Glohede computere giver varme i stuerne - sparer samfundet for millioner af kroner

Flere hustande i Høje Taastrup Kommune får fjernvarme fra lokale energiressourcer.

Overskudsvarme fra computer-servere bliver omdannet til fjernvarme i Høje Taastrup.

Allerede nu får cirka 700 husstande fjernvarme fra Nordeas datacenter i Taastrup.

Det sker ved, at en stor varmepumpe omdanner spildvarme fra bankens serverrum til fjernvarme, som kommer både miljø, forbrugere og kommune til gode.

- Det er et projekt, der på alle måder giver god mening for både os, Nordea og miljøet. Vi får fjernvarme, mens banken slipper for en el-udgift til at transportere varmen væk, og miljøet scorer en stor CO2-besparelse.

- Det er ren win-win, siger direktør i Høje Taastrup Fjernvarme, Astrid Birnbaum, direktør for Høje Taastrup  fjernvarme, til TV 2 Lorry.

Sådan foregår det

Computer-servere afgiver en stor mængde varme, som skal føres væk, så serverne ikke koger over. Det er hidtil sket ved at lede varmen ud i et stort køletårn, hvor varmen forsvinder som spildvarme.

Ved at opsætte en stor varmepumpe kan man i stedet omdanne spildvarmen til varme, som bliver sendt retur til Høje Taastrup Fjernvarme og derfra videre til forbrugerne.


Nu kan 1500 ekstra husstande så også komme til at få fjernvarme fra lokale energiressourcer.

Tirsdag aften skal Høje Taastrup Kommune nemlig på et udvalgsmøde beslutte, om fjernvarme-idéen også skal udmønte sig i et samarbejde med firmaet Global Connect.

Projektets beregninger til det samarbejde viser et resultat med en samfundsøkonomisk fordel på hele 30 millioner kroner.

- Vi er i Høje Taastrup Fjernvarme meget optaget af bæredygtige løsninger, hvor vi kan udnytte de lokale energiressourcer og få lokale energikilder ind, hvor vi samtidig også får en samfundsøkonomisk gevinst, siger Astrid Birnbaum til TV 2 Lorry.

_

Spørg Os - Afstemning

_