Overborgmester håber på flere penge til handicapområdet

Københavns Kommune skal spare 84 millioner på socialområdet. Overborgmester Frank Jensen vil kæmpe for flere penge til kommunerne i forhandlinger med staten.

Københavns Kommune skal spare 84 millioner kroner på social- og handicapområdet, og det får, som TV 2 Lorry tidligere har fortalt, store konsekvenser for mange handicappede i hovedstaden.

Men konsekvenserne er så store, at nu også overborgmester Frank Jensen (Soc.dem) erkender, at kommunen skal gøre alt, hvad de kan for at finde endnu flere penge til området.

- Det er et område, der hvert år indgår i vores budgetforhandlinger, og i budgettet for socialområdet i år har vi givet 90 millioner kroner ekstra, siger han til TV 2 Lorry.

Men 90 millioner er ikke nok, og nye kvalitetsstandarder for handicapområdet i Socialforvaltningen betyder blandt andet, at flere handicappede nu kan se frem til at de skal flytte fra deres bosted.

Desuden bliver antallet af støttetimer kraftigt beskåret, og der er sågar tale om uledsaget ferier, færre ture ud af huset og færre skoledage som konsekvens af de massive besparelser.

Handicappede og pårørende kæmper for bedre forhold

Siden beskeden om de massive besparelser, har handicappede borgere og deres pårørende organiseret sig i en målrettet kamp for bedre forhold for de handicappede og et boykot af de nye – og forringede – kvalitetsstandarder, som Socialudvalget i Københavns Kommune har præsenteret.

 - Jeg er forfærdelig bekymret. Det ser ud til, at Mathilde skal flytte fra sit bosted, fortalte Mette Faber, som er mor til Mathilde, der både har en autismediagnose, er udviklingshæmmet og får hyppige angstanfald, efter et borgermøde den 20. august.

- Jeg er meget bekymret for de konsekvenser, det vil have, sagde hun.

Se mere fra borgermødet, hvor TV 2 Lorry var med, herunder:

Live fra et møde arrangeret af LEV for borgere, der bliver berørt af de massive besparelser, der vanker på socialområdet i København.

Overborgmester: Presset økonomi på socialområdet

En stor del af den bekymring deler Københavns overborgmester Frank Jensen.

Han oplyser til TV 2 Lorry, at socialordførere fra flere partier allerede har rejst debatten forud for de kommende budgetforhandlinger i kommunen.

Her vil politikerne gennemgå kvalitetsstandarderne og de forringelser, som det har medført.

- Vi vil forsøge at få dem fjernet. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at Københavns Kommune er presset økonomisk på socialområdet. Det er alle kommuner i øjeblikket, siger Frank Jensen.

I kommunens budget for 2019 har kommunen tilført 90 millioner kroner ekstra til netop socialområdet, hvilket ifølge Frank Jensen svarer til over 30 procent af det beløb, som kommunen havde til rådighed.

Han peger dog på, at der skal flere midler til kommunerne fra regeringen, hvis opgaven skal løftes.

Frank Jensen gik i dag ind i sagen om besparelserne på handicapområdet i København

Kræver flere penge til kommunerne

Den økonomiske hjælpende hånd kan dog være på vej i budgetforhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening og regeringen, hvor den store økonomiske fordelingsnøgle bliver besluttet.

Allerede i slutningen af juli tilkendegav social- og indenrigsminister Astrid Krag (Soc.dem) over for TV 2 Lorry, at der skal flere penge til kommunerne, så den sociale opgave kan løftes.

“Det gør dybt indtryk, når borgere og pårørende oplever at komme i klemme i et system, der ellers har hjulpet dem og sikret dem tryghed. Her handler det i stedet om at sikre kommunerne en ordentlig økonomi, så pengene følger med, når der kommer flere børn og ældre. Det vil også give bedre mulighed for at prioritere handicapområdet”, skrev ministeren i en mail til TV 2 Lorry.

Ifølge overborgmester Frank Jensen er antallet af borgere med fysiske og psykiske handicaps og udsatte borgere i stor vækst i hovedstaden.

Derfor er hans pointe, ligesom ministerens, at der skal tilføres flere penge på området i den kommende aftale for kommunernes budgetter.

Indtil videre undersøger Socialudvalget, hvor mange penge det vil koste at tilbagerulle de nye kvalitetsstandarder, som Socialborgmester Mia Nyegaard (Rad.V) har anerkendt er kommet i stand som en ren spareøvelse.

Desuden vil overborgmesteren fortsat sørge for, at socialområdet fortsat bliver prioriteret højt, når Borgerrepræsentationen skal forhandle budgettet for næste år.

- Jeg har prioriteret, og vil fortsat være med til at prioritere, socialområdet i København, siger Frank Jensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik