Julemirakel i Zoo: Elefantunge snyder døden

Efter nogle hårde og hektiske uger for medarbejderne i Københavns Zoo, kan de nu bekræfte, at elefantungen Mun ser ud til at overleve et dødeligt sygdomsforløb.

Lettet medarbejdere og en glad elefantunge.

Det er udfaldet af et vaskeægte julemirakel, der netop har fundet sted i København Zoo.

Elefantungen Mun på bare to år har de seneste uger kæmpet for livet.

Det sker efter, at den unge hunelefant i starten af december blev ramt af den voldsomme blødningssygdom, elefantherpes EEHV – en sygdom, der for elefantunger ofte ender med en dødelig udgang.

Direktør i Københavns Zoo, Mads Bertelsen, er derfor utrolig lettet over, at det nu ser ud til, at hunelefanten Mun overlever.

- Alle de kritiske parametre, vi måler på, er normaliseret. Derfor er det usandsynligt, at hun (Mun, red.) dør af virussen, siger Mads Bertelsen til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Vi er henrykte over, at de mange timers hårde arbejde, og den lille elefantunges modstandsdygtighed har ført os dertil, hvor vi er nu. Det er vi utroligt lettet over.

Få overlever

Ifølge Københavns Zoo er sygdommen både aggressiv og kompleks, og den har taget livet af cirka halvdelen af de elefantunger, som er født i zoologiske haver samt et stigende antal vilde dyr.

Derudover er det kun omkring 15 procent af de elefantunger, der diagnosticeres med sygdommen, der overlever.

Artiklen fortsætter under billedet.

Elefantungen Mun blev født torsdag den 1. oktober 2020. (arkivfoto)
Elefantungen Mun blev født torsdag den 1. oktober 2020. (arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix & Louise Heine Cassens /TV 2 Kosmopol

Det er da også anden gang indenfor kort tid, at en af elefanterne i Københavns Zoologiske have får konstateres elefantherpes.

Tilbage i august mistede Zoologisk Have i København hanelefanten Plaisak. Her bekræftede en obduktion, at den døde af herpesvirus.

Reagerede hurtigere nu end tidligere

Ifølge direktøren i Københavns Zoo er det en sygdom, der er meget svær at opdage.

Sygdommen blev dog opdaget hos Mun, som normalt er en "meget aktiv og glad” elefant. En dag hang elefanten pludselig med ørerne og var mindre aktiv, end den plejede at være.

- Vi holder utrolig meget øje med dem (elefanterne, red.) for at se, om de opfører sig anderledes, og om de har den virus i blodet, siger Mads Bertelsen og konstaterer, at de har været tidligere ude med elefantungen Mun, end de var med hanelefanten Plaisak.

En dyr behandling

Elefantungen Mun render atter rundt i Københavns Zoos elefantanlæg, og selvom den på afstand ligner en glad elefant, så går der fortsat 2-3 uger, inden den er helt på toppen igen.

- Hun har tabt sig og har fået nogle følgeskader, og derfor er hun i risiko for at løbe ind i andre infektioner, siger Mads Bertelsen og fortsætter:

- Fordi behandlingen har været hård ved hende, så er hun ekstra følsom for tarminfektioner og salmonella, så der skal gå nogle uger, før hun er over den risiko, siger Mads Bertelsen.

Behandlingen af elefantungen Mun har cirka kostet 150.000 kroner. 

Elefantungen har eksempelvis fået store mængder væske, smertestillende, antibiotika, virusbekæmpende medicin samt blodplasma fra andre elefanter i København Zoo.

Zoo-teamet har desuden haft løbende korrespondance og videomøder med andre specialister inden for området - eksempelvis fra USA og Holland.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik