte Vivi Nør Jacobsen ind i lokalet, og ifølge partierne stillede hun sig for enden af deres bord og sagde: "Jeg kommer for at sige, at jeg har røvrendt jer – Socialdemokratiet har gjort mig til borgmester."

SF-kandidaten gjorde det klart, at hun havde indgået en aftale med De Radikale og Socialdemokratiet. Hun skulle være borgmester med dem bag sig.

- Der blev vi lige klædt fuldstændig af alle sammen. Man hører jo om den slags i andre kommuner - men vi sad fuldstændig lamslåede.

- Hun kom med en kniv og stak os ned. Vi sad tilbage som tabere. Det var meget skuffende for mig at opleve, siger Lars Gravgaard (K).

Derefter forlod Vivi Nør Jacobsen, i følge de blå spidskandidater, lokalet.

Det efterlod de fire partier målløse tilbage.

- Vi sad i den situation, at vi ingenting havde, og så kunne vi godt regne ud, at når Steen Christiansen gjorde hende til borgmester, så kunne han måske have interesse i selv at fortsætte som borgmester, siger Lars Gravgaard.

quote Jeg vil ikke synes, at det er en hævn. Det er et spørgsmål om, at vi får indflydelse

Claus Rasmussen (V)

Klokken 21.30 troppede kandidaterne fra de fire efterladte partier derfor op hos den siddende borgmester i Albertslund, Steen Christiansen (S).

- Det første, jeg sagde til Steen, da vi kom ind, var: 'Jeg kan lige så godt sige det, som det er. Hvis vi er her for at spilde din tid, så sig det, og så går vi.' Men han syntes, vi skulle blive, siger Lars Gravgaard.

Selvom partierne gik til valg med et klart ønske om en udskiftning af den siddende borgmester, Steen Christiansen (S), valgte de i stedet at indgå en aftale med netop borgmesteren om, at han også skal sidde på posten de næste fire år.

Steen Christiansen brød derefter sin aftale med SF og Vivi Nør Jacobsen og generobrede sin post.

- Det er ikke at røvrende Vivi. Vi er politisk frie partier. Havde vi haft en aftale med Vivi, var det ikke sket, men hun havde revet papirerne i stykker og sagt 'rend mig i røven'. Hun havde ødelagt aftalen, siger Lars Gravgaard om aftalerne, der gik itu sent onsdag.

- Jeg vil ikke synes, at det er en hævn. Det er et spørgsmål om, at vi får indflydelse, istemmer Claus Rasmussen.

Mener ikke, at der var en aftale

Torsdag svarer Vivi Nør Jacobsen (SF) på kritikken fra de fire partier.

I en skriftlig udtalelse til TV 2 Lorry har den vragede SF-borgmester torsdag fortalt, at hun ikke mener, at hun havde indgået en aftale med De Konservative, Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, som de ellers påstår.

- Det er helt rigtigt, at vi havde lavet en aftale inden valget, om at vi skulle afsøge mulighederne sammen, men vi havde ikke en endelig konstitueringsaftale, lyder det.

SF-kandidaten langer i samme ombæring ud efter Steen Christiansen (S). Hun er "uforstående" over for, at borgmesteren ændrede kurs:

- Efterfølgende kom muligheden for en aftale med S og R. En mulighed for at videreføre vores årelange samarbejde – dog med mig i spidsen som garant for en ny kurs. Jeg er dybt uforstående over, at man så springer fra en endelig skriftlig konstitueringsaftale – sågar efter at aftalen er offentliggjort, siger hun.

TV 2 Lorry har forholdt Steen Christiansen den kritik, som Vivi Nør Jacobsen retter mod ham.

- Jeg har ikke nogen kommentar til det. Andet end at der er en bred kreds af partier, som har henvendt sig til mig og tilbudt mig borgmesterposten.

- Der er derfor indgået en ny aftale, fordi jeg har vurderet, at den er mere hensigtsmæssig, fordi den er bredere, siger han til TV 2 Lorry.

"Der er stadig nogen tid til 9. december"

TV 2 Lorry har kontaktet en række af Vivi Nør Jacobsens partifæller, for at spørge, hvordan de forholder sig til, at SF mistede bormesterposten på målstregen - men også for at høre, om de mener, at der var en konstitueringsaftale mellem SF og De Konservative, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti.

Kun to har villet udtale sig.

Søren Stilund Vinzent (SF) siger til TV 2 Lorry, at Vivi Nør Jacobsen ikke havde en aftale med partierne:

- Den aftale hun havde med de andre, var bare, at man ønskede en anden borgmester. Det var ikke en konstitueringsaftale, siger han.

Birgit Hauer understreger, at intet endnu ligger fast:

- Der sker rigtig meget, og der er stadig noget tid til den 9. december, hvor det bliver rigtigt afgjort. Vi har en masse, vi prøver at rede ud internt, siger hun.

Det har hun helt ret i.

En borgmester er nemlig først endeligt valgt, når det konstituerende møde er afholdt. Det skal afholdes senest den 9. december.

Nedenfor kan du se eller gense TV 2 Lorrys interview med Vive Nør Jacobsen.

Fire partier i Albertslund: Vi straffer SF, fordi de røvrendte os

_

_