Sæson for forladte egernunger - nu kan du blive plejemor

De er små, nuttede og så kræver de en hel del særlig pleje.

Har du en drøm om at blive midlertidig plejemor eller -far for en egernunge, så kan du nu få chancen. 

Det er nemlig sæson for forladte egernunger i naturen, som bliver indleveret til vildtplejestationer rundt om i landet. Derfor søger Veksø Vildtplejestation i Egedal lige nu frivillige egernungeplejere, der kan opflaske og pleje de små egern på dyrenes præmisser.

- Lige nu er jeg selv ved at opflaske fire små unger, men fra nu af og til august, så får vi løbende en hel del nødstedte egernunger ind, fortæller Stine Mars fra vildtplejestationen.

Faktisk bliver der næsten ugentligt indleveret nødstedte egernunger til Veksø Vildtplejestation. Egernungerne er typisk faldet ud af reden eller på anden vis forladt af deres mor, når de bliver indleveret. 

Målet med egernungeplejningen er, at egernungerne skal passes og gøres klar til et liv i naturen. 

Børste pels, nusseri og mælk hver fjerde time

Men det er ikke en helt let opgave at passe de nødstedte egernunger. 

Ungerne skal have mælkeerstatning hver fjerde time, indtil de udvikler tænder. Dernæst skal de have små stykker pinjekerner og hasselnødder. 

Derudover skal de redes med en lille børste, nusses og de helt små skal hjælpes med at komme af med tis og afføring ved hjælp af en vatrondel: 

- Der er høj nusseeffekt og de er supersøde, men det er ikke hensigten at de skal blive tamme. Det er meget vigtigt at huske, siger Stine Mars. 

Egernungerne skal typisk plejes over et par uger, og de kræver ro og stabilitet, først indendørs og dernæst udendørs, hvorfra de langsomt skal udsluses til livet i naturen. 

Derfor er det også vigtigt, at kommende egernungeplejere har adgang til en have, der er velegnet til egern. 

Lad egernunger blive

Det kræver en del oplæring at blive egernplejer, men det lover Stine Mars at hjælpe til med: 

- Det er heldigvis en utrolig taknemmelig opgave at pleje egern, for der er stor succesgaranti for, at de kan klare sig i det fri efterfølgende. Har man først gjort det et par gange, så opbygger man en vis rutine, siger hun. 

Lyder det som et job for dig, så kan du kontakte vildtplejestationen her.

Egernungerne kommer til i løbet af marts og april, og ungerne bliver født i reder højt oppe i træerne. Det sker dog, at reden blæser ned, træet fældes eller at ungen på anden vis falder ned og lander på jorden. 

Ifølge Dyrenes Beskyttelse skal man dog ikke samle en egernunge op, hvis man mistænker den er røget ud af reden. Der er nemlig stadig mulighed for at egernmoren kommer unge til undsætning. Hvis der er mistanke om, at ungen er skadet kan Dyrenes Beskyttelses vagtcentral kontaktes på 1812. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik