"Ej, ej, ej": Amatørers mikrobageri skaber kø hele vejen rundt om bygningen

I Hillerød har to veninder åbnet et mikrobageri. Deres bagværk trækker lange køer, når de slår dørene op.

Det var overhovedet ikke meningen. 

Pernille Cramer havde aldrig bagt et surdejsbrød, da corona lukkede landet. Men hendes mand insisterede. De skulle bage sammen. Det var en god nedlukningsbeskæftigelse, forstås. 

Så de købte mel og gik i gang. 

I starten gik det slet ikke godt. 

- Jeg har bagt rigtig mange flade UFO-brød og mærkelige ting. Folk sagde bare; Du skal mærke din dej, du skal føle dig frem, så ved du det. Og jeg vidste ikke, hvad det var, jeg skulle føle. Men lige pludselig, så var den der. 

- Når den kommer, så ved man det. Så får man en åbenbaring, siger Pernille Cramer. Ovnen bipper, og hun piller flere plader med varme snurrer ud af del lille industriovn. 

(Artiklen fortsætter under boksen)

Spørg Os - Formular

_

For der er sket meget siden de mislykkede bageforsøg. Hun blev fuldstændig bidt af surdejen og streamede endda surdejs-videoer.

- Så tog det ene det andet, og så sad jeg pludselig til klokken 02 om natten og så YouTube-videoer, griner Pernille Cramer. 

Hun bagte og bagte. 

Venner og familier spiste meget brød. Men de syntes, at hun skulle gå videre med det. Det var så godt, at det kunne sælges. 

Det er ikke til at se, at de første brød, Pernille Cramer forsøgte sig med, var fladbrød uden luftbobler.
Det er ikke til at se, at de første brød, Pernille Cramer forsøgte sig med, var fladbrød uden luftbobler.
Foto: Anne Sørensen / TV 2 Kosmopol

En mere på bageholdet

Drømmen om at gøre surdejsbageriet til mere end en hobby tog ved. 

Hun spurgte veninden Julie Pelle, om hun ville være med til at starte et mikrobageri. 

Julie Pelle brugte i forvejen en masse fritid på at bage temakager, bryllupskager og den slags til venner og bekendte. Men hun havde slet ikke forestillet sig, at hun skulle åbne en bagerforretning. 

Alligevel gik hun med på idéen. 

Til at begynde med lavede de en Facebook-gruppe, hvor de slog op, når de havde bagværk til salg. Så skrev folk tilbage og bestilte. Men det var ikke helt nok. 

Så i maj 2023 tog de chancen. De lejede et lille lokale på Frejasvej og åbnede butikken på udvalgte dage hver måned. 

Ud over surdejsbrødene sælger de også snurrer, boller og sidste nye skud på stammen - teboller. De eksperimenterer hele tiden med nye varianter. Måske kommer der snart en chokolade-snegl på kortet.
Ud over surdejsbrødene sælger de også snurrer, boller og sidste nye skud på stammen - teboller. De eksperimenterer hele tiden med nye varianter. Måske kommer der snart en chokolade-snegl på kortet.
Foto: Anne Sørensen / TV 2 Kosmopol

De tvivlede stadig. Tænk, hvis der ikke kom nogle og købte deres brød.

- Vi anede jo ikke, om vi ville få det solgt, eller om vi ville brænde inde med en hel masse, siger Pernille Cramer. 

Men den bekymring kunne de hurtigt lægge fra sig. 

- Der har været kø hele vejen rundt om bygningen, så vi har stået herinde og været sådan; ej, ej, ej, hvad skal vi gøre? Der er virkelig mange mennesker, har vi nok? Og det har vi jo så desværre ikke altid, siger Pernille Cramer, mens hun tager de varme snurrer af bradepanderne, så de kan køle af. 

Det er faktisk gerne sådan, at de får udsolgt, når de holder åbent. Og også ind i mellem, inden alle kunderne har fået et brød med hjem. 

quote Der har været kø hele vejen rundt om bygningen

Pernille Cramer

- Det kan også være lidt stressende en gang imellem, for vi vil så gerne give alle vores kunder brød. Men vi er nødt til en gang i mellem og gå ud i den lange kø og sige; nu er der ikke mere. Eller der er kommer først om 40 minutter igen, siger Julie Pelle. 

Indtil videre har de nemlig kun haft en lille ovn og kunne derfor ikke nå at bage nok, selvom de begyndte klokken 02 om natten. 

Men nu har de netop indkøbt en større ovn, så de kan bage flere brød ad gangen. 

Er der mon bare en hundesalon? Næh, du skal bare lige lidt længere frem. Dreje til højre og så til højre igen. Nemt.
Er der mon bare en hundesalon? Næh, du skal bare lige lidt længere frem. Dreje til højre og så til højre igen. Nemt.
Foto: Anne Sørensen / TV 2 Kosmopol

I det skjulte

Det er ikke ret nemt at finde frem til Mikro Surdejsbageriet, der ligger på bagsiden af en grå bygning i kanten af det centrale Hillerød. Man skal ligesom vide det for at finde det. 

Men rygtet har tydeligvis spredt sig, så når de melder ud på Facebook eller Instagram, at de holder åbent i bageriet, flokkes folk dertil. 

- Vi har fået super positiv feedback, og kunderne har været så søde. Det har været virkelig fantastisk. Mere end vi havde turde drømme om, siger Pernille Cramer. 

quote Man bliver ikke rig af at bage brød

Pernille Cramer

Ingen af dem arbejder fuld tid i bageriet, og Julie Pelle har beholdt sit andet arbejde, men med en enkelt ugentlig fridag, som hun kan bruge i bageriet - ud over åbningsdagene cirka en dag hver weekend.  

Da jeg spørger ind til fremtidsdrømmene, handler det om at udvikle, finde på og eksperimentere med bagværket. Og så holde mere åbent i bageriet. Men slet ikke hver dag. 

Og måske kunne der endda en dag blive tale om også at få en løn. De griner og kigger på hinanden. Bare en lille løn.

- Man bliver ikke rig af at bage brød, siger Pernille Cramer. 

Vi besøgte dem i programmet OPLEV. Du kan se det herunder. 

OPLEV besøger mikrobageri, låner naturtaske på biblioteket og tager på digital rejse på Esrum Kloster.




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik