Fugleinfluenza rammer fjerkræbesætning i Nordsjælland

Fredag aflives omkring 60 gæs, høns og ænder i Nordsjælland, efter der er fundet den smitsomme fugleinfluenza H5N1 i besætningen.

For tredje gang i 2023 må Fødevarestyrelsen rykke ud for at slå en besætning med fjerkræ ned efter fund af fugleinfluenza.

Det sker, efter en mindre fjerkræbesætning med både høns, gæs og ænder er ramt af sygdommen, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Denne gang er den dødelige og stærkt smitsomme fugleinfluenza H5N1 fundet i en besætning i Ramløse, der ligger i Gribskov Kommune i Nordsjælland.

- For at begrænse fuglenes lidelser og for at forebygge smittespredning, går vi nu i gang med at aflive dyrene, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen Mette Kirkeskov Sie.

I januar blev 15.000 kalkuner ved Skelskør og 50.000 høns ved Hedensted aflivet på grund af fugleinfluenza.

Beskyttelseszone på flere kilometer

Som følge af det nye smittefund har Fødevarestyrelsen oprettet en beskyttelseszone på tre kilometer rundt om den smittede besætning. Der er også oprettet en overvågningszone på ti kilometer.

I overvågningszonen er der forbud mod at sælge eller flytte både æg, høns og andre fugle uden en særlig tilladelse.

I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Fødevarestyrelsen hævede 21. november 2022 trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza i Danmark til højt.

Smitsom virussygdom

Fugleinfluenza er ifølge Fødevarestyrelsen en smitsom virussygdom, som rammer fugle. Den kan medføre en dødelighed hos fjerkræ på op til 100 procent.

Den smitter normalt ikke mennesker. Sygdommen har dog været påvist i sjældne tilfælde hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle.

I januar blev der for første gang konstateret fugleinfluenza i danske ræve. Der var tale om tre rævehvalpe og en voksen hanræv, som alle var blevet fundet døde i løbet af 2022.

Det er ifølge Charlotte Hjulsager, der er seniorforsker hos SSI, altid bekymrende, når man finder fugleinfluenza i pattedyr. Det kan nemlig betyde, at virus bedre kan tilpasse sig andre pattedyr.

- Men der er ikke noget umiddelbart alarmerende i det her tilfælde. Vi har ikke set spredning mellem pattedyr, sagde hun til Ritzau i januar.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik