Nu er prisen på historisk svømmehal stukket helt af

Renoveringen af Frederiksberg Svømmehal fortsætter med at sprænge budgettet. Nu er renoveringen dobbelt så dyr som oprindeligt tiltænkt.

Renoveringen af Frederiksberg Svømmehal, som har stået på siden maj 2020, men siden været ramt af flere problemer, nærmer sig nu sin afslutning.

Men renoveringen er ikke alene blevet forsinket med mere end tre år, den er også blevet dobbelt så dyr som ventet.

Renoveringen af den næsten 90 år gamle svømmehal beløber sig nemlig aktuelt til cirka 200 millioner kroner. 

Det oplyser Frederiksberg Kommune til TV 2 Kosmopol.

quote Det er jo et vanvittig langt forløb - et alt alt for langt forløb

Lotte Kofoed (SF), formand for kultur- og fritidsudvalget i Frederiksberg Kommune

Ifølge Frederiksberg Kommune skal merudgifterne ses i lyset af, at man i januar 2022 på grund af "væsentlig forsinkelse med aflevering" så sig nødsaget til at ophæve entrepriseaftalen med den nu tidligere entreprenør på projektet. 

"Hertil kommer mangeludbedring foretaget af den nye entreprenør samt meromkostninger til forlænget renoveringsperiode, byggepladsomkostninger og udgifter til kommunens tekniske rådgivere", skriver kommunen.

Lotte Kofoed (SF) er medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg og formand for Kultur- og Fritidsudvalget. Hun kalder forløbet for "vanvittig langt".

- Det er jo et vanvittig langt forløb - et alt, alt for langt forløb med en entreprenør, man ikke kunne stole på, siger hun og glæder sig over, at svømmehallen snart åbner igen.

Men inden vi kigger nærmere på, hvornår man igen kan besøge Frederiksberg Svømmehal, så lad os begynde med at forstå, hvorfor renovering er endt med at tage så lang tid.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Frederiksberg Svømmehal forsinket forsinkelse åbning genåbning
Siden maj 2020 har renoveringen af Frederiksberg Svømmehal været i gang. Her er det svømmehallens store bassin onsdag den 9. februar 2022.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Byggeskandalen begyndte hurtigt, da tidsplanen skred først med et par måneder. Så et par måneder mere. Så et år, hvilket siden blev efterfulgt at en lang periode, hvor kommunen slet ikke turde gætte på en åbningsdato.

Senere blev kontakten med entreprenøren - som nævnt - revet i stykker. En ny blev fundet, og i september 2022 lagde kommunen hovedet på blokken og proklamerede, at svømmehallen ville genåbne i slutningen af 2023.

Meldingen holdt dog kun indtil marts måned i år, hvor kommunen udsatte genåbningen yderligere.

Denne gang skyldtes den yderligere forsinkelse - ifølge kommunen - at detailundersøgelser viste, at der var flere fejl og mangler i den tidligere entreprenørens arbejder end dem, som kommunen kendte til.

Den kritik afviste entreprenøren dog. I en pressemeddelelse forklarede entreprenøren, Skou Gruppen, at kommunen ikke havde lyttet til deres ekspertise i forhold til materialevalg i svømmehalsbyggerier.

"Allerede i efteråret 2020 advarede Skou Gruppen Frederiksberg Kommune imod brugen af en forkert betontype – og om at noget af den eksisterende beton ville kræve arbejde ud over det, som Frederiksberg Kommune og dennes rådgiver havde foreskrevet i projektet.", skrev entreprenøren blandt andet.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Spørg Os - Formular

_

Har speciel Frederiksberg-DNA

Oprindeligt skulle renoveringen have kostet 70 millioner kroner. 

Men i takt med at Frederiksberg Svømmehal udviklede sig til at være en af de værste byggesager i kommunens historie, steg prisen også, og beløber sig aktuelt til altså cirka 200 millioner kroner.

Lotte Kofoed holder dog fast i, at det var den rigtige beslutning at renovere den næste 90 år gamle svømmehal, hvis bygning er erklæret ”særdeles bevaringsværdig” og blandt andet kendt for sine mosaikudsmykninger af den berømte kunstner Vilhelm Lundstrøm.

- Det er en gammel svømmehal, der har meget historie og en speciel Frederiksberg-DNA. Den er unik og en af de ældre i Danmark. Det er vi stolte af, og derfor har vi valgt at renovere det gamle i stedet for at bygge nyt.

- Vi har også valgt, at den skal være færdig, og vi skal videre. Man kan ikke stoppe midt i det hele og lade den stå.

Frederiksberg Kommune bekræfter overfor TV 2 Kosmopol, at man har rejst et større dagbods- og erstatningskrav mod den tidligere entreprenør.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Frederiksberg Svømmehal forsinket forsinkelse åbning genåbning
Frederiksberg Svømmehal blev bygget i 1930'erne med inspiration fra de romerske bade og er kendt for sine mosaikudsmykninger af den berømte kunstner Vilhelm Lundstrøm.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Åbning rundt om hjørnet

Lotte Kofoed glæder sig over, at borgerne og besøgene på Frederiksberg snart igen kan besøge den gamle svømmehal. 

For genåbningen nærmer sig.

Når sommerferien begynder, kan borgerne på Frederiksberg for første gang siden 2020 fejre det med et hovedspring i Frederiksberg Svømmehal. 

Det meddelte Michael Vindfedt (S) for nyligt.

Men inden da er der fortsat et stykke arbejde, der skal udføres.

Det er forventningen, at det nuværende entreprenørfirma vil overdrage svømmehallen til Frederiksberg Kommune den 8. april.

Herefter vil hallen blive testet, inden man vil begynde at fylde svømmehallens bassiner med vand.

Derudover er der en lang række af lavpraktiske opgaver, der skal udføres. Der skal ansættes og oplæres medarbejdere, ligesom de mange bassiner skal fyldes med vand. 

Således er det forventningen, at det vil tage 14 dage at fylde bassinerne op, fordi de skal vænne sig til vandtrykket.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Frederiksberg Svømmehal forsinket forsinkelse åbning genåbning
Vipperne ved det store bassin i Frederiksberg Svømmehal har været lukket siden maj 2020 - men snart kan gæsterne springe fra dem igen.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Ikke enkeltstående tilfælde

Det er langt fra første gang, at renoveringen af en svømmehal i hovedstadsområdet skaber udfordringer.

Som TV 2 Kosmopol flere gange har beskrevet, har flere svømmehaller i hovedstadsområdet været ramt af forsinkelser og fordyrelser.

Det gælder blandt andet Roskilde Badet, Bellahøj Svømmestadion og Øbrohallen på Østerbro

Nedenfor kan du se en oversigt over, hvor mange penge og hvor meget tid, otte udvalgte svømmehalsbyggerier og -renoveringer har kostet. 

Hvad koster hovedstadens svømmehaller?

Igennem de sidste mange år er der både blevet bygget nye og renoveret ældre svømmehaller i hovedstadsområdet.

Flere af byggerierne er dog blevet ramt af både forsinkelser og budgetoverskridelser. Her følger et overblik og nogle af dem:

  • Bellahøj Svømmestadion: Bellehøj Svømmestadion kostede svimlende 230 millioner kroner og var Danmarks hidtil dyreste svømmehal, da det blev bygget i 2009. Senere gav skimmesvamp en merregning på yderligere 55,5 millioner kroner og en lukning i to år.

  • Dragør Svømmehal: I Dragør indviede man i 2019 en svømmehal til 65 millioner kroner.

  • Frederiksberg Svømmehal: Renoveringen af Frederiksberg Svømmehal, der begyndte i 2020, skulle have været overstået i maj måned 2021 til en pris på 70 millioner kroner. For nylig lovede kommunens borgmester, at hallen vil åbne inden sommeren 2024. Budgettet har rundet 200 millioner kroner.

  • Frederikssund Svømmehal: Frederikssund Kommune kunne heller ikke holde styr på økonomien ved den nye svømmehal, som endte med at koste 93 millioner kroner.

  • Vesterbro Svømmehal: Vesterbro Svømmehal skal totalrenoveres og bliver derfor lukket i 18 måneder. Totalrenoveringen forventes at koste 60 millioner kroner. Af hensyn til den samlede svømmekapacitet i København, går renovering af Vesterbro Svømmehal først i gang, når Øbro-hallen er genåbnet.

  • Øbro-hallen: Øbro-hallen og Kurbad på Østerbro i København har været lukket siden den 1. september 2021, fordi hallens natursten skal renoveres. Oprindeligt stod stod svømmehallen til at genåbne 12 måneder senere. Det blev dog udskudt. Nu står svømmehallen til at åbne 2. januar 2024. Man forventede oprindeligt, at den nye renovering løb op på næsten 20 millioner kroner.

  • Roskilde Badet: Hvad der skulle have været en topmoderne svømmehal med en økonomisk ramme på 110 millioner kroner og en åbningsdato i starten af 2019, udviklede sig til et løbsk byggeprojekt og et økonomisk nakkedrag til Roskilde Kommune. Svømmehallen endte i sidste ende med at koste 223,8 millioner kroner og blev først åbnet i juni 2021.

  • Vandkulturhuset: Vandkulturhuset på Papirøen koster 710 millioner kroner at opføre. Nordea-fonden har støttet projektet med 400 millioner kroner, og Københavns Kommune har bidraget med et rente- og afdragsfrit lån på 310 millioner kroner. Åbningen forventes at være 2025.

Kilde: TV 2 Kosmopol.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik