DBU sender klart signal: Små børn udvælges alt for tidligt til elitehold

Der er alt for stort fokus på talentudvikling i dansk børnefodbold, mener Dansk Boldspil Union. Børnene bliver yngre og yngre, når de udvælges til særlige elitehold. Det kan gå ud over deres sociale liv. Brøndby har nu droppet det.

Den næste Eriksen, Messi eller Haaland. Det drømmer mange børn om at blive, når de går til fodbold. 

Mange klubber drømmer også om, at de finder det næste store talent. Men der er bare et problem, mener Dansk Boldspil-Union (DBU), når klubberne udvælger talenterne.

quote Det eneste man kan identificere i de her årgange med fem- til niårige er, hvor gode de er lige nu, og det er ikke at bedrive talentudvikling

Jesper Jacobsen, Teamleder i DBU Børnefodbold

- De bliver yngre og yngre, og det skaber udfordringer for de miljøer, hvor det sker. Men også for dansk fodbold samlet set, siger Jesper Jacobsen, teamleder i DBU Børnefodbold, til TV 2 Kosmopol.

Ifølge ham er en del af problemet, at når man udvælger talenter helt ned til femårsalderen, kan man ikke vide, om man vælger rigtigt.

- Det eneste man kan identificere i de her årgange med fem- til niårige er, hvor gode de er lige nu, og det er ikke at bedrive talentudvikling. Så laver du bare et præstationshold, siger Jesper Jacobsen, Teamleder i DBU Børnefodbold.

Børn kan miste det hele

Og udvælgelsen kan også få stor betydning for børnenes sociale liv. For de børn, som bliver udvalgt til talentholdet, risikerer at blive fravalgt hurtigt igen.

- Og så har de mistet det hele. Deres venner og deres omgangskreds. Måske var det en aktivitet som fyldte fire-fem dage om ugen, og nu er det væk. Og hvis man lider den tort som otteårig, så er det ikke så mærkeligt, hvis man prøver badminton eller håndbold. Og det mener jeg ikke er hensigtsmæssigt for dansk fodbold, siger Jesper Jacobsen.

I stedet for at inddele spillerne på særlige talenthold, bør man - ifølge DBU - i stedet matche spillerne løbende på årgangene, så de bevarer kontakten til deres fodboldhold.

- Nøgleordet i denne sammenhæng er matchning. Det skal være et tilbud, som man får, når man har behov for det, men i øvrigt fastholder forbindelsen til det miljø, man er i til dagligt, siger Jesper Jacobsen.

Han understreger, at DBU støtter op om talentudvikling. Det skal bare ikke ske, når børnene er otte år gamle, men først når udvælgelsen kan ske ud fra bedre forudsætninger.

- På et eller andet tidspunkt, skal man udtage nogen og bedrive talentudvikling. Og vi kommer heller ikke udenom, at der er nogen, som bliver kede af det undervejs, siger Jesper Jacobsen, Teamleder i DBU Børnefodbold.

quote Der er ingen, som kan se, hvem der bliver eliten i de her aldersklasser

Sten Lerche, næstformand i Brøndby IF


Brøndby dropper talenthold

Mens nogen klubber vælger at udtage talenthold helt ned til fem-års alderen, har Brøndbyernes IF nu valgt at gå en anden vej. I sommer valgte klubben at droppe talentholdene op til U12.

- Det var ligesom bare et lukket hold mange steder. Det var svært for spillerne at flyde mellem holdene, siger Sten Lerche, næstformand i Brøndbyernes IF til TV 2 Kosmopol.

Og det havde konsekvenser for klubben, når man lavede talenthold fra otte-ni års alderen. For når man valgte spillere til, følte andre sig valgt fra.

- Derfor tabte vi en række spillere ved at lave den tidlige selektion. Og vi aner ikke, om de spillere var blevet breddespillere, elitespillere eller trænere. Vi ved det ikke. Det eneste vi ved er, at vi har tabt dem. Og det er ærgerligt, siger Sten Lerche.

I stedet for at inddele spillerne i et talenthold, så træner alle spillerne nu sammen på hver årgang.

- Det vigtigste er, at de synes det er sjovt. Så skal alt det andet nok komme, siger Lars Flanding, teamleder for U9 i Brøndbyernes IF, til TV 2 Kosmopol.

Spillerne bliver dog løbende matchet med spillere fra andre årgange og kan få tilbud om ekstra træning. Men de mister ikke kontakten til deres daglige hold.

- Vi er ambitiøse for alle børnene. Vi er ambitiøse for, at de får den bedst mulige træning, vi kan give dem, siger Lars Flanding.

Brøndby har valgt at bruge flere penge på kurser til de forældre, som træner børnene. Og så må tiden vise, om klubben får held med først at satse på talenterne fra 12-års alderen.

- Vi er langt fra i mål. Vi vil måske lave justeringer undervejs. Vi kan tale om det om fem eller 10 år. Og så se om det var den rigtige vej. Men vi tror på det, siger næstformand Sten Lerche.

Spillere smuttede

Da Brøndbyernes IF i sommer traf beslutningen om at droppe talenttræningen for de yngste, gav det en del reaktioner. Flere trænere forlod klubben, og det samme gjorde omkring 10 spillere fra et talenthold.

Kan I ikke fremover risikere, at I mister talent i klubben, fordi spillerne vælger andre klubber?

- Det tror jeg ikke. For der er ingen, som kan se, hvem der bliver eliten i de her aldersklasser. Så om de går til den ene eller den anden klub, så må tiden vise, hvem der bliver eliten. For eliten kan være den hårdtarbejdende, det kan også være talentet. Der er mange muligheder, men jeg tror ikke, at vi taber, siger Sten Lerche.

I sommer rykkede flere spillere til enten KB (FCK), FC Nordsjælland eller Gentofte Fodbold Akademi. Men det er ikke lykkes at få en af de klubber til at medvirke i artiklen og fortælle om, hvorfor de fortsat laver særlige talenthold for de yngste spillere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik