Stor guide: Disse artikler, debatter og tests klæder dig på til valget

Er du i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds til folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet den 1. juni? Fat mod! TV 2 Lorry har lavet en guide til dig med nyttige artikler, debatter og tests, der forhåbentlig kan gøre dig klogere på, hvor blyantstregen skal sættes i stemmeboksen.

At være eller ikke at være… med i EU-samarbejdet om forsvar og sikkerhed.

Det er spørgsmålet den 1. juni, når Danmark skal stemme om, hvorvidt vi skal afskaffe eller beholde det danske EU-forsvarsforbehold.

Dermed er det et klassisk ja/nej-spørgsmål, vælgerne bliver stillet overfor bag gardinet i stemmeboksen, hvor den konkrete ordlyd på stemmesedlen er:

Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet?

Selvom du i stemmeboksen ikke bliver præsenteret for en meterlang stemmeseddel, hvor alskens partier og kandidater er repræsenteret, kan det fortsat være svært at finde ud af, om man vil stemme ja eller nej til at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet.

Derfor har TV 2 Lorry i bedste public service-stil samlet en række nyttige artikler, debatter og tests fra flere danske medier, der skal klæde dig på til at stemme om forsvarsforbeholdet.

Det forkromede overblik

Al viden er god viden – og det gælder også, når der skal stemmes.


Du kan i ovenstående artikel blandt andet læse om, hvorfor vi skal stemme nu, hvad et ja eller et nej konkret kan betyde, samt hvilke spekulationer der kan være i forbindelse med afstemningens resultat.


Det mener partierne

På trods af at tvivlen for mange vælgere kan være til stede helt frem til valgdagen, så er tvivlen ikke til at finde hos de danske partier, der har taget et standpunkt, i forhold til hvor de mener, krydset skal sættes 1. juni.I artiklen kan du blandt andet læse, hvilket tre partier der ønsker at bevare forsvarsforbeholdet.


 • Du kan også bliver klogere på, hvad de forskellige partier mener om forsvarsforbeholdet ved er klikke ind på deres egne parti-hjemmeside.


Et overblik over partihjemmesiderne finder du her.


 • TV 2 Lorry har også spurgt både "ja"- og "nej"-sigerne til forsvarsforbeholdet, hvad deres bedste argumenter er.


Få deres svar i artiklen her

Debatter om forbeholdet

Hvis du hellere vil lytte dig til, hvad de forskellige partier mener om forsvarsforbeholdet, har du også mulighed for det.


 • DR har allerede afholdt en partilederdebat op til folkeafstemningen den 1. juni. Den kan du se her.

 • DR vil afholde endnu en partilederdebat den 31. juni - dagen inden afstemningen.

Hvis du hellere vil se på debattører, der ikke kun er til at finde i fjernsynet, har du også mulighed for det.


Journalist Adnan Al-Adhami moderer debatten. Der vil være fagligt oplæg med en forsker fra Forsvarsakademiet, der vil være gratis mad og øl til de første 100, og så er der også koncert efter debatten.


Blandt andre deltager Rasmus Jarlov (K), Stinus Lindgren (RV) og Peter Seier Christensen (NB) til debataftenen i Høje-Taastrup.

Hvad mener du?

Når du er blevet klogere på afstemningen om forsvarsforbeholdet efter at have læst og lyttet til ovenstående artikler og videoer, kan du også lige teste dig selv.


Selv samme test fra DR finder du her.I videoen nedenfor kan du se, hvordan det gik til, da forsvarsforbeholdet blev stemt igennem i 1993. Dengang første det til en voldsom gadekamp på Nørrebro i København, hvor politiet skød mod demonstranter.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik