Se videoen: Sjællands eneste fiskeørnepar vender hjem

Det efterhånden berømte fiskeørnepar i Gribskov har vist sig for første gang i år.

Nu kan fugleentusiasterne godt begynde at valfarte til Nordsjælland. Nærmere bestemt mod Gribsø Bakker.

Her har man nemlig perfekt udsyn til ørnereden, som et fiskeørnepar netop er vendt hjem til efter en vinter udenlands.

quote Det er ret stort, når fiskeørnene kommer tilbage, og vi kan se, at de er i god behold.

Anne Johannisson, naturvejleder og biolog i Naturstyrelsen Nordsjælland

Hannen ankom til reden mandag morgen, mens hunnen ankom omtrent 24 timer senere. Jens Ole Andersen er skovfoged i Naturstyrelsen Nordsjælland, og han er ligesom mange andre begejstret for fiskeørneparrets tilbagevenden.  

- Det er meget stort, at fiskeørnene er tilbage i reden. Der er jo under 10 fiskeørnepar i Danmark og kun et par på Sjælland, så det er en sjælden ynglefugl herhjemme. Det er spændende at kunne følge dem hvert år, og vi får en masse ny viden om fiskeørne, siger skovfogeden.

Fiskeørne spiser udelukkende fisk, og det er som regel hannen, der skaffer dem.
Fiskeørne spiser udelukkende fisk, og det er som regel hannen, der skaffer dem.
Foto: Naturstyrelsen Nordsjælland

Fiskeørne yngler i norden fra omkring april til august måned. I august letter ørnene fra reden hver for sig for at flyve mod Afrika, hvor de bliver vinteren over. Derfor er det også ekstra specielt, når ørnene vender tilbage igen.

- De er jo helt nede syd for Sahara. Der er en lang flyvetur, hvor mange ting kan ske. Derfor er det ret stort, når fiskeørnene kommer tilbage og kan se, at de er i god behold, siger naturvejleder og biolog i Naturstyrelsen Nordsjælland, Anne Johannisson.

Hun forklarer også, at fiskeørne er meget trofaste overfor deres rede og vender derfor tilbage til den samme rede år efter år.

Det tilbagevendende fiskeørnepar

Det smukke fiskeørnepar er vendt tilbage hvert år siden 2011.

Dengang byggede de en rede i et højt grantræ i Vandmosen Gribskov. I 2012 og 2013 vendte parret tilbage til reden og fik unger.

 
 
Foto: Naturstyrelsen Nordsjælland

I efteråret 2013 knækkede redetræet i en storm. Derfor valgte Naturstyrelsen at skære toppen af et andet grantræ tæt ved det gamle redetræ.

Fiskeørneparret accepterede Naturstyrelsens boligtilbud og byggede en ny rede, som de benyttede i 2014 og 2015 uden at få unger. I 2016 havde de dog heldet med sig, og fik bragt unger til verden.

quote Både han og hun er kommet tilbage til reden, så forhåbentlig fører det til ynglesucces

Anne Johannisson, naturvejleder og biolog i Naturstyrelsen Nordsjælland

I 2017 satte Naturstyrelsen Nordsjælland et livekamera op ved reden, så alle kan følge med i redens aktiviteter. Og samme år fik parret to unger på vingerne.

I 2018 var der en del forvirring i reden, og der kom derfor ingen unger. Så nu glæder Anne Johannisson sig til, at der forhåbentlig snart vil komme spæde ørnelyde fra reden.

- Både han og hun er kommet tilbage til reden, så forhåbentlig fører det til ynglesucces. Hvis der kommer unger, kan det på sigt øge bestanden af fiskeørne i Danmark. For når ungerne er kønsmodne om et par år, skal de finde et sted, de kan slå sig ned, siger hun.

Fiskeørne trækker ikke sammen. De flyver altså til og fra Afrika alene.
Fiskeørne trækker ikke sammen. De flyver altså til og fra Afrika alene.
Foto: Torben Andersen

Det er svært at se, om det er det samme par, som vender tilbage hvert år, men ifølge Jens Ole Andersen er man ret sikker på, at hannen er den samme, mens hunnen ikke altid har været den samme.

Mange følger reden i spænding

Det er tydeligt, at der er stor interesse for fiskeørnene. Mange tilkendegiver at følge med på livekameraet, og flere Facebook-grupper omtaler fiskeørnenes ankomst.

- Vi oplever, at mange er dedikerede og følger med på livekameraet. For nogle er det her virkelig stort, mens det for andre er det bare hyggeligt at gå ind og kigge ind imellem, siger Anne Johannisson.

quote De er nemlig blevet jagtet af mennesker og føler sig instinktivt i fare, når mennesker er nær

Jens Ole Andersen, skovfoged i Naturstyrelsen Nordsjælland

Selvom fiskeørnene ikke er sjældne på verdensplan, så er de det i Danmark. Fiskeørnene trækker som regel over Danmark for at komme til Norge, Sverige og Finland.

- Landene omkring Danmark har større uforstyrrede arealer, og det tiltaler fiskeørnene. De er nemlig blevet jagtet af mennesker og føler sig instinktivt i fare, når mennesker er nær, siger Jens Ole Andersen.

Han tilføjer dog, at de med tiden kan blive mere og mere vant til mennesker, idet nogle af dem opholder sig et sted som Danmark, hvor mennesker også færdes i naturområder.

Hvis livekameraet ikke er nok, så kan du også tage ud og se reden. Et godt sted at betragte ørnene i reden er lige uden for afspærringen ved Gribsø Bakker. Medbring en kikkert.

Fakta om fiskeørne

  • Hannen og hunnen er rimelig trofaste over for hinanden, men hvis den ene part forsvinder, går der ikke længe før den efterladte har fundet en ny mage.
  • Fiskeørne foretrækker reder, der ligger højt og som har 360 graders overblik
  • Fiskeørne trækker ikke sammen. De flyver altså til og fra Afrika alene.
  • Fiskeørne holder af at sidde i træerne tæt ved reden.
  • Fiskeørne får ikke unger hvert år, hvis de gjorde, ville bestanden blive enorm.
  • Fiskeørne spiser udelukkende fisk, og det er som regel hannen, der skaffer dem.
 
 
Foto: Torben Andersen

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik