Massivt byggesjusk frustrerer Peter og 104 andre lejere: ”Der er fare for stød og brand”

105 lejere i Gilleleje betaler i dyre domme for at bo med vand ned gennem loftet og byggesjusk, der er så farligt, at Sikkerhedsstyrelsen konkluderer, der både er risiko for stød og brand. Der er dog ikke meget hjælp at hente.

Vand ned gennem loftet, utætte vinduer og ulovlige elinstallationer, der er så farlige, at Sikkerhedsstyrelsen konkluderer, der både er fare for stød og brand. 

Så massivt er det byggesjusk, der præger hverdagen for over 100 borgere i Grønnely Parken i Gilleleje i Gribskov. 

Det kan TV 2 Lorry i samarbejde med TV 2 Fyn afsløre.

En af dem, der bor i Grønnely Parken, er Peter Bergstrøm, som til daglig er tømrer. Nu er han også blevet beboerrepræsentant 

Og siden han flyttede ind i sin nye lejlighed i Grønnely Parken i foråret sidste år, har der ikke været andet end problemer med byggesjusk.

quote Vi kan faktisk ikke gå ud af vores dør uden, der kommer en beboer, som tager fat i os, for de er lige så frustrerede, som jeg er.

Peter Bergstrøm, beboerrepræsentant, Grønnely Parken

- Der er mange frustrationer, vil jeg sige. Vi kan faktisk ikke gå ud af vores dør, uden der kommer en beboer, som tager fat i os, for de er lige så frustrerede, som jeg er, siger Peter Bergstrøm til TV 2 Lorry. 

Sammen med 104 andre bor han i ejendommen med 51 lejemål, som er ejet af bygge- og boligudlejningsfirma Grønnely A/S, der har hovedsæde i Rødovre. 

Men lejerne har meget svært ved at komme i kontakt med dem, og situationen beskriver Peter Bergstrøm således:

- Den er håbløs. Den er håbløs, fordi Grønnely ikke kontakter os på nogen som helst måde. Den er håbløs, fordi de ikke kan finde ud af at udbedre de skader, som der er i lejlighederne. Den er håbløs, fordi når folkene kommer, så er der mere galt, end der var, før de kom. De har præsteret at være her tre gange i træk, hvor de har lavet vandskader alle tre gange. 

Grønnely A/S - sjæl, ordentlighed og kvalitet

Grønnely Parken er ejet af de to tvillingebrødre fra Roskilde Peder og Kristian Blak, som inde på deres hjemmeside blandt andet skriver:

"Hos Grønnely A/S bygger vi med sjæl, ordentlighed og kvalitet. Det betyder, at vi tænker os grundigt om, når vi planlægger hvert enkelt byggeri, og vi gør os umage for at skabe en helt særlig bolig til dig."

Vandet løber ned fra loftet i en lejlighed i Grønnelyparken i Gilleleje. Privatoptagelse.

 Det er dog ikke den oplevelse Peter Bergstrøm, og de andre lejere står tilbage med:

- Der er ikke en eneste bolig, der er sluppet fri for byggesjusk. Det er alt afhængigt af, hvad for en bolig, det er. Om du bor på første sal eller i stuen eller på den ene eller den anden side af vejen i forhold til de fejl, og mangler der er, siger Peter Bergstrøm til TV 2 Lorry. 

De to brødre Peder og Kristian Blak ejer også den kendte barkæde Old Irish Pub, der har barer i hele landet. Derudover har de begge en lang række konkurser bag sig. 

Vi har forsøgt at få et interview med Kristian Blak for at få ham til at forholde sig til lejernes oplevelser, men han har kun svaret på sms - hvor han blandt andet skriver:

- Vi har løbende udbedret fejl og mangler, og vi vender naturligvis tilbage til de enkelte lejere, der måtte ønske et opfølgende besøg. Vi er ofte til stede fysisk ved vores ejendomme, hvor man uden problemer kan tage fat i os, lyder det.

Hele interviewet med Kristian Blak kan du læse her. 

Det er dog langt fra noget, som Peter Bergstrøm kan genkende. Ifølge Peter Bergstrøm er firmaet umulige at få kontakt til - han har - siden han flyttede ind - både prøvet på mail, sms, Messenger og ringet. 

- Vi har ikke set ham (Kristian Blak) andet end en gang i vores lejlighed. Til trods for at vi afleverede seks A4-sider på fejl og mangler til ham, da vi flyttede ind. Vi har intet hørt fra ham.

20 ulovlige elinstallationer

Lejlighedernes vægge er tynde, og beboerne kan meget nemt høre hinanden gennem væggene. Ifølge Peter Bergstrøm virker brandvæggene i lejlighederne heller ikke.

Lejerne var bekymrede for elinstallationerne, og derfor tog Peter Bergstrøm kontakt til Sikkerhedsstyrelsen.

Et af mange eksempler på elinstallationer, der ikke er i orden.
Et af mange eksempler på elinstallationer, der ikke er i orden.
Foto: Foto: Privatbillede

Sikkerhedsstyrelsen har besøgt ejendommen i Gilleleje og i gennemgangen, som vores kollegaer på TV 2 Fyn har fået aktindsigt i, fremgår det, at der er fundet 20 ulovlige elinstallationer i lejligheder og kælder i ejendommen.

Sikkerhedsstyrelsen har konstateret manglende afdækning af elkabler, forkerte tilslutninger og samlinger og adskillige brud på installationsbekendtgørelsen.

"Der er fare for stød og brand når den elektriske installation ikke er korrekt dækket af en isolerende kapsling samt kabler ikke er fastgjort korrekt", skriver Sikkerhedsstyrelsen flere gange i sin gennemgang af ejendommen.

quote Der er ikke en eneste bolig, der er sluppet fri for byggesjusk.

Peter Bergstrøm, beboerrepræsentant, Grønnely Parken

Og det undrer ikke Peter Bergstrøm. 

 - Det er den samme mand, der er maler, elektriker, blikkenslager, og han har sågar renset tagrender og så har han faktisk også været i kælderen og ordnet skimmelsvamp, så det er hans serviceafdeling. 

Når I er så utilfredse og utilfredse med udlejer, kunne I så ikke vælge at flytte?

- Det kunne vi sådan set godt, men så skal vi flytte ud i noget andet fra Grønnely for det eneste, der ligger her i byen er Grønnelys gamle ejendomme, som kommunen har kasseret. Så der er jo ikke nogen nye boligmuligheder, og hvis der står 51 familier samtidig og skal flytte, så bliver det ikke her i kommunen, siger Peter Bergstrøm.

Kælderen har stået i vand op til flere gange. Privatoptagelser.


Vi ville gerne have spurgt Gribskov Kommune indtil sagen, men de har kun givet et skriftligt svar. De er bekendt med de utilfredse lejere, og skriver blandt andet:

"Gribskov Kommune har ikke hjemmel – det vil sige lovgrundlag – til at gå ind i sagen, da ansvaret ligger hos bygherre/ejer. Byggeriet er opført med certificeret brandrådgiver, og Gribskov Kommune har udført færdigsyn på byggeriet, uden at fejl og mangler kunne registreres ved gennemgangen. Bygherre og ejer har ansvaret for, at byggeriet er udført efter gældende lovgivning."

Opråb

Beboerne i Grønnely Parken står langtfra alene. Bygge- og boligudlejningsfirmaet har også udlejningsejendomme i Græsted og en række andre steder i landet, hvor lejerne også har problemer med byggesjusk.

quote Så vi håber selvfølgelig på, at med alt det her, vi gør nu - at vi kan lave en form for et opråb.

Peter Bergstrøm, beboerrepræsentant, Grønnely Parken

Peter Bergstrøm og lejerne i Gilleleje har gennem danske lejere oprettet en sag i Huslejenævnet, men der kan sagsbehandlingstiden være lang.

Og mens de forgæves forsøger at få fat på Grønnely for at få udbedret alle fejl og mangler, så håber han på, at der kommer en myndighed man kan gå til. 

- Det eneste man har på landsplan, det er et huslejenævn. Der er ikke noget inde i boligministeriet, hvor der er en instans man kan gå til. Når kommunen frasiger sig ansvar, så har vi ingen mennesker at gå til overhovedet. Så vi håber selvfølgelig på, at med alt det her, vi gør nu  - at vi kan lave en form for et opråb - at det er en fejl med lejere i Danmark. 

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik