Tanja lever i støjhelvede fra tog, der kører med defekte hjul - "De gider ikke hjælpe"
Naboer til Gribskovbanen føler sig lige nu særlig plaget af støj, da lokalbanen kører med defekte hjul, der larmer ekstra meget.
Seks - otte meter fra soveværelset hjemme hos familien Holm i Hillerød kører Lokaltog forbi på Gribskovbanen - i myldretiden passerer otte tog i timen.
Det har de sådan set gjort i alle de 11 år, familien på tre har boet der. Og togbanen lå der sådan set også, da de købte huset. Lyden fra togene har de vænnet sig til, og de første otte-ni år, familien boede der, var de ikke plaget af støjgener fra Lokaltog.
Men det har ændret sig. Prøv selv at lytte med i videoen øverst i artiklen.
Gennem de seneste par år har Tanja og hendes mand oplevet, at nogle af de forbipasserende tog giver kraftige rystelser i huset.
- Det må være ligesom at bo under den gamle rutsjebane i Tivoli, forklarer Tanja Holm, der husker en episode, hvor hendes søn var bange for, at der ville ske noget med huset:
- Han sad derhjemme i kælderen og fik online-undervisning under corona. Der ringede han en formiddag og fortalte, at han var bange for, at huset ville styrte sammen, fordi de larmede og vibrerede så meget.
Foto: TV 2 Lorry
Løsningen er der
Hun har været i dialog med Lokaltog, men hun føler ikke, de er særligt interesserede i at gøre noget ved problemet.
- De svarer os, at de godt er klar over, at der er et problem, men at de ikke kan gøre noget ved det lige nu. De er fuldstændig ligeglade med os naboer. De gider ikke hjælpe, mener Tanja Holm.
Værkstedsleder hos Lokaltog Henrik Kristensen forklarer, at larmen skyldes såkaldte hjulflader, som er små slidmærker på hjulene, der opstår, når lokoføreren bremser eller accelererer kraftigt.
Foto: TV 2 Lorry
Problemet kan løses ved, at de tog, der har hjulflader, kan slibes runde igen ved hjælp af en såkaldt hjuldrejning. Omfanget af tog, der har hjulflader, varierer alt efter årstiden.
- Nu har vi pollensæson, og alene den pollen, der falder, kombineret med regnvejr betyder, at vi får glatte skinner. Det gør, at toget har svært ved at sætte i gang, og det kan give flader på hjulene. Lige sådan når de skal bremse kan det også give flader på hjulene.
Problemerne kommer igen og igen
Hos Lokaltog forklarer driftsdirektør, Mie Rajcic, at de har haft øget fokus på støjgenerne det sidste halve år, men hun tør ikke love, at det er et problem, de nogensinde kommer helt til livs.
- Jeg kan godt forstå, at de synes, det er træls at høre denne her lyd, så vi vil selvfølgelig tage hensyn alt det, vi overhovedet kan. Men vi har også behov for togene. Alternativt skal der sættes togbusser ind i stedet. Og det er også til gene for vores kunder, forklarer hun til TV 2 Lorry.
Foto: TV 2 Lorry
Men det svar kan Tanja Holm og hendes familie ikke rigtig bruge til noget, fortæller hun.
- Mange andre forretninger skal da rette op, hvis de støjer for meget. De må ikke genere folk omkring dem så meget. Jeg forstår det ikke.
Har I ikke selv valgt de gener det må medføre at bo tæt ved en togbane?
- Vi har selv valgt at bo her, ja, men togene skal også fungere. De skal ikke køre med ødelagte tog.