Nu taler borgmester ud om internt partisplid og massivt had til ny udfordrer

Det kræver ganske særlige egenskaber at være borgmester, og dem besidder partikollega Merete Amdisen ikke. Det mener Ishøjs socialdemokratiske borgmester Ole Bjørstorp, der ikke vil trække sit borgmesterkandidatur trods opfordring fra baglandet.

Ishøjs borgere kan nu se fronterne blive trukket hårdere og hårdere op mellem parterne i sagen om intern splid i Socialdemokratiets byrådsgruppe, der sidder på al magten i vestegnskommunen med et absolut flertal. 

Borgmester i Ishøj gennem 18 år, Ole Bjørstorp (S), siger således i utvetydige vendinger til TV 2 Lorry, at den nye udfordrer til borgmesterposten, partikollega Merete Amdisen, hverken egner sig til at være gruppeformand eller borgmester. 

- Hun kan ikke samle en gruppe eller et parti. Det går skidt hver gang.

- Man skal have nogle specielle egenskaber for at kunne være borgmester, siger Ole Bjørstorp til TV 2 Lorry.

I begyndelsen af december var Ole Bjørstorp med til at vælte Merete Amdisen som gruppeformand for den socialdemokratiske byrådsgruppe i Ishøj. Få dage senere offentliggjorde hun, at hun udfordrede Ole Bjørstorp til at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Ishøj.

Ole Bjørstorp forklarer, at fem medlemmer af den socialdemokratiske byrådsgruppe i slutningen af november gjorde det klart for ham, at de ikke længere havde tillid til Merete Amdisen som gruppeformand. Fem andre byrådsmedlemmer støttede Merete Amdisen. 

Artiklen fortsætter efter videoen...

Der bliver kampvalg om, hvem der skal være borgmesterkandidat.

Et stort had

Ole Bjørstorp siger, at han blev nødt til at støtte et mistillidsvotum mod Merete Amdisen, fordi to lige store blokke ville “låse byrådsgruppen.” Derfor skulle tavlen viskes ren, som han formulerer det.

- Der var et stort had til hende. Det gjorde det umuligt at få tingene til at fungere. Sådan er det bare.

Hvorfor var der et had?

- Det må du spørge dem (de Merete Amdisen-kritiske røster, red.) om og ikke mig. Det er noget, der er oparbejdet gennem årene, fordi de føler sig snydt af hende, siger Ole Bjørstorp. 

Er det ikke din pligt som borgmester at forsøge at løse problemerne med dialog, før du støtter et mistillidsvotum?

- Det kunne ikke lade sig gøre.

Havde du prøvet?

- Alt er prøvet. Men der er ikke noget at gøre. Sådan var det bare, siger Ole Bjørstorp.

Du har tidligere skrevet på Facebook, at Merete Amdisen ikke “har de lederegenskaber, der skal til for at være borgmester. Hun splitter, hvor der skal samles.” Hvad mener du med det?

- Hun splitter jo, hvor hun burde samle om de ting. Det er det, der har fået mange til at reagere. 

Merete Amdisen er bedst som agitator, skriver du. Hvad mener du med det?

- Hun er da vældig god til at argumentere for partiet. Men hun egner sig ikke til at blive borgmester. Det har jeg sagt til hende flere gange. 

Hvorfor gør hun ikke det?

- Fordi man skal have nogle specielle egenskaber for at kunne være borgmester. Det er ikke bare at agitere for et bestemt parti. Det at være borgmester er at være borgmester for en hel kommune og dermed også for de forskellige ting, som sker i en kommune. Der er mange store juridiske forhandlingsspørgsmål i det. Det har jeg selv oplevet gennem mange år nu, siger Ole Bjørstorp.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Stemmetal ved de seneste kommunalvalg:​​​​​​

Merete Amdisen:

2017: 347

2013: 199

2009: 139

2005: 133

2001: Ikke opstillet

 

Ole Bjørstorp:

2017: 1.898

2013: 2.201

2009: 2.075

2005: 2.010

2001: 3.518

 

Kilde: KMD

Burde have udeladt sætning i intern mail

TV 2 Lorry kom i sidste uge i besiddelse af en intern mail, der blev sendt rundt til medlemmer af den socialdemokratiske byrådsgruppe samt medlemmer af Socialdemokratiets partiforening i Ishøj. 

I mailen afsløres årsagerne til, at et flertal af den socialdemokratiske byrådsgruppe i Ishøj ville vælte Merete Amdisen som gruppeformand. I mailen, som Ole Bjørstorp er afsender på, står blandt andet:

“Det virker som om, formanden (dengang var Merete Amidsen stadig formand, red.) tænker mere på, hvad der sker i regionen, Herlev eller Rødovre.”

Merete Amdisen danner privat par med regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden Martin Baden (S), som er opstillet i netop Rødovrekredsen. Hun sagde i sidste uge til TV 2 Lorry, at denne sætning bevidst var en hentydning til hendes privatliv, og at det var et forsøg på at miskreditere hende. 

Ole Bjørstorp understreger, at han ikke har formuleret mailen. 

Bakker du op om synspunktet i den omtalte sætning?

- Jeg tager ikke stilling til det. Det må dem, der har formuleret det, tage stilling til.

Men du har jo støttet mistillidsvotummet, så kunne det også være, at du støttede denne del?

- Jeg kan måske sige, at lige den der burde man nok ikke have taget med, siger Ole Bjørstorp.

Artiklen fortsætter under videoen... 

Der bliver kampvalg om, hvem der skal være borgmesterkandidat

Føler sig ikke presset af udfordrer

Det er Socialdemokratiets magtfulde partiforening i Ishøj, der skal vælge, hvem der skal være borgmesterkandidat til kommunalvalget i 2021. Formand Henning Bjerre sagde i sidste uge til TV 2 Lorry, at han var af den opfattelse, at Ole Bjørstorp havde ført sværdet, da Merete Amdisen blev væltet. Men sådan opfatter den siddende borgmester ikke situationen. 

Ole Bjørstorp, har du forsøgt at påvirke andre til at vælte Merete Amdisen som gruppeformand?

- Nej, jeg har ikke påvirket nogen som helst. Det er dem, der er kommet til mig og sagt, at nu må der gøres noget, for ellers vil de ikke være med mere. Og så vil partiet jo blive splittet midt over, siger Ole Bjørstorp. 

Merete Amdisen sagde i sidste uge til TV 2 Lorry, at “vi skal være i dialog med borgerne og ikke mindst bevare jordforbindelsen,” og at “Ishøj har brug for både fornyelse og erfaring. Ishøj har brug for en leder, der med sikker hånd kan styre os igennem de udfordringer, vi står overfor. En der er i stand til at træffe vigtige beslutninger med både hjerte og forstand.”

Til det siger Ole Bjørstorp:

- Men det har hun ikke.

Merete Amdisen har også udtalt, at hun har svært ved at forstå borgmesterens motiver i sagen, og at han “føler sig presset.” 

Ole Bjørstorp, føler dig truet i forhold til nogle af de idéer og visioner, Merete Amdisen har for Ishøj?

- Overhovedet ikke. Overhovedet ikke. Der er ikke noget nyt i det, siger han.

Merete Amdisen siger om Ole Bjørstorps kritik til TV 2 Lorry:

- Jeg er sikker på, at de politiske resultater jeg har bidraget til, og de samarbejdsrelationer jeg har skabt, taler for mine politiske kvalifikationer.

- Det tillægger jeg mere vægt, end udtalelserne fra borgmesteren. Udtalelser, som jeg ikke syntes, bidrager til at formindske konfliktniveauet eller styrke samarbejdsrelationerne i byrådsgruppen. I Socialdemokratiet er det nu engang medlemmerne, der bestemmer, og det er i sidste ende dem, der skal vælge vores spidskandidat, siger hun.

Afviser opfordring fra S-profil

Lige netop den pointe er formanden for Socialdemokratiets partiforening, Henning Bjerre, aldeles opmærksom på. 

I sidste uge sagde han således til TV 2 Lorry, at han netop ville have Ole Bjørstorp til at rette ind efter de regler, der gælder for valg af borgmesterkandidat i Socialdemokratiet. 

Ole Bjørstorp skrev den 31. oktober på Facebook, at han “opstiller som borgmesterkandidat ved kommunalvalget i 2021 for Socialdemokratiet I Ishøj.” 

Det skrev han uden at være blevet valgt som spidskandidat for Socialdemokratiet, og den går ikke, sagde bestyrelsesformand Henning Bjerre.

- Man kan ikke bare tromle igennem, fordi man er borgmester, sagde formanden.

Ishøj Rådhus
Ishøj Rådhus
Foto: TV 2 Lorry

Men spørgsmålet om spidskandidat og borgmesterkandidat betragter Ole Bjørstorp “som et spørgsmål om kejserens skæg.”

- Om det hedder det ene eller det andet, det kan jo være hip som hap.

Men skal der ikke være styr på formalia, som bestyrelsesformanden siger?

- Jeg har stillet op fem gange og vundet fem gange som borgmesterkandidat. Hvorfor må man så ikke kalde det det?

Fordi der vel først skal vælges en borgmesterkandidat. Først skal du stille op som spidskandidat.  

Tjo, det er selvfølgelig rigtig nok. Men jeg kan ikke se et problem i det, siger Ole Bjørstorp. 

Socialdemokratiet i Ishøj afholder generalforsamling 21. marts næste år. Her vil reglerne for valg til spidskandidat blive besluttet forud for den afgørende urafstemning blandt medlemmerne i maj. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik