EU har droppet sommertid: Hvornår får vi en afgørelse i Danmark?

Frederikke von Killinger spørger i denne kronik, om det er politikerne eller danskerne selv, der skal beslutte af fuldføre EU’s beslutning om at stoppe med at bruge sommer- og vintertid?

Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

- Kun hvid mand klipper 30 cm af sit tæppe og syer det fast igen i den modsatte side og påstår at tæppet er blevet længere.

Sådan sagde en gammel medicinmand, da sommertid blev forklaret for ham.

quote Kun hvid mand klipper 30 cm af sit tæppe og syer det fast igen i den modsatte side og påstår at tæppet er blevet længere.

Frederikke von Killinger

Vi skal faktisk helt tilbage til 1916, hvor blandt andet Tyskland og Østrig indførte dette tidsskifte for at spare på den i forvejen manglende energi under krigen.

I dag giver det ingen mening

I 2022 giver tidsskiftet ikke den samme mening, da vi er flere og flere der arbejder og er vågne på mange forskellige tidspunkter af døgnet.

Denne konklusion kom EU også frem til i 2019, hvor man endte med at sige, at alle EU-lande skulle afskaffe sommertiden, så alle lande kun havde vintertid. 

Dette blev dog ikke særlig godt modtaget og lovgivning blev ændret sådan, at alle EU-lande skulle tage stilling til, om de ønskede sommer-eller vintertid ved udgangen af 2021. 

Hvis et land ikke meldte sit valg ud, ville EU betragte den tid, som det enkelte land havde den 31. dec. 2021, som det faste valg. 

Det betyder, skulle man mene, at Danmark valgte vintertid, som vi jo havde nytårsaften sidste år. 

DSB orienterer kunder om sommertid

Men allerede nu melder DSB ud til deres kunder, at de skal være opmærksomme på, at vi skifter tilbage til sommertid den 27. marts 2022.

quote Danskerne ved fortsat ikke, om det er folket eller regningen, der skal tage den endelig beslutning.

Frederikke von Killinger

Så hvis vi ikke var forvirrede nok over manglende information om valg af permanent vintertid eller ej i 2021, så kan vi nu være endnu mere forvirrede over, at vi igen skal overgå til sommertid endnu en gang.

Tilmed ved danskerne fortsat ikke, om det er folket eller regeringen, der skal tage den endelig beslutning om det danske ur. 

Hvem synes du, skal bestemme om, vi skal fortsætte med at overgå til sommertid eller ej?

Regering? Folketinget? Folket? 

Ja, vi ved det faktisk ikke og der mangler virkelig oplysninger fra både EU om endelig deadline og fra Folketinget om, hvad vi vælger her, hvis vi overhovedet skal vælge. 

quote Vi mødes under uret, vi ved bare ikke hvornår.

Frederikke von Killinger

Men vigtigst af alt, så tror jeg at mange andre lige som mig, gerne vil vide om vi skal have et skift eller ej og så fald hvilken tid skal vi vælge - sommertid eller vintertid?

Selv indianeren vil have rejst sig efter disse oplysninger og sagt: 

- Du hvide mand, hvis du er i tvivl om klokken, så kan du overnatte her hos mig.

Vi mødes under uret, vi ved bare ikke hvornår.