Bekymrende tendens på folkeskoler i Nordsjælland – men en ny uddannelse giver håb

Hver tredje lærer i folkeskolerne i Halsnæs og Gribskov Kommuner er ikke uddannede. Ny læreruddannelse i Hillerød giver håb for fremtiden.

Det er blevet sværere at tiltrække og ansætte nye lærere. Især, hvis skolen er placeret i Nordsjælland. 

Det oplever de blandt andet på Ølsted Skole i Halsnæs Kommune.

- Det er svært at rekruttere nye lærere, når vi har folk der går på pension, når folk skifter arbejde eller tager væk videre. Inden for det seneste år, er det lykkes, men det er lykkes via netværk, siger Thomas Haarup Karlsen, som er skoleleder på Ølsted Skole til TV 2 Kosmopol.

Gennem de senere år har skolelederen kunnet mærke en udvikling, som går den gale vej.

- Antallet af ansøgere, med mindre det er meget specialiserede stillinger, er meget lavt. Så almindelige lærere er der langt imellem, når vi slår lærerstillinger op, siger Thomas Haarup Karlsen.

Indtil videre er det lykkes skolen at skaffe de lærere, som de har brug for. Men de har også måtte bruge mange penge og tid på selv at efteruddanne lærere til lærerjobbet og lærerarbejdet.

- Og det betyder jo også, at der i en periode går energi til det. Derfor falder nogle af de andre aktiviteter på skolen, og måske endda kvaliteten af det børnene får med, indtil vi har indhentet det, siger han.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Se indslaget: Ny læreruddannelse åbner i Hillerød og det giver håb om, at der kommer flere uddannede lærere i folkeskolerne i Nordsjælland.

Stor mangel på uddannede lærere – især i Nordsjælland

Det er ikke kun på Ølsted Skole, at man mærker til udfordringerne med at tiltrække lærere. 

Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at cirka hver tredje lærer i Halsnæs og Gribskov kommuner ikke har papir på læreruddannelsen. 

Ifølge Danmarks Lærerforening skyldes det især, at der er langt til den nærmeste uddannelse.

- Når der er langt til et uddannelsessted, så er det svært at rekruttere lærere, der har en læreruddannelse. Og derfor har vi set, i hvert fald i de nordsjællandske eksempler, at man har svært ved at få uddannede lærere til at flytte derop, fordi man er uddannet inde i København eller uddannet et andet sted i landet, siger Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Danmarks Lærerforening til TV2 Kosmopol.

Ny uddannelse giver håb

I denne uge åbner den nye læreruddannelse i Hillerød. Uddannelsen hører ind under Københavns Professionshøjskole og åbner efter et massivt ønske fra 9 nordsjællandske kommuner. 

Et ønske, som blev hørt på Christiansborg og endeligt godkendt af regeringen i begyndelsen af året.

- Vi ved at det betyder meget for unge mennesker og også unge mennesker, som er etableret som familie, at uddannelsen ikke ligger langt væk, siger Kirsten Jensen (S), borgmester i Hillerød.

Hidtil har man i hovedstadsområdet kun kunne blive uddannet som skolelærer i enten København eller Roskilde.

- Jeg er så glad for, at der endelig er kommet en læreruddannelse her på Campus Nordsjælland i Hillerød. Fordi vi har så enormt brug for det. Eleverne har brug for det. Kollegaerne har brug for det. Og dem der arbejder på vores skoler, har jo også selv brug for at få en uddannelse, siger Kirsten Jensen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

lærermangel, lærerstuderende, læreruddannelsen, folkeskole, skole, uddannelse
Trine Hornemann er en af de studerende på den nye læreruddannelse i Hillerød. For hende har placeringen i netop Hillerød betydet det hele. Ellers havde hun ventet nogle år med at tage uddannelsen
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol

Studerende: Placeringen i Hillerød betyder det hele

På uddannelsens første hold møder TV 2 Kosmopol Trine Hornemann. Hun er af de 40 nye lærerstuderende.

- Jeg har glædet mig, men jeg er også meget spændt. Det er jo noget helt nyt, siger Trine Hornemann.

Hun bor i Helsingør sammen med sin familie og skal nu studere i Hillerød.

- I lang tid, mange år, har jeg drømt at blive lærer. Nu passer det bare perfekt ind at starte her, siger hun.

Til dagligt har hun også arbejdet som lærervikar i sin hjemby, men hun har savnet mere viden om sit arbejde som lærer.

- Jeg har meget manglet det pædagogiske i, hvordan man lærer fra sig. Og også det faglige. Altså hvordan man egentlig underviser bedst muligt, siger Trine Hornemann.

Fordi hun netop bor i Nordsjælland med sin familie, har det været afgørende for hende, at uddannelsen åbnede i Hillerød.

- Det betyder det hele. Det er det som har gjort, at jeg er startet nu. At der ikke er så lang transporttid. Jeg har små børn derhjemme, siger hun.

Hun tager nu uddannelsen som lærer og hendes plan er at søge arbejde i Helsingør, når hun er færdig om fire år. 

Ny læreruddannelse med mere praktik

Udover, at det er nyt med en læreruddannelse i Hillerød, så bliver de studerende også mødt af den nye læreruddannelse, som træder i kraft i dette skoleår. 

Det betyder, at de skal mere i praktik. Helt konkret skal de ud på en skole én dag om ugen, de første to år af uddannelsen.

- Det betyder først og fremmest, at de bliver forberedt til professionen på en helt anden måde end de bliver i dag. Og måske endnu vigtigere, at der er skruet op for det samarbejde, der skal være mellem uddannelse og skole, siger Lis Madsen, som er chef for Institut for Læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Skolechef Mads Kjær Ingvardsen i Halsnæs Kommune håber, at flere af de studerende på den nye læreruddannelse kommer i praktik udenfor Hillerød.
Skolechef Mads Kjær Ingvardsen i Halsnæs Kommune håber, at flere af de studerende på den nye læreruddannelse kommer i praktik udenfor Hillerød.
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol

Ønsker praktik – også udenfor Hillerød

I første omgang kommer de cirka 40 studerende i Hillerød ud på to skoler, som begge er placeret i Hillerød. 

Og det ærgrer skolechefen i Halsnæs Kommune, som havde ønsket, at de også kom ud i de andre nordsjællandske kommuner.

- Vi vil rigtig gerne have praktikkerne ud til os i Halsnæs. Og det ved jeg, at man også vil i Frederikssund, i Gribskov, i Helsingør og i Fredensborg, siger Mads Kjær Ingvardsen, som er chef for Børn, Unge og Læring i Halsnæs Kommune.

- Både så de studerende kan komme ud og bidrage med viden fra deres uddannelse, men selvfølgelig også i forhold til fremtidige ansættelser og andet, siger han. 

Ifølge Professionshøjskolen skal det nok komme, når først uddannelsen er kommet fra start.

- Vi startede her i Hillerød, fordi vi ikke vidste, hvor de studerende kom fra og fordi vi ikke vidste, hvor mange der kom. Vi tænkte, at det ikke skulle være mere sårbart end højest nødvendigt det første år. Men vi skal da udvide, siger Lis Madsen, som er chef for Institut for Læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole.

Håber på ambition om flere studerende

I Halsnæs håber skolechefen også, at Professionshøjskolen sætter ambitionerne endnu højere, når der skal optages nye elever.

- Man gik ud og sagde, at man ville have 30 studerende og fik faktisk 40. Tænk nu hvis ambitionen havde været 60, så kunne det være, at vi havde fået 70. Så fremadrettet synes jeg, at ambitionen skal være, at der er en mellem 80 og 100 studerende hvert år. Det er jeg sikker på, at der er studerende til, siger Mads Kjær Ingvardsen.

I følge chefen for læreruddannelsen er det også målet.

- Vi har en ambition om, at vi skal have to parallelle hold, altså dobbelt så mange indenfor de næste år. Nu skal uddannelsen jo etablere sig og folk skal vide, at vi har læreruddannelsen i Hillerød, siger Lis Madsen.

Ny uddannelse giver fortrøstning i Ølsted

På skolen i Ølsted glæder skolelederen sig over den nye uddannelse i Hillerød, som han håber vil kunne hjælpe med at tiltrække flere lærere til området.

- Jeg tror, at det vil løse meget af problemet. Vi skal jo stadigvæk have folk herud, vi skal stadigvæk lave et godt arbejdsmiljø. Men jeg tror at antallet af ansøgere vil stige og så stiger kvaliteten også, siger Thomas Haarup Karlsen, skoleleder på Ølsted Skole.

- Dermed ikke sagt, at vi har en dårlig kvalitet, men jo flere der er om buddet, jo større sandsynlighed er der for at få den rigtige til Ølsted Skole, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik