Skal der flere penge til handicapområdet? Skal der ændres på antallet af pædagoger i daginstitutionerne? Hvad med kulturen? Og hvor skal der spares?
Det er nogle af de spørgsmål, borgerne i Københavns Kommune får svar på i de kommende måneder. Forhandlingerne frem mod et budget for 2020 er således sat i gang torsdag med et såkaldt budgetseminar for Økonomiudvalget.
Medlemmerne mødtes klokken 10.00 og forholdt sig i løbet af dagen til de store linjer i hovedstadskommunens økonomi.
Kommunens udfordringer og muligheder blev præsenteret og diskuteret, ligesom den nye aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) blev sat i perspektiv.
Massive konsekvenser
Det ventes ikke, at partierne vil positionere sig politisk og fremsætte krav og mærkesager efter torsdagens seminar.
Det sker til gengæld i perioden op til 24. september, hvor Økonomiudvalget 1. behandler Budgetforslag for 2020.
Der vil blandt andet komme fokus på forholdene for kommunens handicappede.
I løbet af sommeren har TV 2 Lorry afdækket konsekvenserne af besparelser på socialområdet, hvor lavere såkaldte kvalitetsstandarder har ændret dagligdagen for blandt andet flere handicappede i kommunen.
Nogle skal flytte fra deres botilbud, nogle mister støttetimer, ledsager på ferie bliver sparet væk, der kommer færre ture ud af huset, færre dage i skole, og beskæftigelse og pædagoger spares væk.
Løfter er givet
Socialborgmester Mia Nyegaard (RV) har afgivet et løfte om at ville kæmpe for flere penge til området, mens overborgmester Frank Jensen (S) også har luftet bekymring over de nye kvalitetsstandarder.
- Vi vil forsøge at få dem (kvalitetsstandarderne, red.) fjernet. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at Københavns Kommune er presset økonomisk på socialområdet. Det er alle kommuner i øjeblikket, sagde Frank Jensen til TV 2 Lorry i slutningen af august.
I kommunens budget for 2019 blev der tilført 90 millioner kroner ekstra til netop socialområdet, hvilket ifølge Frank Jensen svarede til over 30 procent af det beløb, som kommunen havde til rådighed.
Herunder kan du se hele tidslinjen for forhandlingerne om Budget 2020:
Tidslinje for Budget 2020
12. september
Budgetseminar for Økonomiudvalget
24. september
Økonomiudvalget 1. behandler Budgetforslag 2020
26. september
Borgerrepræsentationen 1. behandler Budgetforslag 2020
7. oktober
Frist for aflevering af ændringsforslag dvs. indgåelse af budgetaftale og frist for eventuelle partier uden for aftalen til at indsende ændringsforslag til budgetforslag 2020 (kl. 12.00)
11. oktober
Oversigt over ændringsforslag til Budgetforslag 2020 udsendes til Borgerrepræsentationen
22. oktober
Økonomiudvalget behandler indstillingerne "Bevillingsmæssige ændringer for 2019 og tekniske ændringsforslag til Budgetforslag 2020" (TÆF), "Kirkeligning 2020" og "Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering"
22. oktober
Økonomiudvalget 2. behandler Budgetforslag 2020
23. oktober
Frist for partiernes indsendelse af underændringsforslag til ændringsforslagene til Budgetforslag 2020 (kl. 12.00)
25. oktober
Afstemningsprogram med indarbejdede underændringsforslag udsendes til Borgerrepræsentationen
31. oktober
Borgerrepræsentationen behandler indstillingerne "Bevillingsmæssige ændringer for 2019 og tekniske ændringsforslag til Budgetforslag 2020" (TÆF), "Kirkeligning 2020" og "Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering"
31. oktober
Borgerrepræsentationen 2. behandler Budgetforslag 2020
5. november
Frist for godkendelse af de kommunale budgetter