Farens død blev Sissels vej ind i faget: Nu kan hun blive Danmarks bedste SOSU-assistent

24-årige Sissel Flink Pedersen kan blive Danmarks bedste SOSU-assistent-elev. Hun oplever en uvidenhed om, hvad hendes uddannelse kan.

Hun havde flere fordomme om sit eget fag og skulle i hvert fald ikke være SOSU-assistent.

Men i dag står 24-årige Sissel Flink Pedersen på tærsklen til at blive danmarksmester, og hun har lært, at SOSU-faget kan meget mere, end hun gik og troede. 

Hun håber nu, at hendes deltagelse og mulige sejr ved årets DM i Skills kan være med til at udfordre de fordomme, hun også selv havde om SOSU-uddannelsen.

quote - Jeg oplever en uvidenhed om, hvad vores uddannelse kan.

Sissel Flink Pedersen, SOSU-assistent-studerende og deltager ved DM i Skills 2023

Især er den unge SOSU-assistents håb, at mere viden om og fokus på faget, kan lokke flere til at tage uddannelsen med stolthed. 

- Jeg oplever en uvidenhed om, hvad vores uddannelse kan. Og så synes jeg, at vores SOSU-fag kræver flere, der er fag-stolte. Det er jo derfor, jeg gerne vise til andre, at faget er meget mere, end man går og tror.

Og Sissel Flink Pedersens mission er vigtig for vores sundhedssektor - fremskrivninger viser nemlig, at der i 2030 vil mangle intet mindre end 3500 SOSU-assistenter - alene i Københavns Kommune.

I klippet nedenfor kan du møde Sissel og høre mere om hendes vej til et blive en af Danmarks bedste SOSU-assistenter (Artiklen fortsætter nedenunder)

DM i Skills - 2023

DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste.

Alle deltagere har vundet deres regionsmesterskaber og er derfor allerede blandt landets bedste.

I SOSU assistent-konkurrencen øver Sissel sig på 9 opgaver, hvoraf én opgave er en multiple choice, én finaleopgave og så består de resterende opgaver af forskellige scenarier, som hun skal løse på bedste vis i løbet af konkurrencedagene.

Lokationen for mesterskaberne skifter hvert år, og afholdes i år i Messe C i Fredericia fra den 2.- 4. februar.

Vinderne kåres den 4. februar ved en afslutningsceremoni 14:00 - 15:30, hvor medaljerne til de 45 vindere overrækkes af børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye.

Arrangementet er åben for alle interesserede, og der er gratis adgang.

Du kan finde det fulde program her.

Kilde: DM i Skills

Farens død blev Sissels vej ind i faget


I en alder af 49 bliver Sissel Flinks Pedersens far alvorligt syg med kræft, og han dør kort tid efter.

Og forløbet bliver på flere måder starten på hendes rejse ind i omsorgssektoren.

quote Han blev ved med at sige til mig, at jeg skulle have noget med mennesker at gøre.

Sissel Flink Pedersen, SOSU-assistent-studerende og deltager ved DM i Skills 2023

For det første fik Sissel en forsmag på sit fag, da hun under sin fars sygdomsforløb fik lov til at passe og pleje ham. 

Det gav så meget mening for hende, at det inspirerede hende til at søge ind på en uddannelse, der involverede omsorg for mennesker.

Og så var der også stor opbakning fra hendes fars side. 

- Han blev ved med at sige til mig, at jeg skulle have noget med mennesker at gøre. Jeg skulle yde en eller anden omsorg for mennesker, siger Sissel Flink Pedersen til TV 2 Kosmopol. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sissel Flink Pedersen var tæt på sin far under hans sygdomsforløb, og det var på farens opfordring, at hun senere søgte ind i et omsorgsfag.
Sissel Flink Pedersen var tæt på sin far under hans sygdomsforløb, og det var på farens opfordring, at hun senere søgte ind i et omsorgsfag.
Foto: Privat foto

Foruden et ønske om at yde omsorg for mennesker, så opstod der også sindssygt mange frustrationer over, hvordan det danske sundhedssystem hang sammen.

Sissel Flink Pedersen havde svært ved at forstå, hvorfor man ikke gjorde en større indsats for at holde hendes far i live. 

Derfor så hun sig nødsaget til at finde svar på de frustrationer. Og det gjorde hun ved at søge ind på SOSU-uddannelsen, så hun kunne se den anden side, forklarer hun til TV 2 Kosmopol.

Og i dag ved hun med sikkerhed, at hendes fars kræft var en sygdom, som han ikke ville have overlevet, lige meget hvem der havde gjort hvad.     

Mulige løsninger på en uddannelse med mangel på hænder

Selvom Sissel Flink Pedersen elsker sit fag, og håber hendes historie kan lokke flere til, så er der desværre lange udsigter til, at der er en overflod af mennesker, der ønsker at give en hånd med i omsorgssektoren.

For sandheden er, at næsten hvert andet forsøg på at rekruttere sygeplejersker eller social- og sundhedsassistenter i Region Hovedstaden lige nu er forgæves.

Og det store behov for flere hænder har også fået Københavns Kommunes politikere til at afsætte 84 millioner kroner i dette års budgetforhandlinger til området.

De mange millioner skal blandt andet være med til at sikre bedre elevforløb og fastholdelse af elever som Sissel Flink Pedersen. 

Du læse mere om det tiltag lige her: 

En anden løsning på de manglende hænder i fremtiden forventes at blive såkaldt velfærdsteknologi. Og allerede nu er der faktisk ny teknologi i brug på plejecentre rundt omkring. 

På Videnscenteret på SOSU H i Brøndby, hvor Sissel i de sidste mange uger har trænet til DM i Skills, udvikler man blandt andet en kop, der kan måle, hvor meget man drikker af den, og en robot, der kan dosere medicin for de mennesker, der skal have hjælp til det. 

Danmark er faktisk et af de steder, som er længst fremme i verden med velfærdsteknologien, og på Videnscentret i Brøndby får de allerede nu mange besøg fra udlandet.

På TV 2 Kosmopol har vi taget temperaturen på, hvor vi står med velfærdsteknologien i dag. Det kan du læse meget mere om lige her:  

Men på trods af milliontilskud og fancy ny teknologi er det i sidste ende ildsjæle om Sissel Flink Pedersen, der er allermest brug for.

Og derfor er hendes deltagelse ved DM i Skills også særlig vigtig, mener hun selv:

 - DM i Skills skal være med til at vise, at vores uddannelse er værd at vælge, siger hun til TV 2 Kosmopol. 

Hun afslutter snart en to måneders praktik på Johannesgården i Brønshøj og bliver færdiguddannet til november.

(Artiklen forsætter efter billedet.)

Sissel Flink Pedersens opgaver på Johannesgården er meget alsidige. Da TV 2 Kosmopol er med hende på arbejde, skal plejehjemsbeboeren Birthe have skyllet og skiftet forbinding på et tryksår på tåen. Og så skal hun have medicin igennem en nasalsonde. Opgaver som Sissel Flink Pedersen står for under kyndig vejledning af en ansat på plejehjemmet.
Sissel Flink Pedersens opgaver på Johannesgården er meget alsidige. Da TV 2 Kosmopol er med hende på arbejde, skal plejehjemsbeboeren Birthe have skyllet og skiftet forbinding på et tryksår på tåen. Og så skal hun have medicin igennem en nasalsonde. Opgaver som Sissel Flink Pedersen står for under kyndig vejledning af en ansat på plejehjemmet.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

Tidligere har hun blandt andet også været i praktik i psykiatrien, og det er særligt den store alsidighed i faget, der har tiltrukket hende. Hun tror, at mange ikke ved, at faget faktisk er så bredt:

- Det mest spændende ved uddannelsen er, at jeg både skal favne det psykiske, sociale og fysiske velvære, siger hun. 

Selvom Sissel Flink Pedersen anbefaler SOSU-faget til alle, hun møder på sin vej, så understreger hun dog, at man skal være klar på, at man kommer meget tæt ind på livet af mange mennesker, og det skal man kunne håndtere. 

For hende selv har det været en personlig stor udvikling at komme så tæt ind på livet af så mange borgere, siger hun.

Du kan møde Sissel Flink Pedersen i videoen længere oppe i artiklen, på hendes praktikplads og i træningen op til DM i Skills 2023.   



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik