Malathy frygter at skuffe forældrene, hvis hun udlever sin drøm

Talentprojektet "Urban Grrls" forsøger at sætte flere urbane stjerner på den danske musikhimmel. Malathy er én af de særligt udvalgte piger, der er på nippet til at bryde igennem.

- Hvad hvis jeg blev så stor, at jeg ikke behøvede at blive skolelærer?

Malathy Jeyananthan kigger spørgende og forventningsfuldt på sin mor, der kærligt kigger tilbage på sin datter uden at besvare hendes spørgsmål.

Den 24 årige kvinde fra Nørrebro var i efteråret 2022 en del af talentprojektet Urban Grrls, hvor 21 udvalgte kvinder får sparring og læring fra nogle af de bedste i musikbranchen.

quote Jeg har virkelig været nede

Malathy, deltager, Urban Grrls

Malathy drømmer om en karriere som sanger, og hun bruger al sin tid på musik.

- Jeg lægger et meget stort pres på mig selv. Jeg føler, at jeg ikke laver nok musik, og at jeg ikke skriver nok, hvor mange af mine venner og min manager minder mig om, at jeg ikke laver andet.

Urban Hero
Serie

Urban Grrls

En ny generation af unge, kvindelige musikere er for alvor ved at etablere sig på den danske musikscene og kæmper for ørenlyd i en enormt mandsdomineret dansk musikbranche.

Vi går tæt på deltagerne og deres drømme i projektet Urban Grrls - samme talentforløb som Tessa udsprang fra. 

 Se serien her

Skal vælge sin vej i livet

Sideløbende forsøger hun at jonglere livet som studerende på læreruddannelsen. Et studie, hun egentlig altid har haft en drøm og en plan om, men med en spirende musikkarriere, er drømmen om lærerlivet sat på pause.

Men det er ikke så let for hende at sætte studiet på pause, fortæller Malathy.

(Artiklen fortsætter under billedet. )

Malathy er en ud af 21 piger, der er blevet udvalgt til talentprogrammet Urban Grrls.
Malathy er en ud af 21 piger, der er blevet udvalgt til talentprogrammet Urban Grrls.
Foto: Peekaboo Productions

Hun er født i Danmark af tamilske forældre. Malathy beskriver sin barndom som "splittet", for hendes forældre har altid gået meget op i, hvem de er, og hvor de kommer fra.

- Jeg tør ikke sige det til mine forældre, fordi jeg føler, at jeg skuffer dem. Og jeg hader at skuffe mine forældre. Mine forældre er så stolte af, at jeg har valgt at læse til lærer.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er Urban Grrls?

I seks afsnit følger vi nogle af pigerne, der er blevet udvalgt til talentprojektet Urban Grrls.

  • Projektet er et samarbejde mellem 14 sjællandske kommuner i Musikmetropolen, Ishøj Ungdomsskole, Ishøj Kulturskole og erfarne artister fra branchen.

  • Urban Grrls er et eksklusivt og ambitiøst talentforløb for kvinder, nonbinære og transkønnede mellem 15-25 år, der rapper, synger eller producerer.

  • Målet er, at nogle af dem, der kommer med i projektet, skal finde vej til de danske radiostationer og hitlister. I 2019 sprang urbanstjernen Tessa ud af Urban Grrls.

  • Både Karen Mukupa (musiker og tv- vært) og Jesper Livid Helles (rapper og sangskriver) deler ud af deres erfaringer fra deres karriere.

  • Pigerne lærer, hvordan man får det bedste ud af sit talent, og hvordan en sang går fra idé til et udgivet musiknummer.

  • Du kan lytte til albummet, som kvinderne har fået udgivet, på alle streamingtjenester. Søg efter "Urban Grrls".

Fantastisk, men hård branche

Lykkedes det Malathy at få sagt til sine forældre, at hendes drøm er en karriere i musikkens verden, og lykkedes hun med at bryde igennem, venter der en hård branche.

Det mener Karen Mukupa, der er mentor for kvinderne i talentprojektet. 

- Musikbranchen er fantastisk, nok det sjoveste job man kan have, men det er hårdt, siger hun og uddyber:

- Man skal hele tiden opretholde en "superstjerne"-facade, og at det hele bare kører. Alt er nemt. Men man kan se på kunstnere som eksempelvis Tobias Rahim, der blev nødt til at trække sig fra P3 Guld på grund af angst, at det er en hård branche.

Og som kvinde kan det værre endnu hårdere i musikbranchen, der traditionelt set er domineret af mænd.

quote Jeg kan se, at der en ny generation, der virkelig har ben i næsen

Karen Mukupa, musiker, mentor i Urban Grrls

Det er også et af målene med talentprojektet. At få flere urbane artister på hitlisterne og ud i koncertsalene. Én af de urbane artister, der er kommet ud af Urban Grrls, er Tessa. Hun er med til at vise, at der er en vej ind i branchen - også selvom man ikke er en mand.

- Jeg synes, at Tessa har været med til at fortælle os, at vi kan se ud, som VI vil, uden at VI skal objektiviseres og ses som kællinger eller ludere. Projektet handler ikke om at lave kloner af Tessa, men finde nogle kunstnere, der har noget forskelligt at byde på, fortæller Marianne Fruergaard, der er projektchef på Urban Grrls.

Selvom Malathy endnu ikke er et etableret navn, har hun allerede stiftet bekendtskab med faldgruberne i musikbranchen.

- Jeg skal være Malathy derhjemme, på studiet, med mine venner og på de sociale medier. Det er som om, jeg skal være syv forskellige mennesker og være på syv forskellige medier, og det tværer bare en ud. Jeg har virkelig været nede på grund af det, siger hun.

Ét af målene med talentprojektet Urban Grrls er at give kvinderne værktøjer og redskaber til at være en del af musikken fra idé til produktion. Jo mere de kender til musikbranchen, jo mere kan de være sig selv, i stedet for at være den, de tror, branchen vil have dem til at være.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

- Det er ikke fordi, jeg ikke vil have en uddannelse, men lige nu er det ikke det, jeg fokuserer på, fordi jeg føler, at det går så godt med min musik, siger Malathy.
- Det er ikke fordi, jeg ikke vil have en uddannelse, men lige nu er det ikke det, jeg fokuserer på, fordi jeg føler, at det går så godt med min musik, siger Malathy.
Foto: Peekaboo Productions


Tessa viser vejen

Og her spiller den urbane genre som hiphop, rap og R'n'B en stor rolle, mener Karen Mukupa.

- Der er en ny generation af kvinder derude, som virkelig gerne vil lave musik på lige fod med mændene. Det lyder så åndssvagt, for sådan har det altid været, men de vil gerne have lov at være nogle ”bad ass” kvinder.

- Vi har måske haft en tendens til at opdrage pæne piger, som helst ikke skal stikke for meget ud. Men jeg kan se, at der en ny generation, der virkelig har ben i næsen, siger hun.

quote Projektet handler ikke om at lave kloner af Tessa

Marianne Fruergaard, projektchef, Urban Grrls

Et godt eksempel på det, forklarer Karen Mukupa, er Tessa. Hun klæder sig og synger om det, hun vil.

- Der er ikke et pladeselskab, der har bedt hende om at sige de ting, hun gør.

Malathy har sunget, siden hun vare tre-fire år, og familien har altid lavet musik sammen. Gerne tamilsk musik. Men nu forsøger hun at finde sin egen vej, og om det bliver sideløbende med et arbejde som lærer, må tiden vise.

Men hvis musikkarrieren tager fart, og hun bliver "så stor, at hun ikke behøver undervise", så skal hun tage snakken med sine forældre igen.

- Jeg har tænkt mig at snakke med dem om det på et tidspunkt. Jeg skal bare tage mig sammen, slutter Malathy.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik