Område i Helsingør risikerer ny nedlukning - borgmester giver de unge skylden

Benedikte Kiær sender en bredside til de unge i Espergærde, som hun kalder for hamrende uansvarlige.

Coronasmitten i Helsingør Kommune er blandt den højeste i landet med et incidenstal på 171 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge.

Lokalt er det især i Egebæksvang Sogn, at det står meget kritisk til - så meget, at der er stor risiko for en ny nedlukning af skole- og undervisningsområdet samt kultur- og idræts-, fritids- og foreningsområdet, lyder det nu fra borgmester Benedikte Kiær (K).

quote Det er bare ikke i orden og hamrende uansvarligt.

Benedikte Kiær, Borgmester Helsingør Kommune.

I den rammeaftale, Folketingets Epidemiudvalg har behandlet for en genåbning Danmark, er der nemlig blevet udarbejdet en model for hurtige og effektive lokale nedlukninger baseret på automatik, som trådte i kraft mandag.

Det betyder, at hvis et sogn opfylder tre kriterier for nedlukning, så falder hammeren. Her kan Egebæksvang sætte kryds ud for et kriterie og er tæt på med de to andre.

De tre kriterier, der kan lukke et sogn ned:

- Et incidenstal på over 400 smittede pr. 100.000 indbyggere - Her ligger Egebæksvang Sogn på 403


- Mindst 20 nye smittede - Her ligger Egebæksvang Sogn på 19


- En positivprocent på 2  - Her ligger Egebæksvang Sogn på 1,9

Uansvarligt

Helt konkret vil en nedlukning i sognet betyde, at Espergærde Skole på Stokholmsvej og Snekkersten Skole på Klostermosevej skal lukke ned.

Og det har fået borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær, til tasterne.

På Facebook skriver hun, at hovedårsagen til den udbredte smitte i Espergærde er meget høj smitte blandt unge fra 15 til 21 år - og især unge, der går på Espergærde Gymnasium.

- Der har været meldinger om flere fester blandt andet på stranden, hvor forsamlingsforbuddet på 10 personer er overskredet. Det er bare ikke i orden og hamrende uansvarligt, skriver Benedikte Kiær i sit opslag.

Opfylder et sogn de tre kriterier, falder et påbud, som betyder strakslukning, hvor man først kan åbne igen efter syv dage, hvor man ikke har ligget over grænsen på et af kriterierne.

- Det kan vi ikke byde børnene eller deres forældre. Så stram op!, skriver Benedikte Kiær.

Vent med festerne

Borgmesteren er især harm over en artikel i Helsingør Dagblad om en påskefest i Espergærde, hvor politiet kom forbi og lukkede festen og efterfølgende sigtede 44 unge for overtrædelse af forsamlingsforbuddet.

Benedikte Kiær erkender, at det er træls at være ung og ikke kunne gå til fester med alkohol, høj musik og dans.

-  MEN – for pokker. Vent med de fester bare et par måneder endnu! For konsekvensen er den situation, vi står i nu – nemlig så høj smitte, at vi skal lukke ned igen, hvilket meget let også kan sprede sig til gymnasiet!, skriver hun.

Ifølge borgmesteren får hun ondt i maven ved at tanken om at skulle fortælle forældrene i Egebæksvang Sogn, at deres børn ikke kan komme i skole, da børnene har brug for at komme i skole og være sammen deres klassekammerater, skriver hun.

- Og helt ærligt, så er det ubærligt, hvis forældrene efter mange måneders nedlukning nu igen både skal passe deres arbejde og have hjemsendte skolebørn, der skal modtage hjemmeundervisning foran computer skærmen.

- Husk, at de to skoler, der ligger i Egebæksvang Sogn er skoler for elever i 0-6. klassetrin, hvor børnene i de små klasser ikke bare kan sidde for sig selv, lyder det i opslaget på Facebook.

Benedikte Kiær runder af med at opfordre de unge til at sætte festerne på pause og være sociale med kammeraterne på en coronasikker måde.

Samtidig håber hun, at de unges forældre vil tage fat i deres teenagere og få dæmpet deres festlyst.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik