Torsdag eftermiddag sendte Frederiksberg Kommune endnu et påbud til boligselskabet KAB angående renoveringen af det almene boligbyggeri Søndermarken.
I påbuddet bliver det meddelt, at renoveringsarbejdet i de beboede lejligheder på Borgmester Fischers Vej nr 2 og 4 øjeblikkeligt skal stoppe. Helt præcist drejer det sig om renoveringen af 90 lejligheder.
Det nye påbud skyldes, at KAB – trods gentagne påbud – ikke har sikret beboerne mod spredning af sundhedsskadeligt byggestøv. Flere beboere har i de seneste dage kontaktet Frederiksberg Kommune og oplyst, at den påbudte sikring ikke er sket.
- Vi har ikke længere tillid til, at KAB sikrer, at der ikke er byggestøv i lejlighederne. Vi kan ikke acceptere, at der er forurenet byggestøv i folks boliger, siger borgmester Simon Aggesen til TV 2 Lorry.
I sidste uge var kommunens tilsynsfolk ude at besøge byggepladsen, hvor man tog prøver af noget byggestøv, man konstaterede i seks lejligheder. Mandag viste det sig, at støvet var forurenet og over de acceptable grænseværdier.
Tirsdag kom der så et påbud om rengøring, men onsdag så der igen ud som før, fortæller Simon Aggesen, og derfor har man altså nu stoppet dele af renoveringen i Søndermarken.
Håber på genhusningsplan
Byggearbejdet må først genoptages, når beboerne ikke længere har adgang til lejlighederne, eller når Frederiksberg Kommune kan godkende en plan for genoptagelsen, lyder det i pressemeddelelsen.
- Meldingen torsdag er: "Indstil arbejdet øjeblikkeligt. Så længe der er folk i lejlighederne, så kan I ikke arbejde". Nu er det op til KAB enten at lave en genhusningsplan for de berørte beboere eller at komme med en plan, som sikrer, at der ikke kommer mere forurenet byggestøv ind i folks private boliger, siger Simon Aggensen.
Mandag kunne TV 2 Lorry fortælle, at renoveringen af en femte boligblok i Søndermarken er blevet udskudt, indtil der er fundet en genhusningsplan for beboerne her, hvilket du kan se i videoen herunder:
Borgmesteren er spændt på, om KAB kan overbevise Frederiksberg Kommune om, at de alligevel kan fortsætte renoveringsprojektet.
Han har tidligere opfordret KAB til at lave en samlet genhusningsplan for alle beboerne.
- Jeg håber, at KAB bruger den her tænkepause til at komme på banen. Jeg synes, at en genhusning er det rigtige for beboerne og KAB, siger Simon Aggesen.
Han vil dog ikke afvise, at KAB kan komme med en anden plan, som kan overbevise Frederiksberg Kommune.
Renovering stået på siden 2017
KAB oplyser til TV 2 Lorry, at de torsdag aften vil drøfte påbuddet fra Frederiksberg Kommune på et møde i organisationsbestyrelsen.
Først herefter vil man melde ud til beboerne og offentligheden, hvordan man forholder sig til kommunens krav.
KAB har sammen med Frederiksberg Forenede Boligselskaber været i gang med renoveringen af Søndermarken siden 2017, hvor blandt andet vinduer skal skiftes, der skal fjernes skimmelsvamp og laves ny ventilation i de 434 lejligheder.
Nogle beboere er blevet tilbudt en permanent genhusning undervejs i renoveringsprojektet, men det er langt fra alle, og de må derfor leve med store gener.
På opfordring fra beboerne besøgte to læger Søndermarken i midten af maj. I en arbejds- og miljømedicinsk rapport rettede de efterfølgende skarp kritik af de forhold, beboerne lever under.
Risiko for ulykker, overskredne støjgrænser, udtalte problemer med støv og synlig skimmelsvamp var blandt kritikpunkterne fra lægerne.
Glæde hos beboer
Beboeren i den pågældende lejlighed er Gitte Rynning, som TV 2 Lorry tidligere har talt med. Renoveringsstoppet gælder blandt andet hendes lejlighed, og hun glæder sig over nyheden.
- Men det skulle være sket for meget længere siden. De skulle måske have haft et andet firma til at stå for projektet, siger Gitte Rynning torsdag til TV 2 Lorry.
Hun tror nemlig ikke på, at der kan findes en løsning mellem Frederiksberg Kommune og KAB, så der kommer orden i sagerne.
Gitte Rynning har personligt fået en genhusningsløsning, men hun håber, at der kan findes en lignende plan for alle hendes naboer, inden renoveringen kan genoptages.
- Det er det eneste rigtige at gøre, så kan håndværkerne også komme til så meget, de vil, og lige så tit de vil, og støje så meget de vil. Så den eneste løsning er at genhuse alle, siger Gitte Rynning.
Regning kan lande hos beboere
Renoveringsarbejdet vil unægteligt komme til at vare længere tid, når det nu er sat på pause. Men både Gitte Rynning og Simon Aggesen mener, at det er det værd situationen taget i betragtning.
Samtidig er de dog også begge to nervøse for, at en genhusningplan i sidst ende vil komme til at gå ud over beboerne. Sådan en plan er nemlig ikke gratis, og frygten er, at regningen lander hos beboerne i form af en forhøjet husleje.
- Det er jo det helt store spørgsmål lige nu, hvad kommer det til at betyde for lejernes økonomi. Men jeg håber da, at vi stadig kan have boliger, der til at betale, her i Søndermarken efter det her renoveringsprojekt, siger Simon Aggesen.