Jens spørger: Vil en totalt bilfri Nørrebrogade stoppe årets motorcykeloptog til Bakken?

Københavns kommune er i gang med at undersøge, om det er muligt at lukke Nørrebrogade helt for køretøjer. Får det betydning for den populære tradition ved Bakkens åbning?

Hvert år, når Dyrehavsbakken åbner, samles en kæmpe flok motorcykelentusiaster for at køre i optog fra Nørrebrogade til Bakken i Klampenborg.

Tidligere i år kunne vi fortælle, at socialdemokratiet i København har stillet forslag om at lukke Nørrebrogade helt for private køretøjer. 

Det har fået Jens Hoffmann fra Helsinge til at skrive til os gennem Spørg Os på TV 2 Lorry:

- Kan I finde ud af, om en eventuel lukning af Nørrebrogade vil påvirke traditionen for motorcyklerne, hvor de åbner og lukker Bakken?, spørger han.

Vi undersøger sagen her.

Dette er et af vores Hurtige Svar

 • Se, hvad vi allerede har svaret på
 • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
 • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
 • Kom ind på Spørg Os siden her

Bilfri Nørrebrogade

Det er socialdemokraten Marcus Vesterager, der har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen i København om at se på  muligheden for at gøre Nørrebrogade til en gade kun med kollektiv trafik, fodgængere og cyklister helt fra Nørrebros Runddel til Dronning Louises Bro.

Han har ikke rigtigt tænkt over, hvad det kan betyde for den årlige samling af motorcykelentusiaster på gaden og den efterfølgende kortegekørsel til Dyrehavsbakken, før vi tager fat i ham:

- Det er ikke noget, jeg har gjort mig de store overvejelser om. For mig var det primære at fortælle om idéen og bede forvaltningen om at se på det trafikale, siger Marcus Vesterager (S) til TV 2 Lorry.

Aftale med politiet

Politikerne i Teknik- og Miljøudvalget i København besluttede i 2009 at lave såkaldte bussluser på Nørrebrogade, hvor kun busserne må køre. Andre køretøjer er forbudte.

Siden da har der mange gange været motorcykeloptog til Bakken. 

Det er politiet, der styrer slaget og beslutter, hvor motorcyklerne må samle sig, hvornår de kører, og hvordan de kører. Alt er aftalt på forhånd.

Se ruten for motorcykeloptoget på Bakkens åbningsaften her:

Motorcykeloptogets rute til Bakken
Motorcykeloptogets rute til Bakken
Foto: TV 2 Kosmopol

Sådan kan det sandsynligvis fortsætte, også hvis Nørrebrogade bliver endnu mere bilfri.

- Hvis de (motorcykeloptoget, red.) i forvejen får dispensation til at forcere busslusen, vil jeg ikke være imod den tradition, siger Marcus Vesterager (S).

- Der vil fortsat køre kollektiv trafik i gaden, så kan jeg ikke se noget, der skulle forhindre deres tradition den ene gang om året. Hvis de i forvejen kører i busslusen, taler arrangørerne i forvejen med politiet og forvaltningen. Så kan det vel fortsætte, siger han.

Ude i fremtiden

En 100 procent bilfri gade ligger mange år ude i tiden. 

Teknik- og Miljøforvaltningen i København skal først lave en indledende screening af muligheder, begrænsninger og konsekvenser, og så skal politikerne tage stilling til den.

- Hvis der er politisk vilje til at gå videre med idéen, skal vi finde midler i en budgetaftale til en dybere analyse af konsekvenserne og praktikken, siger Marcus Vesterager (S).

- Hvis vi når derhen, ser vi gerne på, om motorcykelentusiasterne ikke fortsat kan få lov til at køre op ad Nørrebrogade den ene gang om året. Det finder vi en pragmatisk løsning på, siger han.

En Nørrebrogade kun for cyklister, fodgængere og busser. Sådan bliver det måske i fremtiden.
En Nørrebrogade kun for cyklister, fodgængere og busser. Sådan bliver det måske i fremtiden.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Dyrehavsbakken åbner fredag

Ifølge Facebookgruppen "MC - Vi åbner og lukker bakken" begynder paradekørslen fredag den 8. april 2022 med opmarch på Nørrebrogade fra klokken 16:30.

Klokken 19 sætter kortegen i gang mod Tuborgvej og Strandvejen til Klampenborg. 

Kortegen vil som altid blive eskorteret af politiet hele vejen og følger politiets anvisninger, også om at køre over for rødt for at holde optoget glidende.

God fornøjelse til kortegen og tak til Jens Hoffmann for spørgsmålet!

Se de tre seneste vindersvar

1

Slut med sms om e-post døgnet rundt

Marianne Sonne undrede sig over, hvorfor man modtog adviserings SMS'er fra Digital Post i aften- og nattetimerne. Foto: Amanda Feldballe Bernholm / TV 2 Lorry

2

Vi svarer på fem myter om corona

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

3

Hvorfor begrænses privatproduktionen af el?

Solcelleanlæg kommer i alle størrelser. Her er det en større solcellepark. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik