Ingen banker lever op til kommunes krav om hvidvask

Ingen banker har budt ind på Gladsaxe Kommunes nye udbud efter strammere krav til hvidvask. Finanskommentator kalder det en overraskelse, men opfordrer også kommuen til at revurdere udbuddet.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I sommer udarbejdede Kommunernes Landsforenings Bankråd principper og anbefalinger, som kommunerne kunne gøre brug af, når de skulle lave bankaftaler.

Det kom i kølvandet på de seneste par års hvidvasksager.

Gladsaxe Kommune valgte at gøre brug af de udarbejdede principper og anbefalinger og udbød derfor en ny bankaftale. Men ingen banker har budt på aftalen, som udløb 9. december sidste år.

- Det er vi rigtig ærgerlige over, for, vi synes, det er den rigtige vej at gå. Både i forhold til at styrke tilliden i kommunernes samarbejde med bankerne og tilliden til bankerne generelt, siger Gladsaxes borgmester, Trine Græse fra Socialdemokratiet, i en pressemeddelelse.

Nøjsom udvælgelse

KL anbefaler kommunerne, at de lettere skal kunne udelukke banker dømt i hvidvasksager fra overhovedet at deltage i udbud om kommunernes valg af banker.

Derudover skal kommunerne lettere kunne gribe ind i den efterfølgende kontraktperiode, hvis banken mistænkes for være involveret i sager om hvidvask. Samtidig skal kommunerne kunne stille krav til blandt andet virksomhedskulturen.

quote Noget kunne tyde på, at markedet ikke er klar til de skærpede krav

Trine Græse (S), borgmester

I aftalen læner Gladsaxe Kommune sig tæt op ad KL's anbefalinger, men ingen banker har altså budt på den aftale med kommunen, der var i udbud.

- Noget kunne tyde på, at markedet ikke er klar til de skærpede krav, siger borgmester Trine Græse og fortsætter:

- Vi har alle en fælles interesse i at få styr på området og få genoprettet befolkningens tillid til bankerne. Derfor vil vi nu opfordre til, at KL og ministeren kigger på det sammen og går i dialog med finanssektoren om at leve op til rimelige krav om ansvarlighed.

Finanskommentator: Gladsaxe skal kigge indad

Ifølge TV 2's finanskommentator, Ole Krohn, er de manglende bud overraskende. Men måske burde Gladsaxe Kommune også kigge indad, påpeger han.

- Kommunen skal se på, om de er kommet til at stramme skruen for meget, så ingen banker kan se sig selv i samarbejdet. Bankerne skal også kunne anskue en forretning, og hvis der er for mange krav, så forsvinder forretningen, siger han til TV 2 Lorry.

Gladsaxe Kommune bruger i dag Danske Bank og Nordea, der begge har været involveret i hvidvask.

Derfor ville kommunen udbyde nye aftaler med andre banker med et ønske om en fireårig aftale løbende fra april 2020.Vis mere
ANDERS

”Bevar Irma”:
Kunder vil danne ring om butikkerne og madanmelder samler underskrifter

Søs, Freja og Alvilda

Søs, Freja og Alvilda skal stå i spidsen for omstridt socialt medie i kommune

Vis mere