Bykonge udfordret af væltet gruppeformand i vild, intern magtkamp

Den nu tidligere gruppeformand for Socialdemokratiet i Ishøj, Merete Amdisen, vil være borgmesterpartiets spidskandidat ved kommunalvalget i 2021. 

Der bliver intern kamp om at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat ved kommunalvalget i 2021. 

Det står klart, efter at Merete Amdisen tirsdag aften på Facebook har offentliggjort, at hun vil være partiets spidskandidat ved valget. Også 73-årige Ole Bjørstorp, der har været borgmester siden 2001, har meldt ud, at han genopstiller ved det kommende valg. 

Merete Amdisen siger til TV 2 Lorry, at hun stiller op, fordi det er bedst for Socialdemokratiet og Ishøj.

- Vi har brug for både erfaring og fornyelse. Og det kan jeg tilbyde, siger Merete Amdisen.

- Jeg har spekuleret meget i, hvordan jeg kan præsentere det, jeg selv vil, uden at det bliver en dyb kritik af Ole. For det har jeg ikke lyst til at gå ind i. Men det, som jeg gerne vil bidrage med, er at inddrage borgerne noget mere. At vi bliver bedre til at involvere borgerne noget mere i beslutningsprocesserne og kommunikerer vores beslutninger ud klart og tydeligt, siger Merete Amdisen. 

Der bliver kampvalg om, hvem der skal være borgmesterkandidat.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Stemmetal ved de seneste kommunalvalg:​​​​​​

Merete Amdisen:

2017: 347

2013: 199

2009: 139

2005: 133

2001: Ikke opstillet

 

Ole Bjørstorp:

2017: 1.898

2013: 2.201

2009: 2.075

2005: 2.010

2001: 3.518

 

Kilde: KMD

Væltet som gruppeformand

Merete Amdisen blev væltet som formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe i sidste uge, efter at der blev rejst et mistillidsvotum mod hende. Hun tabte afstemningen - seks stemmer mod fem. 

Siden da har Merete Amdisen fået adskillige henvendelser fra borgere, medlemmer af partiet og den lokale partibestyrelse, der alle giver udtryk for, at de støtter hende som spidskandidat. 

Borgmester Ole Bjørstorp sagde i forbindelse med udskiftningen på gruppeformands-posten, at der var brug for en hurtig ændring på grund af  “noget samarbejdsmæssigt”. 

"Hun splitter"

Trods gentagende henvendelser afviser Ole Bjørstorp at lade sig interviewe af TV 2 Lorry.

Han vil blot understrege, at "alle, der har lyst til at stille op, kan gøre det."

Tirsdag aften løftede han dog på Facebook sløret for, hvorfor han og flere andre medlemmer ikke havde tillid til Merete Amdisen. 

“Vi er mange der ikke mener, at Merete har de lederegenskaber der skal til for at være borgmester. Hun splitter, hvor der skal samles. Derfor kunne hun heller ikke fortsætte som gruppeformand. Det er efter moden overvejelse jeg siger dette. Merete er bedst som agitator. Jeg er nødt til at sige sandheden om det.”

Merete Amdisen er “helt uenig i”, at hun optræder som en såkaldt splitter. 

- Men jeg er også opmærksom på, at jeg ikke har haft opbakning i den eksisterende byrådsgruppe, og det tænker jeg har handlet om en positionering i forhold til, hvem der skal overtage borgmesterposten efter Ole Bjørstorp. Og det er også en af grundene til, at jeg har meldt mit kandidatur ud nu, så der ikke skal være nogle uklarheder om, hvad mine hensigter er, siger hun.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

"Han føler sig presset"

Skriver Ole Bjørstorp det her, fordi du har været for ivrig efter at vise, at du gerne vil være den næste borgmester?

- Det er svært at vide. Men det kan godt være, det er en tolkning. Jeg har i øjeblikket svært ved at forstå borgmesterens motiver. Så det kan jeg ikke tolke anderledes, end at han føler sig presset.

Hvad mener du med, at du har svært ved at tolke hans motiver?

- Jeg har svært ved at forstå hans hensigter og motiver i de handlinger, der har været de sidste 14 dage i gruppen. Jeg har svært ved at forstå, at han støttede at gå direkte til et mistillidsvotum, i stedet for at vi fik en drøftelse af de interne samarbejdsproblemer i gruppen. Sådan nogle ting har været meget konfrontatoriske.

Føler du, at han aktivt var med til at vælte dig?

- Ja, bestemt.

Forsøgte han at påvirke andre medlemmer i den forbindelse?

- Det ved jeg ikke. Han har til vores lokalavis selv sagt, at var med til at fremsætte mistillidsvotummet så mon ikke, at han har bidraget aktivt til det, siger Merete Amdisen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Dialog med borgerne

Hun skrev på Facebook tirsdag aften, at “Ishøj har brug for både fornyelse og erfaring. Ishøj har brug for en leder, der med sikker hånd kan styre os igennem de udfordringer, vi står overfor. En der er i stand til at træffe vigtige beslutninger med både hjerte og forstand.”

Merete Amdisen forklarer til TV 2 Lorry, at Ishøj står over for økonimiske udfordringer. Der kan blandt andet være udsigt til massive velfærdsforringelser, hvis en kommende udligningsreform vil skære i støtten kommunen på den københavnske vestegn. 

- Der kan vi komme ud i nogle beslutninger om, hvordan vi prioriterer vores velfærd. Det vil være rigtig svært at stå med som socialdemokrat. Og det er der, jeg tænker, at man i sin politik skal kunne træffe vanskelige strategiske beslutninger, men man skal også være i dialog med borgerne og forklare, hvorfor de vanskelige beslutninger bliver truffet, siger Merete Amdisen.

Der er bestyrelsesmøde i den socialdemokratiske lokalforening onsdag aften. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik