1. januar 2024 var en festdag hos Forsyning Helsingør.
Efter en proces på lidt mere end 12 år er alle kommunens godt og vel 30.000 husstande nemlig nu i gang med at affaldssortere.
Men i det allersidste område, som nu er blevet en del af ordningen, er indfasningen af de nye affaldsvaner måske ikke gået helt, som hverken borgerne eller forsyningen havde drømt om.
Jeg er fuldstændig målløs. Det er jo tosset, at man skal gå så langt for at aflevere sit skrald
I den gamle historiske bymidte i Helsingør, hvor gågaden med dens butikker og caféer summer af liv om sommeren, betyder affaldssorteringen, at en del borgere nu skal tage deres affald med på en mindre gåtur for at få det afhændet – nogle steder op til 250 meter.
Kommunen har nemlig opstillet fem såkaldte affaldsøer på strategiske områder i bymidten, som cirka 700 boliger skal bruge i stedet for at have affaldsspande i baggården.
Og det vækker harme.
- Jeg er fuldstændig målløs. Det er jo tosset, at man skal gå så langt for at aflevere sit skrald, siger Søren Sørensen, der bor i Helsingør.
Hos Forsyning Helsingør kender man godt til, at det ikke er alle, som bifalder den nye løsning, hvor fem såkaldte affaldsøer ligger.
- Vi er bekendt med det, men ordningen har været undervejs i mange år, og det er ikke overraskende, at folk skal til at sortere. Det er en løsning, som har været projekteret gennem flere år, siger kommunikations- og presseansvarlig for Forsyning Helsingør, Thomas Hag til TV 2 Kosmopol.
Det er især svært for Søren Sørensen og hans far at komme ned med skraldet, efter den nye affaldsordning er trådt i kraft. Sørens far, Torben, har slidgigt og dårligt hjerte, og har dermed svært ved at komme ud ad døren.
Derfor står Søren Sørensen med tjansen om at gå de 200 meter ned til affaldsøen. Der er bare et problem: Søren er selv halvsidelammet, så han har i forvejen svært ved at gå ned med sit eget skrald.
- Jeg har i forvejen svært ved at tage mine egne to poser, og nu skal jeg gå med fire, fordi min far ikke kan.
Det skal dog nævnes, at Helsingør Kommune er i gang med at få Torben Sørensen under en visitationsordning, så Søren ikke længere skal gå ned med skraldet for ham. Der kan dog godt gå lidt tid, før ordningen træder i kraft, fortæller familien.
Det er heller ikke Forsyning Helsingør, der har bestemt, hvor de fem affaldsøer skal ligge, fortæller Tom Hag.
- Det er politisk bestemt fra byrådet, siger han.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Spørg Os - Formular
_
Træt af bestemt sætning
Placeringen af affaldsøerne i den gamle bymidte er for dårlig, og derfor skal politikerne i byrådet også drages til ansvar, mener Helle Marquardt, som er Søren Sørensens kæreste.
-Jeg er så træt af sætningen ’politisk bestemt'. Kommunen må komme med en holdbar løsning for middelalderbyen, siger hun.
Er det ikke meget godt, at Helsingør forsøger at samle al affaldssortering i en ø, hvor I så i stedet må ofre at gå nogle 100 meter?
- Helt klart! Men man føler, det ikke er ordentligt planlagt og minder om en panikløsning. Nu har vi kigget på to affaldsøer og der er allerede sat sække ved siden af på jorden. Men kommer det også til at ske med madaffald eller restaffald? For så går der fem minutter, og så kommer der en måge eller krage, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Bestyrelsesformand for Forsyning Helsingør og medlem af Helsingør Byråd, Jens Bertram, kan godt forstå, at nogle borgere er frustrerede over at gå med ildelugtende skrald gennem Helsingørs gamle gader og stræder.
Men det er det "muliges kunst" at tilgodese så mange som muligt i bymidten, siger han.
- Vi befinder os i en gammel middelalderby med gamle gader, boliger og dermed dårlige transportmuligheder. Det er ikke muligt at lave individuelle løsninger for alle borgere.. det er desuden de færreste, der skal helt op at gå 250 meter, tilføjer han.
Hvad gennemsnitsafstanden er for beboerne i bymidten, tør Jens Bertram dog ikke at vurdere.
Maksimumsafstanden for en affaldsø i Københavns Kommune er på blot 100 meter. Er det fair, at nogle borgere skal op at gå over 100 meter?
- Det er jo en samfundsopgave, vi prøver at løse her, og vi gør det, vi mener er bedst muligt. Vi er modtagelige for folks input - både negativt og positivt , og så må vi tage det med i vores vurdering, når måneden er omme, siger han.
Jens Bertram håber, Helsingørs beboere i det inderste af byen finder en løsning, hvor man tager sit affald med, når man skal ud at løbe ærinder, sådan så det bliver en naturlig del af hverdagen.