Isbjørn død af stød i København Zoo: Brød låge op og bed kabel over

Zoologisk direktør kalder det en ”freak accident”, da ung hunisbjørn brød gennem låge og omkom af stærkt, elektrisk stød fra kabel i anlægget.

En ung hunisbjørn på fire år er død i Københavns Zoo tirsdag eftermiddag.

Isbjørnen døde af elektrisk stød efter, at hun fik brudt en stållåge i anlægget op og bed i en ledning med kraftig spænding, oplyser zoologisk direktør, Mads Frost Bertelsen til TV 2 Kosmopol.

- Det er meget ulykkeligt, og vi er naturligvis sindssygt kede af det. Vi fandt hende liggende stendød med ledningen i munden, så der er ikke tegn på, at hun har kæmpet eller lidt, siger direktøren og fortsætter:

- Vi ser det som en ”freak accident”, hvor det har krævet meget stor styrke at bryde denne her låge op og komme ind til de her kabler.

Ifølge Mads Frost Bertelsen var kablet, som hunisbjørnen bed over, et hovedkabel, der regulerer temperaturen i vandet i isbjørneanlægget.

Vil gennemgå anlæggets sikkerhed

I en kort meddelelse omhandlende nyheden skriver Københavns Zoo på sin hjemmeside, at ”isbjørne er nysgerrige og stærke dyr”, og at denne kombination i dette tilfælde har fået fatale konsekvenser.

Derfor vil Københavns Zoo nu gennemgå sikkerheden i isbjørneanlægget i et forsøg på at forhindre, at lignende ulykker kan ske i fremtiden.

- Det giver anledning til øjeblikket at udskifte den her låge og straks herefter gennemgå de andre i anlægget. Vi vil gå alle de andre små låger og lemme efter i sømmene, siger Mads Frost Bertelsen.

Den afdøde hunisbjørn er dog ikke gået til spilde. Onsdag har et forskerhold fra Aarhus Universitet udtaget i omegnen af 100 prøver fra isbjørnekadaveret til et aktuelt forskningsprojekt, hvor prøverne fra isbjørnen i Zoologisk Have vil blive sammenlignet med vilde.

- Så på den måde, og når det nu desværre skulle være, så er det en lille trøst, at isbjørnen her udgør et stykke rigtig fin og brugbar videnskabeligt materiale, siger den zoologiske direktør.

Har tidligere været på afveje

Det er ikke første gang, at en isbjørn i København har været på afveje.

I juli 2021 lykkedes det en af isbjørnene at slippe ud af sin indhegning og gå rundt i et gammel ulveanlæg i omkring fem minutter, inden den selv vendte tilbage til sin indhegning.

Mads Frost Bertelsen tør ikke sige med sikkerhed, at den afdøde isbjørn var den samme, som kortvarigt slap ud for to år siden. Han kalder det dog sandsynligt.

Siden foråret 2021 har isbjørneanlægget været hjemsted for fire isbjørne – en bestand der nu, desværre, er nede på tre.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik