200 tons overskudsmad uddelt i påsken – et skidt tegn, lyder det fra professor

Mens mange borgere nyder godt af at få del i overskudsmaden, som ellers skulle smides ud, mener professor, at detailhandlen bør se på deres indkøbsvaner.

Over 200 tons overskudsmad er blevet fordelt over hele landet i påsken – og det alene af organisationen Stop Spild Lokalt, som også er lykkes med at samle med mange tons mad ind fra supermarkeder, hvor de var i overskud før de mange lukninger af supermarkederne over påsken.

- Påsken har været helt fantastisk. Vi har hentet en masse overskudsvarer, og vi har delt rigtig mange kasser ud til folk for at spare på alt det affald, som vi ellers smider i vores miljø, siger Tina Larsen, som er administrator hos Stop Spild Lokalt i Glostrup.

Alene søndag fyldte de frivillige i Glostrup 100 kasser med mad i brugernes poser. Her er dem, som ønsker at få del i overskudsmaden, blevet tildelt et tidsrum til at afhente maden på forhånd.

Og folk finder vej fra alle kanter af samfundet.

”Hvis ikke jeg tager det, ryger det i skraldespanden”

Én af dem, som kommer for at få del i overskudsmaden, er Brian Christiansen. Han er førtidspensionist og i husholdningen med hans hustru er der ikke mange penge til mad.

- Vi har omkring 1000 eller 1500 kroner at købe mad for om måneden til os to. Så det betyder rigtig meget, at vi kan få et her, siger han til TV 2 Lorry.

Sosu-assistenten Solvej Jensen er også afklaret med, at hun både gør sig selv og samfundet en tjeneste ved at tage imod maden.

- Hvis ikke jeg tager det, ryger det i skraldespanden. Og nu får jeg glæde af det, og så er der det mindre spild, siger hun.

Samme holdning har Wilda Mathiesen, som er ernæringsassistent.

- Vi er en familie på fem med tre drenge. Så vi spiser rigtig rigtig meget. Så det er rigtig heldigt, at man kan få lov til at spare lidt på maden ved at komme her, siger hun.

Organisationen Stop Spild Lokalt har eksisteret siden 2016 og er bare et af en række initiativer i hovedstadsområdet, som uddeler overskudsmad til trængende, samtidig med at de bekæmper madspild.

Professor: Madspild skal forhindres i detailhandlen

Men hvis det er madspild, der skal bekæmpes, så er det detailhandelen, som skal gøre arbejdet.

Sådan lyder rådet fra Jens Dejgård Jensen, som er professor i fødevareøkonomi på Københavns Universitet.

- De skal se lidt mere i retning af de omkostninger, der er ved at have et stort spild.

- Og så skal man måske se lidt mere positivt på, at der ikke nødvendigvis er så stor en risiko for dem ved ikke at have alle hylder på varerne til enhver tid, siger Jens Dejgård Jensen.

Indtil detailhandlen ændrer deres indkøbsmønster, glæder administratoren Tina Larsen sig dog over at gøre en forskel for andre mennesker.

- Alt det her mad skulle være smidt ud i en container og brændt. Og så skulle vi have en masse CO2-udslip ud af det.

- Jeg synes, det er en win-win situation, og det giver mig så meget livskvalitet at være her, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik