Tidligere lejer i borgmesters boligsag: "Ingenting, der er blæst op til noget stort"

Det helt store udredningsarbejde om borgmester Simon Aggesens boligsag på Frederiksberg trækker ud. Både Ombudsmanden og Erhvervsstyrelsen er involveret.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 86-årige Marcel De Sade - også kendt som excentrikeren Marquis De Sade er manden, som gennem 40 år boede til leje i en enorm lejlighed på Frederiksberg Allé.

En lejlighed på 12 værelser og 460 kvadratmeter, som de seneste mange uger har været centrum i Frederiksberg-borgmester Simon Aggesens (K) voldsomt kritiserede boligsag.

- Hvis jeg skal sige min ærlige mening, synes jeg, det er ingenting, der er blæst op til noget forfærdeligt stort. Men jeg ved jo ikke, hvad der er gået forud. Jeg aner jo ikke, hvordan mandens øvrige liv har været. Overfor mig var han høfligheden selv. Og det er jo klart - jeg står med en lejlighed, han gerne vil have, siger Marcel De Sade til TV 2 Lorry.

Simon Aggesen ville gerne have den store lejlighed, og for fire år siden købte han og hustruen lejligheden på Frederiksberg Allé nummer 8 af fonden Bibelskolen for 9,5 millioner kroner.

Simon Aggesen og familie flyttede ind, for siden at få tilladelse af Frederiksberg Kommune til at dele lejligheden i to og sælge dem begge med en kæmpe fortjeneste på hele 11 millioner kroner. Et forløb, som er årsag til voldsom kritik af Frederiksberg-borgmester Simon Aggesen.

- Det, der virker så mistænkeligt ved hele den her sag, det er jo, at han har kunnet sidde og lure en fidus af, hvor man bagefter har kunnet se, at han har brugt metoden 1:1 og fået en enorm vinding på det, siger Thomas Larsen, politisk kommentator hos Berlingske, til TV 2 Lorry.

Redegørelse til Ombudsmanden

Inden købet af lejligheden skaffede Simon Aggesen - som på det tidspunkt var rådmand i Frederiksberg Kommunalbestyrelse - en anden og mindre lejlighed til den daværende lejer, Marcel De Sade.

Føler du dig presset ud af lejligheden?

- Næ, egentlig ikke, fordi jeg var så glad for den, han tilbød, siger han.

Marcel De Sade er tilfreds med byttet af lejlighed, og han er tilfreds i dag.

- Det kom jo meget belejligt for mig.

Men nu har ansøgningen og opdelingen af den store lejlighed fået Ombudsmanden til at kræve en redegørelse af Frederiksberg Kommune.

Om Simon Aggesen på nogen måde har haft indflydelse på eller spillet en rolle i kommunens sagsbehandling.

- Det kan godt være, at han slipper rent juridisk - det er der eksperter i gang med at kigge på - men derudover så er der en meget stor moralsk dimension i den her sag. Og der tror jeg ikke nødvendigvis, han klarer frisag, siger Thomas Larsen.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Erhvervsstyrelsen ind i sagen

Salget af de to lejligheder og den skattefri gevinst på 11 millioner kroner har også ført til beskyldninger om kynisk boligspekulation mod Simon Aggesen.

- Hvis man skal skære sagen meget kontant og firkantet ud, så kan man sige, at de fleste vælgere går ned og stemmer på politikere, som de håber på vil gøre noget godt for landet, for deres region eller den kommune, som de sidder i spidsen for.

- De vælger ikke politikere, som er en del af det politiske arbejde for egen vinding skyld og sidder og leder efter fiduser, som de selv kan udnytte. Og det er i virkeligheden det, der er kernen i den her sag, siger Thomas Larsen.

Simon Aggesens store gevinst på boligsalget har også fået Erhvervsstyrelsen til at interessere sig for sagen. Styrelsen har krævet en redegørelse fra fonden Bibelskolen, som solgte lejligheden.

quote Jeg aner jo ikke, hvordan mandens øvrige liv har været. Over for mig var han høfligheden selv.

Marcel De Sade.

For hvis fonden har solgt kæmpelejligheden for billigt risikerer både fondens bestyrelse og Simon Aggesen at blive gjort økonomisk ansvarlige. Alt i alt en lang række spørgsmål, som fortsat er uafklaret.

Risikerer konservativt styre

Lejlighedens oprindelige lejer Marcel De Sade er flyttet endnu engang - og tilfreds, hvor han er i dag. På 54 kvadratmeter i en ældrevenlig Frederiksberg-lejlighed. Og er med egne ord flintrende ligeglad med Simon Aggesens 11 millioner kroner store fortjeneste på lejligheden.

- Men jeg blev ærlig talt noget forbavset, da den sag her opstod. Det må jeg indrømme.

Hvorfor?

- Fordi jeg slet ikke har set den fra den vinkel, siger han.

Thomas Larsen er dog ikke et sekund i tvivl om, at det her er en sag, som bliver et kæmpe problem for De Konservative på Frederiksberg.

- I sidste ende så er det jo op til vælgerne. De skal sådan set afgøre, om de har tillid til ham eller ej. Men jeg tror, at han står i en meget svær udgangsposition, og han risikerer simpelthen at blive manden, som afslutter mange, mange års - for ikke at sige generationers - konservativt styre på Frederiksberg. Og det vil være et enormt nederlag for partiet, siger Thomas Larsen.

Simon Aggesen: "Jeg er inhabil"

Forløbig trækker boligsagen dog ud - blandt andet fordi oppositionen i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg bliver ved med at mene, at der er en række spørgsmål, som mangler svar.

Hvad kræser dine spørgsmål især om?

- At der har været en del mailkorrespondence på et tidspunkt omkring opdeling af lejligheden, som ligger langt forud for egentlig ansøgning og byggesag. Det vil vi gerne høre forvaltningens forklaring på, siger Lone Loklindt (RV), rådmand i Frederiksberg Kommune, til TV 2 Lorry.

Har I nogen mistanke om, at Simon Aggesen har misbrugt sin politiske indflydelse i forhold til den her byggesag?

- Nej, men jeg synes, man må være ærlig og sige, at når det er sådan, at vi får en redegørelse, hvor vi kan se, at der blandt andet kommer ny mails frem, så er det vores demokratisk pligt, at få vendt hver en sten, siger Michael Vindfeldt (S), rådmand og 2. viceborgmester i Frederiksberg Kommune, til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har gentagende gange tilbudt Simon Aggesen muligheden for at udtale sig om sagen, men han har sagt nej tak til alle henvendelserne.

Tirsdag aften skriver han til os:

"Jeg er inhabil i sagen, og jeg har derfor ikke nogen kommentarer, før den endelige redegørelse er sendt til ombudsmanden".

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Tørke

Tørkealarm i Greve: Vil have kommunal handlingsplan

Flåt smitte TBE-virus sygdom infektion

Jens smittet med frygtet TBE-virus efter flåtbid: Mit hoved var ved at eksplodere

Vis mere