Vidne blev ved en fejl anholdt i sit hjem, lagt i håndjern og sat i celle – politi beklager

Ahmad Walid Rashidi kalder politiets behandling af ham for et kæmpe svigt.

Tirsdag aften kørte Ahmad Walid Rashidis liv på skinner.

Tidligere på dagen havde han bestået en eksamen på statskundskabsstudiet med en flot karakter til følge og sat sin underskrift på en lejekontrakt for en lejlighed på Frederiksberg.

Onsdag aften er han øm i kroppen. Han har fået rippet op i sin PTSD. Han er træt efter en nat uden søvn.

Og så er han netop kommet hjem til København med toget fra Randers efter cirka 15 timer i politiets varetægt, som viste sig at være en fejl.

Mest af alt er han vred, nærmest rasende, over det, han er blevet udsat for.

- Jeg er stadig rystet. Det har været det mest sindssyge døgn. Jeg er både vred og ked af det, og jeg føler mig udnyttet, siger Ahmad Walid Rashidi til TV 2 Kosmopol.

Blev anholdt i sin lejlighed

32-årige Ahmad Walid Rashidis mareridt begyndte omkring klokken 18 tirsdag aften. 

Han fortæller, at to politibetjente bankede på døren til hans lejlighed på Frederiksberg og kort tid efter anholdt ham.

Årsagen, forklarede betjentene, var, at Ahmad Walid Rashidi tidligere var blevet indkaldt som vidne i en retssag i Østjyllands Politikreds, og at han i oktober måned sidste år var udeblevet som vidne.

Onsdag var der endnu et retsmøde ved Retten i Randers, og her skulle Ahmad Walid Rashidi vidne, hvorfor han skulle anbringes i arresten i Aarhus, indtil han ville blive afhørt i retten, lød forklaringen.

quote Der blev virkelig rippet op i noget af det PTSD, jeg døjer med

Ahmad Walid Rashidi

Sagen, som Ahmad Walid Rashidi skulle vidne i, handler om en voldsepisode fra 2021, hvor Ahmad Walid Rashidi arbejdede som pædagog på en institution, og hvor to unge på institutionen endte i et voldeligt slagsmål, som han sammen med en kollega var førstehåndsvidne til.

- Det er rigtigt, at jeg missede retsmødet i oktober, men jeg havde ikke fået noget at vide om et nyt retsmøde her i februar - og selv hvis jeg havde, havde jeg ingen planer om at udeblive fra det, forklarer Ahmad Walid Rashidi:

- Havde jeg fået at vide, at jeg skulle i retten, så var jeg da selvfølgelig mødt op. Men jeg havde intet hørt. De kunne bare have ringet eller sendt et brev.

Følte sig behandlet som kriminel

Herefter blev Ahmad Walid Rashidi – der til daglig studerer statskundskab og arbejder som konsulent for Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS – taget med på politistationen ved Bellahøj København.

Ahmad Walid Rashidi forklarer, hvordan han her blev kropsvisiteret og udsat for hårdhændet behandling ved at få armen vredet om, inden han blev placeret i en celle, hvor han ventede i en times tid, inden han blev placeret i en politibil med kurs vestpå.

- Jeg skulle jo bare vidne i en sag, men alligevel blev jeg behandlet, som om jeg var kriminel og havde gjort et eller andet. Hvilken logisk interesse skulle jeg have i at stikke af fra et retsmøde? Jeg er jo bare et vidne, der har set noget, og som ingen interesser har i klemme, siger Ahmad Walid Rashidi.

Den følelse blev ikke hjulpet af, at de københavnske betjente på Fyn overdrog Ahmad Walid Rashidi til en patrulje fra Østjyllands Politi, hvor en af betjentene ifølge Ahmad Walid Rashidi jokede med, at han var ”lige ved at lægge ham i fangedragt, håndjern og fodlænker”.

Rippede op i PTSD

Fremme i Aarhus blev Ahmad Walid Rashidis aften endnu værre.

Han forklarer, at han først blev bedt om at afklæde sig og nøgen gå igennem en metaldetektor. 

Ahmad Walid Rashidi mistede sit ene ben som barn, da hans hjemby i det krigshærgede Afghanistan blev udsat for et bombeangreb, hvorfor han i dag går med hjælp fra en benprotese af metal.

Trods protester skulle han alligevel igennem metaldetektoren med det forudsigelige resultat, at alarmen gik.

- Det var virkelig ydmygende, siger Ahmad Walid Rashidi.

Klokken var ifølge Ahmad Walid Rashidi over midnat natten til onsdag, da han blev anbragt i en aflåst celle i arresthuset med beskeden, at en politibetjent ville eskortere ham til Retten i Randers næste morgen klokken otte.

- Og jeg sov nærmest ikke den nat. Der blev virkelig rippet op i noget af det PTSD, jeg døjer med, siger han.

Netop fængselsceller er stærkt triggende for Ahmad Walid Rashidi, forklarer han. 

Tilbage i 2022 arbejdede han som freelancejournalist for blandt andet TV 2 og Ekstra Bladet, hvor han var udsendt til Afghanistan for at dække Talibans overtagelse af landet.

Her blev Ahmad Walid Rashidi anholdt og fængslet af Talibans sikkerhedstjeneste, hvor han blev udsat for vold og psykisk tortur, inden TV 2 fik ham løsladt og ud af landet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ahmad Walid Rashidi har tidligere været tilknyttet som freelancejournalist for TV 2 og Ekstra Bladet, hvor han har dækket Talibans overtagelse af Afghanistan.
Ahmad Walid Rashidi har tidligere været tilknyttet som freelancejournalist for TV 2 og Ekstra Bladet, hvor han har dækket Talibans overtagelse af Afghanistan.
Foto: Privatfoto

Kafkask klimaks foran Retten i Randers

Ahmad Walid Rashidi fortæller, at han morgenen efter blev afhentet i sin celle, kropsvisiteret på ny og lagt i håndjern, inden han blev ført ind i en politibil med kurs mod Retten i Randers.

Fremme ved den østjyske byret nåede Ahmad Walid Rashidis små 15 timer i politiets varetægt dog et tragikomisk klimaks:

Retsmødet, som Ahmad Walid Rashidi var blevet anholdt og ført til Randers for at vidne i, skulle slet ikke foregå den dag. 

Faktisk var det blevet aflyst for flere uger siden.

- Og så begyndte politiet og dem i retten nærmest at skændes om, hvor fejlen lå. Jeg stod bare tilbage og tænkte ”det er simpelthen løgn, det her”, siger Ahmad Walid Rashidi.

quote Han skulle aldrig nogensinde have været anholdt

Peter Dahl, Københavns Politi

Forløbet ender med, at Ahmad Walid Rashidi får en undskyldning og et lift til togstationen, så han af egen lomme kan købe en togbillet til små 600 kroner hjem til København med beskeden om, at han jovist har muligheden for at klage over forløbet.

- Der følte jeg mig virkelig som et brugt kondom. Efter alt det, de har gjort ved en, og så finder de ud af, at de har begået en fejl, hvorefter man bliver sparket ud af retslokalet og sat på toget, hvor man så selv kan få lov at betale for sin tur hjem, siger Ahmad Walid Rashidi.

Københavns Politi erkender fejlagtig anholdelse

TV 2 Kosmopol har forelagt Ahmad Walid Rashidis historie over for Københavns Politi, Østjyllands Politi samt Retten i Randers.

Københavns Politi beklager hændelsen og forklarer, at der er sket en "banal" fejl. 

- Vi lægger os fladt ned i forhold til, at han skulle aldrig nogensinde have været anholdt, siger Peter Dahl, chef for beredskabet i Københavns Politi, til TV 2 Kosmopol.

Fejlen opstod ifølge politiet, fordi beskeden fra Østjyllands Politi om, at Ahmad Walid Rashidi skulle anholdes, indløb to forskellige steder i deres system. 

- Den går simpelthen både ind i vores vagtcentral, og den går ind i vores eftersøgningsafdeling, forklarer han. 

Da retsmødet - og derfor også arrestordren - blev aflyst, fik politiet kun slettet beskeden til eftersøgningsafdelingen. Derfor blev politiets vagtcentral aktiveret, lyder forklaringen. 

- Det beklager vi rigtig meget, siger Peter Dahl. 

Han fortæller, at han torsdag har ringet til Ahmad Walid Rashidi og sagt, at Københavns Politi påtager sig det fulde ansvar. 

Ahmad fortæller om en meget hårdhændet behandling fra politiet. Hvordan forholder I jer til det?

- Det er vi nødt til at undersøge nærmere i forbindelse med den klage, Ahmad har indgivet, siger Peter Dahl: 

- Det er en vurdering for de enkelte politifolk hvilken magt, der skal anvendes i hvilke situationer. Men udgangspunktet er jo, at vi altid skal starte lavest muligt, når vi har en dialog med borgerne. 

Kommunikationsbrist, siger Østjyllands Politi

Hos Østjyllands Politi er politiinspektør Brian Voss Olsen på linje med kollegaerne fra politikredsen i København.

- Det kan vi kun beklage, for det ønsker vi jo ikke. Ingen ønsker at hente en mand og så til ingen verdens nytte. Så vi kan kun beklage, at der er sket denne her fejl, siger han til TV 2 Østjylland.

Ifølge Brian Voss Olsen bunder fejlen i "en kommunikationsbrist".

- Og det skal vi selvfølgelig have udredet i samarbejde med Københavns Politi, siger politiinspektør Brian Voss Olsen.

Retten i Randers oplyser til TV 2 Kosmopol, at de den 29. januar gav Østjyllands Politi besked om, at det konkrete retsmøde var aflyst. 

Retten forklarer, at hvis et vidne ikke er mødt op til et retsmøde, og dommeren beslutter, at vidnet dermed skal anholdes til det næste retsmøde for at sikre deltagelsen, vil vidnet ikke blive orienteret om tidspunktet for det næste retsmøde. 

- Det giver ikke den store mening at orientere et udeblevet vidne om, hvornår vidnet vil blive anholdt til et kommende retsmøde, da der er en vis formodning om, at det så ikke vil være muligt at anholde vedkommende på det tidspunkt, skriver retspræsident ved Retten i Randers, Martin Møller-Heuer, til TV 2 Kosmopol.

TV 2 Kosmopol har forelagt Kriminalforsorgen Ahmad Walid Rashidis kritik af, at han skulle gå nøgen gennem en metaldetektorport ved arresten i Aarhus, selv om han er udrustet med en benprotese af metal.

I et skriftligt svar skriver Kriminalforsorgen, at man ikke ønsker at kommentere konkrete sager, men at "det er normal procedure, at anholdte visiteres, når de indsættes i kriminalforsorgens lukkede institutioner" og tilføjer, at "visitationer er en sårbar situation, og vores ansatte i fængsler og arrester oplæres i at behandle indsatte skånsomt og respektfuldt i disse situationer".

Ahmad Walid Rashidi fortæller, at oplevelsen af at blive behandlet som kriminel, selv om han blot havde været vidne til et overfald, har påvirket hans tillid til det danske politivæsen negativt.
Ahmad Walid Rashidi fortæller, at oplevelsen af at blive behandlet som kriminel, selv om han blot havde været vidne til et overfald, har påvirket hans tillid til det danske politivæsen negativt.

Tillid til systemet væk

Tilbage i København tog Ahmad Walid Rashidi direkte fra toget til skadestuen, fordi han havde smerter i kroppen efter politiets hårdhændede behandling. 

Særligt håndleddene var ømme efter flere omgange med håndjern. I skadesnotatet, som TV 2 Kosmopol har set, konstaterer lægen muskelømhed omkring højre håndled.

Ét er dog de fysiske smerter. Straks værre er de psykiske smerter, oplevelsen med det danske politisystem har påført Ahmad Walid Rashidi. 

Det fortæller han over en telefonlinje, da TV 2 Kosmopol fanger ham onsdag aften kort efter, han er trådt ind i sin lejlighed efter godt 24 timer på farten.

Oplevelsen har gjort, at hans tillid til det danske politi er bristet.

- At se et så forudindtaget og biased system i praksis har været så vildt, siger Ahmad Walid Rashidi blandt andet med henvisning til, at flere politibetjente uafhængigt af hinanden påpegede, at han er født i Kabul.

- Og det har jo intet med sagen at gøre. Jeg er dansk statsborger, og når folk spørger, hvor jeg er fra, siger jeg Østjylland.

Samtidig påpeger Ahmad Walid Rashidi, at den pædagogkollega, som også var vidne til episoden fra 2021 og er hvid, sjovt nok ikke er blevet anholdt og ført i håndjern til retten for at afgive vidneforklaring.

- Men det, der gør mig allermest vred, er, at systemet på denne her måde svigter én gang på gang. Jeg gentog jo flere gange, at jeg ikke var blevet indkaldt til noget, og at der var tale om en fejl, men der blev ikke lyttet nogle af gangene.

Ahmad Walid Rashidi oplyser, at han agter at klage over politiets handlinger, og at han derfor har søgt aktindsigt i sin sag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik