Skov, samvær og spadsereture får vægten ned og humøret op i Gribskov

Gran Jacobsen på 82 år har sat det i system at invitere andre med på sine gåture. Det har givet en større vennekreds, et højere humør og 12 kilo mindre at slæbe rundt på.

Gran Jacobsen på 82 år lægger en god fart på skovstien.

- Det er godt for både krop og sjæl at komme herude i skoven. Det er faktisk ikke til at undvære, siger han.

quote Det er godt for både krop og sjæl at komme herude i skoven.

Gran Jacobsen, gåvært i Gribskov

Båret af den begejstring lægger Gran Jacobsen kræfter i at få andre med i det gå-fællesskab, han er blevet en del af. Det var ikke noget, han lige havde tænkt på, men så fik han en opfordring til at blive gå-vært, og kunne godt se idéen.

- Det er ikke altid mig, der fører an, for vi har fire rigtigt gode stifindere i gruppen, som lægger en bunke gode ruter, så vi oplever mange forskellige steder. Min opgave er mest at få flere med i fællesskabet, fortæller Gran Jacobsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Man deler opgaverne i Gran Jacobsens gå-fællesskab. Nogle er gode til at finde nye ruter, andre er gode til at organisere kaffe og få flere med.
Man deler opgaverne i Gran Jacobsens gå-fællesskab. Nogle er gode til at finde nye ruter, andre er gode til at organisere kaffe og få flere med.
Foto: Morten Toft

Opgaven med at få flere med i fællesskabet er vigtig. For selvom Gribskov er rig på fantastisk natur med skov og strand, så viser statistikken, at for mange rører sig for lidt, vejer for meget og føler sig for mismodige.

Som et eksperiment har idrætsorganisationen DGI Nordsjælland derfor sat sig i spidsen for en missison, der de næste to år skal få langt flere op af sofaen og ud i den fantastiske natur lige uden for døren på den lettest mulige måde.

Gribskov Går Sammen

Et greb er gå-værter som Gran Jacobsen, der er gode til at hive andre med. På det halve år, som missionen har kørt, er der der afviklet 50 gåture under det fælles navn "Gribskov Går Sammen".

Sådan bliver du gå-vært 

 • Du har en gåtur, som du gerne vil invitere nogen med på.
 • Skriv hvor langt man går, cirka tempo og om der kan være andre udfordringer.
 • Se, hvordan man gør i "Gribskov Går Sammen" her.

- Det skrider langsomt men stabilt fremad. COVID-19 gjorde det lidt svært i opstarten, men der kommer mere skub i det nu.  Vi har kun fået positive tilbagemeldinger fra vores pionerer, siger Jane Sunesen, der er projektleder i "Gribskov Går Sammen" og selv en af de lokale, som inviterer andre med.

Den enkleste vej til velvære

Idéen bygger på en bred dokumentation af, at regelmæssige, raske gåture forbedrer vores opmærksomhed, koncentration og hukommelse, modvirker stress og depression og kort sagt gør de aktive i bedre humør end de inaktive.

En vigtig pointe med gåfællesskaberne er, at man også skal have det sjovt undervejs, og typisk indlægges en pause i det grønne til at tanke op på væske og samvær.

Artiklen fortsætter under billedet

Gåfælleskaberne indlægger som regel pauser til at tale og hygge sig sammen, for den mentale sundhed er lige så vigtig som den fysiske for livskvaliteten.
Gåfælleskaberne indlægger som regel pauser til at tale og hygge sig sammen, for den mentale sundhed er lige så vigtig som den fysiske for livskvaliteten.
Foto: Morten Toft

- Vi snakker sammen på kryds og tværs, og vi kan også stikke lidt til hinanden i sjov. Vi har et fantastisk godt sammenhold og en god tone, så det er en fornøjelse at komme herud. Jeg vil meget nødigt undvære det, fortæller Gran Jacobsen.

Sådan komme du med ud:

 • Find en gåtur, som passer til det, du tror eller ved, du kan klare.
 • Gør opmærksom på det, hvis du har udfordringer.
 • Snak evt. med gå-værten, inden du tilmelder dig.
 • Find aktiviteterne i "Gribskov Går Sammen" her.

Det er også hele meningen, at de nye gå-fællesskaber skal føles som en fornøjelse og ikke som en pligt.

- Mange vil gerne være med, fordi det ikke forpligter på den måde, at man behøver at tilmelde sig hver gang. Man skal heller ikke nødvendigvis møde op på et fast tidspunkt hver uge. Det giver frihed til at vælge til og fra, når det passer én bedst. Naturen er jo altid åben, konstaterer Jane Sunesen.

Har tabt 12 kilo
Sådan fungerer det også i Gran Jacobsens gå-fællesskab.

- Man møder bare op og går med. Der er altid nogen af os, der går, siger han.

En ekstra gevinst ved de mange gåture i naturen er, at Gran Jacobsen har tabt 12 kilo, siden han var med første gang.

- Det har været ret gavnligt for min krop, men det er lidt kedeligt med tøjet, for der er noget af det, der hænger lidt løst, smiler han.

quote Vi skal i gang med at have fat i de unge og familierne nu.

Jane Sunesen, projektleder, Gribskov Går Sammen

Fat i de yngre nu

Gran Jacobsens gå-fællesskab er drevet af modne kræfter, og de har i det hele taget været first-movers i missionen.

Så nu skifter fokus til at få også de yngre til at danne eller hoppe med i gå-fællesskaber.

- Vi laver et samarbejde med Gribskov Gymnasium, med kommunen og skolerne i Gribskov og med alle vores mange foreninger. Det har vi en plan for og sætter gang i det over de næste par måneder. Så vi er tilfredse og meget optimistiske, siger projektleder Jane Sunesen fra Gribskov Går Sammen. 

Gribskov Går Sammen

 • DGI Nordsjælland og Gribskov Kommune står bag “Gribskov Går Sammen” i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen.
 • "Gribskov Går Sammen" er støttet med midler fra Friluftsrådet.
 • Læs mere om "Gribskov Går Sammen" her.

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik