Badegæster må gå forgæves endnu en sommer: Skandaleramt friluftsbad forsinkes igen

En længere række af små og store skandaler har plaget renoveringen af det historiske friluftsbad Vestbad, der har været undervejs siden 2017.

Endnu en sommer må badegæster undvære friluftsbadet Vestbad, der ligger på grænsen mellem Rødovre og Brøndby.

Friluftsbadet nåede at holde åbent to somre, efter et toårigt renoveringsprojekt blev færdiggjort på de udendørs bassiner. Sidste sommer blev det så meldt ud, at friluftsbadet måtte lukke igen, fordi der var problemer med bassinerne, og at man afventede en såkaldt syn- og skønsrapport af de fejl og mangler, der var blevet konstateret siden genåbningen – heriblandt at malingen i bassinerne boblede og skallede af.

Og nu melder de to ansvarlige kommuner, at friluftsbadet heller ikke er klar til at åbne for badegæster denne sommer.

Årsagen er, at syn- og skønsrapporten endnu ikke er færdig, lyder det i en fælles pressemeddelelse fra Brøndby og Rødovre kommuner:

- Det er vi meget kede af, men vi skal være helt sikre på, at vi får løst de problemer, bassinerne er ramt af, siger Lene Due (S), som er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Rødovre Kommune og formand for Vestbad.

Rødovre Kommune har desuden indgået en voldgiftssag mod entreprenørfirmaet bag renoveringen, men sagen er endnu ikke afgjort.

Flere steps før renovering kan gå i gang

Med en stadig ufærdig syn- og skønsrapport, så har åbningen af Vestbad umiddelbart lange udsigter.

Når rapporten er færdig, skal den ”nærlæses grundigt for at få et klart billede af, hvad der er brug for at rette op på, og hvordan det skal gøres”, står der i pressemeddelelsen. Derefter skal der findes en ny entreprenør til at udbedre skaderne og først herefter kan selve arbejdet med reparationerne gå i gang.

På trods af alt det, er udmeldingen dog kun, at det er denne sommer, at Vestbad ikke kommer til at åbne.

- Vi skal være helt sikre på, at vi får gjort alt det, der er brug for, og at vi får det gjort rigtigt. Derfor skal vi have den endelige rapport, inden vi sætter i gang. Den har vi ikke fået endnu, og det betyder uanset hvad, at vi ikke kan nå at blive færdig til sommerferien, siger Brøndbys borgmester, Kent Max Magelund (S), som er næstformand i Vestbad, i pressemeddelelsen. 

Men om badegæster på Vestegnen skal regne med yderligere ventetid på friluftsbadet har det ikke været muligt at få svar. Hverken Lene Due eller Kent Max Magelund har haft mulighed for at stille op til interview inden deadline.

Vestbads indendørsbassiner holder åbent som vanligt hen over sommeren, og badegæster kan nyde solen og de grønne områder udenfor - bare ikke selve friluftsbadet. 

Mange bump undervejs

Vestbads udendørs bassiner fra 1958 blev besluttet renoveret tilbage i 2017, og første spadestik blev taget i 2018. Renovationen kostede 51 millioner kroner over to år, inden de med et helt års forsinkelse genåbnede i sommeren 2020.

Det skete efter en konflikt mellem bygherren – som er Brøndby og Rødovre kommuner – og entreprenøren, hvor begge beskyldte hinanden for at være årsag til, at byggeriets tidsplan skred.

Renoveringen af friluftsbadet omfattede blandt andet betonarbejde, genopretning af bassinkanter, nye fliser i et bassin og etablering af et nyt vandbehandlingsanlæg.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Billeder fra Vestbads tidlige år. Friluftsbadet blev i øvrigt indviet i 1958 af den daværende socialdemokratiske minister (og senere statsminister) Jens Otto Krag sammen med selveste Mohammad Reza Pahlavi, der skulle blive den sidste Shan af Iran, inden præstestyret med ayatollah Khomeini i spidsen overtog magten i landet.
Billeder fra Vestbads tidlige år. Friluftsbadet blev i øvrigt indviet i 1958 af den daværende socialdemokratiske minister (og senere statsminister) Jens Otto Krag sammen med selveste Mohammad Reza Pahlavi, der skulle blive den sidste Shan af Iran, inden præstestyret med ayatollah Khomeini i spidsen overtog magten i landet.
Foto: Rødovre Kommune

Da arbejdet blev afsluttet, og de udendørs bassiner genåbnede i juni 2020, fremstod det mere end 60 år gamle friluftsbad igen i samme stil som ved åbningen i 1958.

Langt fra eneste svømmehalsbyggeri i problemer

Friluftsbadet Vestbad er langt fra det eneste svømmebadsbyggeri, der har været omstridt, forsinket og endt i stridighed mellem kommune og entreprenør.

I marts måned kunne Frederiksbergs borgmester meddele, at renoveringen af Frederiksberg Svømmehal, også forsinkes yderligere og tidligst kan genåbne i sommeren 2024. Her har svømmehallen været lukket for gæster siden 2020. Her har der også været uoverensstemmelser mellem kommunen og entreprenøren, som skal afgøres ved en voldgiftssag.

I sidste uge blev en anden voldgiftssag om et svømmehalsbyggeri afgjort. Her var tvisten mellem Roskilde Kommune og en entreprenør, der stod for at bygge det nye Roskilde Badet, som undervejs overskred både budget- og tidsplaner. Her blev det afgjort, at kommunen skulle betale 7,8 millioner kroner i kompensation til entreprenøren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik