Krigen i Ukraine drev Iryna på flugt: Nu driver hun sin egen virksomhed i Greve

Under Ruslands invasion af Ukraine mistede Iryna Mamruk alt, herunder sin gartnerivirksomhed i den ukrainske storby Odessa. I dag bor hun i Greve og har startet en ny virksomhed op fra bunden.

Da Iryna Mamruk og hendes familie flygtede fra Ukraine, måtte hun efterlade alt, herunder den gartnervirksomhed, hun havde bygget op fra bunden.

Familien nåede til Danmark, hvor Iryna Mamruk havde svært ved at finde arbejde, så efter nogle måneder fik hun nok - nu ville hun klare sig selv.

Derfor startede hun en ny gartnervirksomhed, som nu ordner haver i hele hovedstadsområdet.

I panik og på flugt

Den 24. februar 2022 ændrede Iryna Mamruks liv sig for altid.

Tidligt om morgenen begyndte Ruslands invasion af Ukraine.

De militære kampe og usikkerheden om fremtiden drev millioner af ukrainere på flugt, heriblandt Iryna Mamruk, hendes mand, hendes to sønner og familiens kat.

Ny sommerserie på TV 2 Kosmopol: Hola! Ciao! Ni Hao! på kontoret

Antallet af udlændinge på arbejdsmarkedet i hovedstadsområdet er de seneste ti år mere end fordoblet fra 85.000 til 175.000.

De udgør nu mere end hver tiende lønmodtager, kommer fra alle verdenshjørner og har stor betydning for metropolens kultur, velfærd og erhvervsliv.

Mød fem af dem i serien her.

- Vi var meget bange og i panik, så i marts 2022 besluttede vi os for at flygte, siger Iryna Mamruk til TV 2 Kosmopol.

Familien samlede de vigtigste ejendele og begyndte en rejse på flere dage gennem Europa i en firhjulstrækker.

Destinationen var Danmark, som Iryna Mamruk længe havde haft et godt øje til efter et tidligere besøg på en ferie.

- Jeg har før sagt til mine venner, at alle burde prøve at komme til Danmark en dag. Det er et specielt sted, siger hun.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Ukrainske flygtninge i Danmark

  • I 2022 indvandrede over 31.000 ukrainske statsborgere til Danmark. 4.600 udvandrede.

  • Størstedelen af de ukrainske indvandrere er kvinder.

  • I første kvartal af 2023 er der over 8.000 ukrainske statsborgere i Region Hovedstaden.

Kilde: Danmarks Statistik

Familien nåede sikkert frem, kom igennem asylsystemet og efter nogle ophold på asylcentre rundt om i landet fik de tildelt et lille rækkehus i Greve.

Iryna Mamruks børn begyndte i skole, og hun selv ledte efter arbejde, men hendes manglende dansk gjorde det svært at lande en stilling - og til sidst fik hun nok. 

- Jeg kunne ikke bare sidde og vente. Så tænkte jeg: "Måske skulle jeg prøve at starte min egen virksomhed", siger Iryna Mamruk og fortsætter:

- Og det gjorde jeg så.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Iryna Mamruk har en enkelt hjælper i sin virksomhed, og hun drømmer om at kunne ansætte mange flere i fremtiden.
Iryna Mamruk har en enkelt hjælper i sin virksomhed, og hun drømmer om at kunne ansætte mange flere i fremtiden.
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol

Buske, bregner og benhårdt arbejde

I dag driver Iryna Mamruk gartnerivirksomheden MamrukGarden, hvor hun renoverer og vedligeholder haver i hovedstadsområdet.

- Når kunderne hører min historie, bliver de meget overraskede og endda lidt i chok, siger hun og fortsætter:

- De forstår, hvor svært det er at starte sin egen virksomhed i en anden virkelighed, i et andet land med andre regler og love.

Iryna Mamruk er uddannet landsskabsarkitekt, og når hun er omringet af buske og bede, giver det hende et slags frirum fra alt det, der sker i hendes hjemland.

- Det er umuligt ikke at tænke på, hvad der sker i Ukraine. Jeg læser nyheder og tjekker op på familien som det første om morgenen, men når jeg er i haven, er jeg rolig og føler mig glad, forklarer hun.

En gevinst på arbejdsmarkedet

Over 2.000 af de ukrainske flygtninge i Region Hovedstaden er kommet i arbejde, og de har været en gevinst for de virksomheder, der har ansat dem, fortæller vicedirektør i Dansk Industri, Steen Nielsen.

- De ukrainske flygtninge har fået rigtig godt fat i arbejdsmarkedet, og det, vi hører fra arbejdsgiverne, er, at de er blevet rigtig glade for deres ukrainske medarbejdere, forklarer han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Steen Nielsen er vicedirektør i Dansk Industri og forudser, at der kommer endnu flere udlændinge på arbejdsmarkedet i de kommende år.
Steen Nielsen er vicedirektør i Dansk Industri og forudser, at der kommer endnu flere udlændinge på arbejdsmarkedet i de kommende år.
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol

Generelt er mængden af udlændinge på arbejdsmarkedet fordoblet de seneste ti år, og ifølge Steen Nielsen vil den udvikling fortsætte.

- Jeg tror, vi kommer til at se endnu flere udlændinge på arbejdsmarkedet i de kommende år, og det håber jeg også, for det skal til for at opretholde væksten, forklarer han og fortsætter:

- Vi kan se, at samtidig med at vi får flere udlændinge på arbejdsmarkedet, er det også lykkedes at øge beskæftigelsen blandt danskerne, og ledigheden er faktisk også blevet halveret over de seneste ti år. 

"Vi har fundet vores Odessa"

Selvom Iryna Mamruk ikke med sikkerhed ved, hvad fremtiden bringer, har hun store ambitioner og drømme for sin virksomhed.

- Jeg vil gerne have et ApS-selskab med tre hold medarbejdere, siger hun og fortsætter:

- Lige nu er det rigtig hårdt for mig, for jeg arbejder hele dagen, og i stedet for at give kærlighed til mine børn, når jeg kommer hjem om aftenen, skal jeg sidde og planlægge det næste stykke arbejde.

quote Det er umuligt ikke at tænke på, hvad der sker i Ukraine.

Iryna Mamruk

Og på trods af at familien Mamruks hjemland er over tusind kilometer mod øst, føler de sig godt hjemme her i hovedstadsområdet.

- Der er en vittighed blandt indfødte i Odessa, som lyder, at når de indfødte flytter fra Odessa, leder de efter deres nye Odessa forskellige steder i verden, forklarer Iryna Mamruk og fortsætter:

- Og vi har fundet vores Odessa.

Udlændinge ikonbillede
Serie

Hola! Ciao! Ni Hao! på kontoret

Antallet af udlændinge på arbejdsmarkedet i hovedstadsområdet er fordoblet de seneste ti år. De kommer fra alle verdenshjørner og har stor betydning for metropolens kultur, velfærd og erhvervsliv. Mød fem af dem i serien her.

 Se serien her

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik