Bilfrie søndage er et fænomen, vi alle kender til eller har hørt om under oliekrisen tilbage i begyndelsen af 1970'erne.
Dengang var det manglen på brændstof, der tvang regeringen til at tvinge danskerne til at holde sig fra at brænde benzin og diesel af til private søndagsfornøjelser.
Nu er de bilfrie søndage dog tilbage. I hvert fald for en enkelt dag.
I Gladsaxe Kommune opfordrer man nemlig borgerne til at lade den firhjulede klimasynder stå søndag den 18. september.
70 procent flere biler på 10 år
- I Gladsaxe er antallet af biler steget med 70 procent på blot ti år. Den udvikling er vi nødt til at ændre for klimaets skyld. Det kræver både, at vi arbejder med vores transportvaner og gør det lettere at klare hverdagen uden bil. Bilfri søndag er en opfordring til gladsaxeborgerne om at lade bilen stå og inspirere hinanden til alternative transportformer, siger Trine Henriksen, der er formand for Det Grønne Råd, som står bag idéen om en bilfri dag i Gladsaxe.
Og hun bliver bakket op af Tom Vang Knudsen, der er formand for Klima- og Miljøudvalget i Gladsaxe Kommune.
- Biltrafikken skaber trængsel, støj, luftforurening og CO2-udledning, hvilket har negative konsekvenser for vores by, helbred og klima. Jeg håber, at borgerne i Gladsaxe er klar til at bakke op om bilfri søndag og lade bilen stå netop denne dag, hvor vi sætter fokus på de udfordringer, den stigende biltrafik i kommunen medfører, siger Tom Vang Knudsen i en pressemeddelelse.
På Nørrebro gør man det for femte gang
Gladsaxe er dog ikke det eneste sted, hvor man kommer til at se langt efter bilerne på søndag.
På Nørrebro i København holder man for femte gang bilfri søndag. I den københavnske bydel har man gjort det til en festdag, hvor børn og voksne pynter Nørrebrogade med kunst udført med 5.000 stykker kridt.
Bilfri søndag på Nørrebrogade er arrangeret af Nørrebrohallen, Blågården og Nørrebro Lokaludvalg.
Nørrebrogade bliver spærret for trafik fra Dronning Louises Bro til Borgmestervangen ved Nørrebro Station.