Alle kendte ham, men kun få vidste, hvem han var. Nu er Hejremanden fra Frederiksberg død

Det blev til både støtteerklæringer og et opråb fra byens borgmester, da Hejremanden blev forvist fra Frederiksberg Have. Nu er han død.

- Når en gang, man kommer i en kiste, så kunne de komme flyvende og besøge der, hvor den var henne. Det er jo meget rart med en besøgsven.

Ordene kommer fra Hejremanden på Frederiksberg og faldt under et interview med TV 2 Kosmopol tilbage i 2020. Leveret med et smil og et skævt grin bagefter, selvfølgelig.

For sådan var Hejremanden – eller Erik Andersen, som var hans borgerlige navn.

En ægte original, som gennem flere årtier havde de lange hejrefugle fra Frederiksberg Have som sine allernærmeste.

quote Når en gang, man kommer i en kiste, så kunne de komme flyvende og besøge der, hvor den var henne.

Hejremanden Erik Andersen

Hver dag kunne Hejremanden ses gå afsted – i over 20 år mod Frederiksberg Have og de seneste år mod det lille grønne område mellem Retten på Frederiksberg og biblioteket.

Hejrerne skulle fodres, og når man hørte fløjteriet og så ham håndfodre de langbenede fugle, mens han aede dem, var det svært ikke at blive forundret.

Men nu er det slut. Hejremanden er død, skriver FrederiksbergLiv i en artikel onsdag.

- På den ene side er der ikke mange, der kendte Erik. På den anden var det noget nær umuligt ikke at strejfe ham her på Frederiksberg, lød det ifølge FrederiksbergLiv fra Martin Elvstrøm-Vieth under bisættelsen.

- Jeg tror ikke, jeg er ene om at mene, at Frederiksberg med Eriks bortgang er blevet en anelse fattigere, sagde præsten i kirken, hvor der også blev sunget ”Alt hvad som fuglevinger fik” fra salmebogen.

Hejremanden Frederiksberg Erik Andersen død dødsfald
Hejremanden fodrer i Frederiksberg Have i 2001.
Foto: Jørgen Jessen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

En lokal legende

TV 2 Kosmopol har tidligere fortalt om Hejremanden på Frederiksberg, der blev kendt blandt såvel turister og hundeluftere som kondiløbere og børnehaver på tur, når Erik dagligt fodrede ”sin familie”.

quote Det er jo nærmest et familieforetagende. Vi er et team.

Hejremanden Erik Andersen

- Hvis programmet har været lidt presset, og jeg må hoppe en dag over, så render jeg rundt med dårlig samvittighed. Det er jo nærmest et familieforetagende. Vi er et team.

- Vi er aldrig uenige. For det er altid mig som formand, der trumfer igennem, hvad det er, vi skal, lød det i 2020 fra Erik Andersen, som også fortalte, hvordan båndet mellem fuglene og ham blev stærkere og stærkere over årene.

- Det var lidt af et tilfælde, men sådan er det med skjulte talenter. De lærte, at det er mig, der fløjter på den måde. Og en skønne dag, da jeg kom ind, så kom der en hel sværm.

Og lidt efter lidt blev han til Hejremanden, som dagligt kom i Frederiksberg Have.

Måtte flytte fra haven

Lige indtil Slots- og Kulturstyrelsen i 2020 ændrede reglerne, så der ikke længere måtte fodres dyr i haven.

Siden rykkede Hejremanden til det tæt befærdede område omkring Frederiksberg Centret, CBS og Frederiksberg Gymnasium. Men det skabte utryghed i området, for hejrerne kunne være farlige og svinede.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Spørg Os - Formular

_

Kommunen anviste derfor et område mellem Retten på Frederiksberg og kommunebiblioteket, hvor Erik Andersen kunne fodre hejrerne.

En underskriftindsamling forsøgte at få Hejremanden tilbage i Frederiksberg Have, og det istemte Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S).

Han mente nemlig også, at Hejremanden burde få lov til at fodre fuglene i haven, som han havde gjort det så længe.

Erik Andersen blev 68 år og blev bisat fra Godthaabskirken på Frederiksberg den 5. december. Ifølge FrederiksbergLiv døde han i begyndelsen af november.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik